Als je een nieuwe website wilt bouwen, kun je niet om ThemeForest heen. Het is de grootste marktplaats ter wereld voor website thema’s. Je kunt kiezen uit duizenden professionele templates, die je voor pakweg vijftig tot zestig euro kunt kopen.
Als je een website gaat bouwen, heb je naast de software van WordPress nog een website thema nodig. Het is een verzameling van bestanden waarmee je de vormgeving (indeling, kleuren, lettertypes) van je website bepaalt en extra functies toevoegt, zoals een slider voor afbeeldingen.
ThemeForest heeft duizenden van die thema’s of templates te koop, onderverdeeld in categorieën. Je kunt een thema voor een blog of magazine kopen, voor online cursussen of een webshop. Er zijn thema’s specifiek om een community op te richten of voor een database website. Teveel om op te noemen.
Waar begin je op ThemeForest?
Als je een nieuwe website gaat bouwen en je gaat naar ThemeForest, begint je het al snel te duizelen. Waar moet ik beginnen? Maar ik zal je op weg helpen 🙂 Je kunt bijvoorbeeld in de zoekbalk naar een specifiek thema zoeken. Bijvoorbeeld een website voor ‘kappers’. Als je dat intikt, krijg je een aantal websites voorgeschoteld die specifiek voor kappers zijn bedoeld.
Een andere ingang is dat je in de navigatiebalk bij ‘WordPress’ naar ‘Popular Items’ gaat.
Je komt dan terecht op een pagina met de best verkopende thema’s van ThemeForest, op volgorde gerangschikt. Het is een goede keuze, want hier staan de thema’s die al jarenlang goed verkopen. En dat betekent dat ze populair zijn, goed functioneren en een goede support hebben.
Het Avada WordPress theme staat al jaren op nummer 1 als best verkopende WordPress theme. Soms met wel 10.000 verkopen per maand. Daarna is het stuivertje wisselen tussen de andere thema’s, zoals Bridge WordPress theme en The7 WordPress theme (ter info: WPjournalist heeft dit laatste theme). Deze thema’s zijn ook populair en net zo goed, maar worden aanzienlijk minder verkocht.
Als je vervolgens klikt op een van de website thema’s, krijg je een overzicht van wat zo’n thema allemaal kan. Als we bijvoorbeeld naar het The7 WordPress theme gaan, zie je een lange lijst van mogelijkheden en functies. Het is een zogenaamd multifunctioneel thema en dat betekent dat het verschillende functies heeft: je kunt het gebruiken al webshop, om online cursussen te geven of als bedrijfswebsite.
Ik heb een overzicht geschreven van de beste thema’s van het moment: Mijn persoonlijke TOP 8 van beste ThemeForest premium WordPress themes
Website thema uitzoeken
Het is best lastig om een thema te vinden dat bij je bedrijf, dienst of organisatie past. Neem er dan ook de tijd voor en bestudeer eerst goed wat de mogelijkheden zijn van het thema en welke zaken je ermee wilt bereiken. Lees er meer over in WordPress template kopen, waar moet je op letten. Je zit er namelijk jaren aan vast aan zo’n template. Natuurlijk kun je na een aantal jaren besluiten om een ander thema te gebruiken, maar het is goed om niet over een nacht ijs te gaan.
Kosten ThemeForest
Een van de voordelen van ThemeForest is dat je er een website voor pakweg 50 tot 60 euro kunt kopen. Je hebt dan een licentie om het thema voor 1 website te gebruiken. Deze licentie is ‘levenslang’ geldig, je betaalt dus eenmalig het bedrag en hoef je dus niet elk jaar te verlengen.
Daarnaast krijg je er een half jaar support van de makers van het thema. Dat betekent dat je contact kunt opnemen als je vragen hebt over de functies, hoe dingen werken en eventuele aanpassingen aan de website. Er is nogal wat verschil tussen de support van de thema’s. Sommige makers beperken zich tot vragen hoe het thema werkt, maar er zijn ook supportafdelingen die je helpen om een website met codces op maat te maken. Kijk even naar de recensies en ook bij het tabje ‘Support’ wat ze te bieden hebben.
Na een half jaar heb je de mogelijkheid om de support te verlengen met een (half) jaar. Je betaalt daar vaak een paar tientjes voor deze verlening.
Naast de supportafdeling hebben de meeste makers van de website thema’s een handleiding of uitlegvideo’s hoe je het thema installeert in WordPress, welke functies er zijn en hoe je bijvoorbeeld de updates van het thema verzorgt.
ThemeForest in de praktijk
Is het moeilijk om met een thema van ThemeForest en website te bouwen? Dat is een lastige vraag, want de ene pakt het wat sneller op dan de andere. Het mooie is dat je niet meer verstand hoeft te hebben van codes (html of css of javascript). In de begintijd van WordPress was dat nog we lhet geval en moest je een nerd zijn om de WordPress-taal te begrijpen.
Bijna alle thema’s van ThemeForest werken met een pagina bouwer. Dat wil zeggen dat je je website met blokken bouwt. Elk blok heeft een bepaalde functie. Er is een blok voor tekst, een blok voor een afbeelding, een blok voor een quote of een contactformulier. Met el die blokken kun je zelf de pagina opbouwen.
Om het nog makkelijker te maken, hebben de thema’s vaak website demo’s met een bepaalde opmak of voor een bepaalde branche. Zo heeft bijvoorbeeld het Bridge WordPress theme enkele honderden demo’s: van een loodgieter tot coach, van online cursussen tot een forum website. Je mooie is dat je niet vanaf nul een website moet opbouwen, maar je kunt het demo installeren en dan heb je een kant-en-klare website met een specifiek onderwerp.
Wel staat de website dan nog vol met lorem ipsum-taal en moet je zelf de teksten bedenken en invullen. Maar het is dan meer een invuloefening en dat maakt het bouwen van een website een stuk makkelijker. Je kunt ook ‘slepen’ door de blokken naar een andere positie op de website te verplaatsen.
Het lijk nu wel heel makkelijk om een website te bouwen, maar je moet er echt wel even wat tijd in steken om het onder de knie te krijgen. En misschien een beetje feeling hebben met het maken van ‘bouwpakketten’. Want dat is het in feite. Het zijn allemaal kleine stapjes die je zet om tot een mooie website te komen.
Meer van ThemeForest
Even terug naar de tabjes (rood omlijnd) die onder ThemeForest vallen. Onder ‘WordPress’ zie je een overzicht van alle soorten websites. Maar ThemeForest biedt veel meer. Bij ‘Marketing’ kun je bijvoorbeeld landingpagina’s kopen, bij ‘eCommerce’ kun je uit verschillende systemen voor webshops kiezen en er zijn bovendien duizenden plugins te koop. Ik heb daar een artikel over geschreven: Dit zijn mijn 5 favoriete CodeCanyon WordPress plugins
Updaten ThemeForest thema
Als je een thema hebt gekocht en geïnstalleerd op de website, is het zaak om het thema te kunnen updaten. De makers van het thema komen regelmatig uit met updates van het thema. Op het moment dat dit het geval is, krijg je daar een melding van.
Nu hebben een aantal makers van website thema’s de update van het thema in de theme options (hier kun je aanpassingen in het thema doen) geïntegreerd. Met een klik kun je dan al je thema updaten.
Maar niet alle makers bieden die mogelijkheid. Je moet dan de update van ThemeForest downloaden en opnieuw installeren in je website. Dat is omslachtig en dat was reden voor Envato Market, de overkoepelende organisatie achter ThemeForest, een plugin beschikbaar te stellen om dit updaten te vergemakkelijken. Je kunt er meer over lezen in Updaten ThemeForest themes met de Envato Market WordPress plugin.
Meer van Envato Market
Ik noemde Envato Market al even, het is het moederbedrijf achter ThemeForest.
Se tab bovenin met ‘Code’, ‘Video’, ‘Audio’, ‘Graphics’, ‘Photos’ en ‘3D Files’ biedt nog meer tools voor je website. Je kunt video’s, muziekfragmenten, afbeeldingen en nog veel meer kopen bij Envato. Het is net een snoepwinkel: een toolbox met allerlei zaken voor de bouw en verdere ontwikkeling van je website :).
Je kunt overwegen om een abonnement te nemen op Envato Elements: hier kun je voor en vast bedrag per maand onbeperkt gebruik maken van alle elementen (video, foto’s, muziek) die je nodig hebt voor het bouwen van een website. Alle elementen die je gebruikt, mag je ook na beëindiging van het abonnement blijven gebruiken.
Conclusie
Wie een website met WordPress wil bouwen, is ThemeForest (en in het verlengde Envato Market) een perfect startpunt.
Naast betaalbare en zeer professionele website thema’s kun je er terecht voor een totaalpakket om je website te bouwen of een boost te geven.
ThemeForest is met afstand de grootste marktplaats voor websites ter wereld. Gelukkig houdt de concurrentie ze scherp, want concurrenten zijn er zeker. Er zijn concurrenten zoals TemplateMonster die ook een groot aanbod levert, maar er zijn ook kleinere aanbieders van thema’s, zoals Elegant themes. Daar heb je minder keuze, maar het is wel wat persoonlijker en minder groots.
Wel, wat weerhoudt je ervan om eens een kijkje te nemen op ThemeForest?