Grote bedrijven zijn regelmatig doelwit van cybercriminelen. Als een cybercrimineel gevoelige informatie van zo’n bedrijf in handen krijgt, kan hij hier grof geld aan verdienen. Daarom is jou er veel aan gelegen om deze online criminelen buiten de deur te houden. Het probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten hoe ze dit doen. Geldt dit ook voor jou? De volgende 4 tips helpen je op weg.
#1 Bescherm je netwerk
Om cybercriminelen buiten de deur te houden, moet jij je bedrijfsnetwerk beschermen. Dit lijkt misschien een open deur, maar het netwerk van veel bedrijven is vaak zo lek als een mandje. Als dit ook voor jouw bedrijf geldt, ben je gevoelig voor virussen, spyware en malware. Daarnaast kun je slachtoffer worden van DDoS-aanvallen. Maar wat zijn DDoS aanvallen eigenlijk? Met zo’n aanval kan een cybercrimineel het netwerk van je bedrijf binnen een paar tellen platleggen.
Wil jij je bedrijfsnetwerk beschermen? Zorg dan allereerst voor een goede firewall. Dit is in feite de eerste verdedigingslinie van je bedrijfsnetwerk. Firewalls bewaken inkomend en uitgaand verkeer en bepalen wie er wel en geen toegang krijgt. Daarnaast is een goede virusscanner nodig om je bedrijfsnetwerk te beschermen. Houd deze software altijd up-to-date. Als je updates niet op tijd uitvoert, wordt je bedrijfsnetwerk minder goed beschermd.
#2 Besteed aandacht aan wachtwoordbeheer
Wie het netwerk van zijn bedrijf wil beschermen tegen cybercriminelen, moet aandacht besteden aan wachtwoordbeheer. Veel werknemers gebruiken namelijk nog een zwak wachtwoord om in te loggen op het netwerk. Voor een cybercrimineel is zo’n wachtwoord vrij makkelijk te kraken. Zodra ze dit gelukt is, hebben ze vrij spel. Reden genoeg om alleen sterke wachtwoorden te gebruiken. Doordat deze wachtwoorden uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens bestaan, zijn ze moeilijker te kraken. Om te voorkomen dat je werknemers hun wachtwoord telkens vergeten, kun je een wachtwoordmanager gebruiken.
#3 Breid het inlogproces uit
Vroeger had je vaak genoeg aan een gebruikersnaam of emailadres en een wachtwoord om ergens in te loggen. Maak je hier binnen jouw bedrijf nog steeds gebruik van? Kijk er dan niet van op als je vroeg of laat gehackt wordt. Je verkleint deze kans door het inlogproces uit te breiden met een extra stap. Dit wordt ook wel tweefactorauthenticatie (2FA) genoemd. Er is dan nog een extra ‘gegeven’ nodig om in te loggen, zoals een code. Hierdoor wordt het makkelijker om cybercriminelen buiten de deur te houden.
#4 Kies voor een VPN
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om een deel van de tijd thuis te werken. Hier zitten – zowel voor jou als je personeel – de nodige voordelen aan, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zo is het thuisnetwerk van veel mensen niet goed beveiligd. Kies daarom voor een Virtual Private Network (VPN). Via een VPN verbinding worden gegevens versleuteld en wordt het IP-adres gemaskeerd. Laat jij je personeel via zo’n verbinding inloggen op het bedrijfsnetwerk als ze op een andere locatie werken? Dan is er een kleinere kans dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.