Cloudflare is een online tool om je website een stuk sneller te laden, soms wel 2X zo snel. Cloudfare is een extra tussenstation tussen de bezoeker en je hostingpartij en zorgt ervoor dat de onderdelen van je website en afbeeldingen worden gecomprimeerd.
Cloudflare wordt ook wel een CDN genoemd, dat staat voor Content Delivery Network. Dit netwerk heeft servers verspreid over de hele wereld. Als je een website bezoekt in Australië, wordt het CDN in Europa gebruikt om de website te laden. En dat gaat natuurlijk sneller dan dat het helemaal in Australië gebeurt.
Nog even een technische uitleg… Normaal verwijst je DNS-server de bezoeker naar de servers van jou eigen hostingpartij. Een DNS-server koppelt domeinnamen en servers aan elkaar. Cloudflare vervangt jouw DNS-server en voert een aantal taken uit.
Zo zorgt Cloudflare ervoor dat afbeeldingen worden verkleind, waardoor ze sneller laden. Ook maakt de tool gebruik van een cachingtechniek. De bezoeker van jouw website krijgt dan eerst de cache van de opgevraagde pagina te zien die bij Cloudflare staat. Deze pagina laadt een stuk sneller dan je eigen website.
De kunt de snelheid meten bij Google PageSpeed Insights.
Ander voordeel is de SSL-functie. Cloudflare kan voor een beveiligde verbinding zorgen, het zogenaamde SSL-certificaat. Google vindt websites die met een beveiligd protocol werken (je ziet dan HTTPS in je adresregel staan met een groen slotje) belangrijk en waardeert deze hoger in de zoekresultaten. Je kunt Cloudflare zo instellen dat er met een beveiligde verbinding wordt gewerkt.
Daarnaast heeft de tool nog een spamfunctie; het houdt ongewenste bezoekers tegen door ze te scannen op hun IP-nummers.
Cloudflare, hoe werkt het?
Je kunt gratis gebruik maken van Cloudflare. Er is ook een betaald abonnement met meer mogelijkheden. Hoe werkt het?
Je gaat naar de website van Cloudflare en vult je website adres in het invoerveld.
Daarna druk je op de knop en het systeem zoekt al je DNS gegevens op. Tijdens het wachten kun je een filmpje bekijken hoe het werkt. Handig!
Daarna geeft het een overzicht van alle gegevens en kun je de tool in werking stellen.
LET OP: je zorgt er wel voor dat een externe partij je website in feite gaat ‘hosten’. Ik vind dat zelf redelijk ingrijpend en dat moet je je wel realiseren. Als er bij Cloudflare problemen zijn, kan het gebeuren dat de website niet bereikbaar is.
Maar goed, dat gebeurt zelden en in principe is het een betrouwbare partij. En als een van de weinige CDN’s is het Gratis.