WordPress plugins zijn een belangrijk onderdeel van je website. Het zijn kleine stukjes software om een bepaalde functionaliteit aan je website toe te voegen, van een betere beveiliging tot het kunnen delen van social media berichten.
Elke website heeft minimaal een stuk of 5 tot 10 plugins nodig om goed te kunnen draaien. Maar je moet er ook voor waken dat je niet teveel plugins installeert op je website, want daardoor kan de website trager worden. Het gebeurt ook dat bepaalde plugins niet kunnen samenwerken met andere plugins op je website, waardoor er foutmeldingen ontstaan.
In de plugin catalogus van WordPress staan duizenden plugins. De meeste plugins kun je zelf makkelijk installeren, maar als je bijvoorbeeld een vertaalplugin of een plugin voor online cursussen installeert, is dat soms best ingewikkeld en kun je ook een WordPress bureau inschakelen.
Maar welke plugins heb je nu echt nodig voor je website? Ik geef je een overzicht van de beste tien plugins die onmisbaar (nou ja, bijna dan…) voor je website.
1. Yoast SEO
Wil je beter vindbaar zijn in Google, dan heb je een SEO plugin nodig. En als je er toch eentje kiest, installeer dan Yoast SEO, een van de populairste plugins in de WordPress catalogus én gemaakt door een Nederlands bedrijf.
Met deze plugin kun je zowel je website als geheel als een individuele pagina of bericht optimaliseren, zodat je hogere scores in Google kunt krijgen.
Yoast SEO werkt met groene, oranje en rode stippen die aangeven of je op de goede weg bent of niet. Hoe meer groene stippen, des te beter de pagina is geoptimaliseerd.
2. Wordfence
Je hebt het zelf niet in de gaten, maar een website is dagelijks onderhevig aan veel cyber aanvallen. Het is dan ook goed om je website extra te beveiligen met een plugin.
Er zijn verschillende plugins om je website tegen aanvallen van buitenaf te beschermen, maar een van de beste plugins is Wordfence. Het is een zeer uitgebreide plugin met veel functionaliteiten:
- De firewall blokkeert kwaadaardige aanvallen en virussen;
- tweetraps authenticatie: een extra wachtwoord zorgt voor nog meer veiligheid;
- het scant de website op malware en kwetsbaarheden;
- je kunt personen of landen uitsluiten om in te loggen;
- en nog veel meer.
TIP: Als je Wordfence hebt geïnstalleerd, is het slim om een aantal e-mail waarschuwingen uit te zetten bij de instellingen door het vinkje te verwijderen. Anders krijg je erg veel mailtjes over nieuwe updates, etc.
3. BackWPup
BackWPup is een backup plugin om een kopie te maken van je website. Vaak heeft een hostingpartij ook wel de mogelijkheid tot een backup, maar door zelf nog een plugin te installeren heb je een extra voorziening die je uit de brand haalt als er iets misgaat met je website of als je website wordt gehackt.
Naast BackWPup zijn er nog meer backup plugins, zoals UpdraftPlus, maar ik vind BackWPup simpel te gebruiken en effectief. Je kunt dagelijks, wekelijk of maandelijks een backup maken, wanneer jij maar wil.
Let wel: zo’n backup wordt gekopieerd en bij de andere files van je website gezet. Bij de meeste hostingpartijen heb je een beperkte opslagruimte, dus als je teveel backups hebt, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment een melding krijgt dat de capaciteit vol is. Dus beperk het aantal backups, maar dat is iets wat je ook met deze plugin kunt instellen.
4. Akismet
Akismet beschermt je website tegen spam en checkt de reacties die via je contactformulier binnenkomen. Het is een plugin die standaard is geïnstalleerd, als je WordPress installeert. Je hoeft deze plugin alleen nog maar te activeren.
Na activatie is het aan te raden om nog een vinkje aan te zetten bij ‘Stilletjes de ergste en vervelendste spam verwijderen zodat ik het nooit hoef te zien’. Dat scheelt weer veel ongenode spamreacties.
5. Fastest cache
Een website kun je sneller laten laden met een caching plugin. Ik gebruik verschillende plugins hiervoor, maar mijn voorkeur heeft Fastest cache. Het is een vrij simpele plugin zonder toeters en bellen, maar doet waarvoor het is ontworpen: een website beter laten presteren door sneller te laden.
En dat is belangrijk: want als bezoekers lang moeten wachten op traag ladende pagina’s, heb je kans dat ze afhaken. Sowieso is de performance van websites een aandachtspunt, want ook Google zal een traag ladende website lager ranken in de zoekresultaten. Je kunt overwegen om het verbeteren van de performance van websites uit te besteden aan een professionele partij, zoals Stuurlui.
Een alternatief voor deze caching plugin is bijvoorbeeld WP Super cache, die wordt gemaakt door Automattic, de eigenaar van WordPress.com.
5. Google Analytics Dashboard for WP
Als je een website lanceert, wil je graag weten hoeveel bezoekers er op je website komen. Daarvoor kun je een gratis account aanmaken bij Google Analytics, waarmee je statistieken kunt bijhouden van je website.
Met de plugin Google Analytics Dashboard for WordPress van MonsterInsights kun je met behulp van de trackingcode van Google Analytics en belangrijke statistieken bekijken binnen je website .
6. Smash Balloon
Als je een website runt, combineer je dat vaak met je social media kanalen. Vaak zitten er bij het thema van ThemeForest wel knoppen inbegrepen om door te linken naar Twitter, Instagram of Facebook.
Maar je kunt ook een social media feed in je eigen website zetten, zoals ik op WPjournalist heb gedaan:
Smash Balloon maakt dit mogelijk. Het is een plugin voor sociale feeds voor WordPress waarmee je de inhoud op je website zet. Je maakt eerst een account bij Smash Balloon en koppelt je social media kanalen, vervolgens maak je een shortcode aan en die plaats je op je website.
7. WP Smush
Afbeeldingen van goede kwaliteit hebben vaak een hoge resolutie en het zijn vaak grote bestanden. Als je die op je website zet, kan het even duren voordat de pagina laadt.
Het is dan ook aan te bevelen om die afbeeldingen zoveel mogelijk te comprimeren. Dat betekent dat je een afbeelding verkleint, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Je verkleint het bestand, gemeten in kilobytes (KB) en megabytes (MB). Zo kan WP Smush bijvoorbeeld een foto van 5 MB verkleinen tot 450 KB, waardoor de afbeelding een stuk sneller laadt. Doen!
8. Contact Form 7
Een contactformulier op je website is nog steeds een van de populairste manieren voor bezoekers om informatie op te vragen of een bestelling te doen op je website.
Niet altijd is er bij de installatie van een thema een contactformulier inbegrepen. Je moet dus een plugin downloaden en Contact Form 7 is al jaren hiervoor de meest gebruikte plugin, die gratis is en makkelijk te installeren.
Er zijn ook veel mogelijkheden om het formulier met Contact Form 7 aan te passen, bijvoorbeeld een andere kleur geven of een afwijkende vormgeving.
Conclusie
Plugins zijn onmisbaar voor je website. De keuze is enorm, dus kijk goed naar de reviews en functies voordat je een plugin download.
Ik gebruik zelf vaak bovenstaande plugins waar ik al meer dan honderd websites mee heb gebouwd 🙂
Wil je nog meer tips voor goede plugins? Ik heb een ultieme lijst gemaakt van de 60 beste plugins: Top 60 van WordPress plugins, het complete overzicht
Interessant, maar… het valt mij wel op dat er altijd heel gemakkelijk gekozen wordt voor het eerste de beste wat men tegenkomt in een (Amerikaans) top zoveel lijstje en dat neemt alles en iedereen dan ook maar weer voor het gemak over en daarna weer een ander etc.
Een alternatief zoals een contact formulier, daar is ook het hele goed WPForms voor te gebruiken en ook deels NL gemaakt.
Ook zoiets als AVG/GDPR is er Complianz.
En voor SEO is er ook Autoptimize beschikbaar.
Er zijn best genoeg goede EU makers van plugins en dergelijke te vinden en mogen best genoemd worden.
Mooie aanvulling Wilco, dank!