Het maken van een backup voor je WordPress website is een belangrijk onderdeel voor de veiligheid van je website.
Je moet er immers niet aan denken als je een update hebt gedaan en vervolgens werkt de website niet meer. Of je wordt door een indringer gehackt. Of in het ergste geval krijg je een White screen of death.
Het is dus zaak om een goede backup van je website terug te kunnen zetten.
Er zijn verschillende WordPress backup plugins die ervoor zorgen dat je een backup van je website kunt maken.
Website backup plugins
Als je een backup maakt van je website, maak dan gebruik van een plugin die automatische backups verzorgt. Je kunt dan per dag, per week of per maand een automatische backup maken.
Vaak kun je bij de backup plugin instellen hoeveel backups je bij je hostingpartij wilt bewaren. Dat is wel aan te raden, want je wilt natuurlijk geen 100 backups bewaren.
Vaak krijg je een aantal gigabites (GB) bij je hostingpakket om je database en bestanden te bewaren voor je website. Wordt deze overschreden, dan kun je geen backups meer maken binnen je hostingpakket.
Niet alle hostingpartijen zijn even trouwens gecharmeerd van website backup plugins. Als er een backup wordt gemaakt, kost dat veel rekenkracht en geheugen. Met andere woorden, er is veel overdracht van data aan de gang tijdens een backup en dat vraagt veel van de servers. Hostingpartijen willen het liefst dat je zo zuinig mogelijk bent met die rekenkracht. Niet alle servers kunnen dat ook aan. Gevolg: de kans bestaat dat de backup door het tekort aan rekenkracht niet lukt.
Gelukkig krijg je daar vaak een melding van de plugin van als er niet goed is gebackuped.
De hostingpartijen geven aan dat ze zelf ook vaak een backupmogelijkheid hebben. En die is vaak goed, want je kunt dan met een paar klikken een backup maken. En hebt vaak de mogelijkheid om een backup van je website terug te zetten.
Maar…
Stel je voor dat er bij de hostingpartij iets mis gaat met je backup. Dan is het toch aan te bevelen om zelf een goede backup van je website te maken met een plugin. Je hebt zo alles in eigen hand!
LET WEL: een website bestaat uit twee onderdelen: de database en de bestanden. Zorg ervoor dat je van beide een backup maakt! Vaak doen de reguliere WordPress website plugins dat wel, maar check zelf ook of dat gebeurt.
Wel, wil je weten welke backup plugins er zijn. Ik vertel je welke plugins het meest worden gebruikt die ook betrouwbaar zijn.
1. BackWPup
Een backup plugin die ik zelf regelmatig gebruik is BackWPup, een makkelijke manier om een backup van je website te maken. Er is een gratis en een betaalde versie, maar met de gratis versie kom je al een heel eind.
Je maakt eerst een taak aan voor een automatische backup (dat kan per dag, per week of per maand) en daarna maakt deze , afhankelijk van je instellingen, op gezette tijden een backup van je website: zowel van de database als alle bestanden.
Er is bij BackWup ook de mogelijkheid om via een klik snel een backup van alleen je database te maken met de ‘backup in een klik’-button.
Verder biedt de gratis versie om een backup te maken op de server van je hostingpartij, maar ook kun je een backup in de cloud zetten naar bijvoorbeeld Dropbox of Google drive.
2. UpdraftPlus
De populairste WordPress backup plugin van het moment is UpdraftPlus, die door meer dan twee miljoen gebruikers in gedownload. Hiermee maak je niet alleen een goede backup, je je hebt ook de mogelijkheid om een gemaakte backup terug te zetten als je iets mis gaat met je website. In het Engels wordt dit aangegeven met ‘restore website’.
UpdraftPlus biedt je de mogelijkheid om de backup zowel op je server als in de cloud op te slaan.
Je hebt ook de keuze om zelf te bepalen welke bestanden je wel en niet wilt opslaan.
UpdraftPlus heeft ook nog een betaalde versie waarin het mogelijk is om website van de ene naar de andere plek te migreren. Maar met de gratis versie heb je al best veel functies.
3. BlogVault
BlogVault is een wat minder populaire WordPress backup plugin, maar heeft als voordeel dat de backup op de servers van BlogVault wordt gemaakt, waardoor je geen laadtijd hebt op de server van je eigen hostingpartij.
Met deze backup plugin kun je een dagelijkse backup maken en je hebt ook de mogelijkheid om de website met een oudere versie van een backup weer te herstellen.
Het enige nadeel is dat deze plugin geen gratis variant heeft en redelijk duur is in vergelijking met de andere betaalde backup plugins.
4. BackUpWordPress
BackUpWordPress is een backup plugin die geheel gratis is en ook simpel in gebruik. Het nadeel is wel dat je beperkte functies hebt, want je kunt bijvoorbeeld niet automatische backups maken naar Dropbox of Amazon.
Er was ooit wel een betaalde versie, maar de plugin is in andere handen overgegaan en biedt die mogelijkheid niet meer.
5. Duplicator
Duplicator is als eerste bedoelt om websites te migreren, maar deze plugin heeft ook een backup mogelijkheid.
Het voordeel van deze plugin is dat deze gratis is en vele functies combineert. Naast een backup en migratie van een website kun je ook nog een testwebsite maken.
Nadeel is dat je alleen handmatig een backup kunt maken van je website. Deze plugin heeft niet de mogelijkheid om automatische backups te maken.
6. Snapshot
Dit is een backup plugin die niet in de WordPress catalogus te vinden is, maar is wel een goede. Deze is van WPMU DEV, een website voor WordPress ontwikkelaars.
De plugin kan automatisch backups plaatsen op je serverruimte van je hostingpartij, maar je kunt ook backups naar de cloud versturen, zoals Dropbox of OneDrive van Microsoft.
Snapshot is een hele gebruikersvriendelijke backup plugin. Wel merk ik dat deze plugin veel rekenkracht gebruikt en bij grote backups met vele gigabytes komt het wel eens voor dat de backup niet lukt.
Voordeel is weer, als je lid bent van WPMU DEV, dan is er de mogelijkheid om backups op te slaan op de servers van WPMU.
Conclusie
Mij wordt regelmatig gevraagd wat nu de beste WordPress backup plugin is. Dat is niet zo makkelijk in een zin te beantwoorden, want iedere website heeft weer andere eisen en wensen.
Maar er is genoeg keuze om aan een gratis backup plugin voor je website te komen. Wil je extra functies en meer betrouwbaarheid en support, dat moet je voor een betaalde variant kiezen.
Want de meeste gratis backup plugins hebben niet de herstel mogelijkheid en kunnen dus niet een oudere (goede) versie van je website terugzetten, nadat de website crasht.
Ook websites die belangrijk zijn en beslist niet een tijdje uit de lucht mogen zijn, maken vaak gebruik van een betaalde backup plugin.
Er zijn nog wel meer goede backup plugins, zoals VaultPress van Automattic, het bedrijf achter WordPress. Maar VaultPress heeft als nadeel dat het gekoppeld is aan JetPack. Dan heb je een account van WordPress.com nodig en krijg je meteen een heel pakket aan plugins erbij. Dat maakt je website weer een stuk zwaarder met al die toegevoegde plugins.
Belangrijk is dat je regelmatig backups maakt van je website en bij voorkeur automatisch, zodat je er zelf niet naar hoeft om te kijken.