Als eigenaar van een WordPress website kijk je in eerste instantie naar de ranking in de zoekmachines. Daarnaast vind je het waarschijnlijk belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is en dat je prestaties volgens Google Analytics goed zijn.
Toch is er nog een onderdeel dat hoog op de prioriteitenlijst zou moeten staan van iedere ondernemer die werkt met een WordPress website: onderhoud. Want goed onderhoud is belangrijk om je website, als motor van je onderneming, altijd stabiel en veilig te kunnen laten draaien.
WordPress onderhoud gratis proberen
Als je bedrijf afhankelijk is van je website, doordat klanten er bijvoorbeeld orders op plaatsen, kun je het jezelf niet veroorloven dat de website eruit komt te liggen. Naast het risico dat je website helemaal offline komt te staan, wil je ook qua functionaliteit en prestaties jouw website altijd optimaal laten draaien. De kans is groot dat er dagelijks vele bezoekers jouw website bezoeken.
Bezoekers die orders plaatsen, die informatie inwinnen en jouw content lezen. Als er onderdelen van je website niet werken of deze is heel traag, dan zullen bezoekers afhaken.
Hiermee loop je omzet en klanten mis en dat is wel het laatste wat je wilt. Goed onderhoud kan dit voorkomen. Hieronder vind je een stappenplan en een aantal handige tips, waarmee jij zelf onderhoud aan je website kunt uitvoeren. Zodat jouw website altijd veilig, up-to-date en snel door blijft draaien.
WordPress gebruikers beheren
Als er meerdere gebruikers toegang hebben tot de admin omgeving kunnen zij (onbewust) schade veroorzaken. Gebruikers met admin-privileges moeten zich daarom houden aan instructies die jij ze geeft. Met als doel om een veilige werkwijze te creëren waardoor de website altijd veilig, up-to-date en snel door kan draaien. Hierbij enkele tips met betrekking tot gebruikersbeheer:
- geef een copywriter niet de gebruikersrechten van een ‘beheerder’, maar die van ‘redacteur’.
- schoon regelmatig gebruikers op, is iemand niet meer bij je werkzaam, verwijder hem/haar als gebruiker.
- geef periodiek aan bij gebruikers wat de werkwijze is en waar gebruikers zich aan moeten houden.
- laat ieder wachtwoord bestaan uit 10 karakters, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een password generator.
Kritisch omgaan met WordPress thema’s en plugins
Denk altijd goed na voordat je een thema of plugin installeert. Het is verleidelijk om leuke thema’s en handige plugin te installeren, maar onthoud dat ze altijd ruimte in beslag nemen en ten koste gaan van de snelheid. Zorg dat je kritisch bent over welke software je toe wilt voegen aan je omgeving. En als je besluit om een thema of een plugin toe te voegen, lees dan de recensies. Zijn de ervaringen van andere gebruikers positief? Geen problemen bij het installeren? Geen conflicten met andere software? Pas als je hier een goed gevoel bij hebt, ga je de nieuwe software installeren.
Als je langere tijd draait met WordPress dan kan het zo zijn dat er software op je database staat die je nooit gebruikt. Oude thema’s en plugins die ooit prima werkte, zijn nu wellicht niet meer nodig. Maar ze staan nog wel op jouw database! Een thema of plugin deactiveren is onvoldoende. In zijn geheel verwijderen van oude thema’s en plugins hoort bij goed onderhoud. Hiermee blijft je database overzichtelijk, slank en snel. En dit komt de snelheid van je website ten goede.
Zorg voor goede backups
Je moet altijd weer terug kunnen vallen op de oude situatie als je onderhoud pleegt. Er kan namelijk altijd iets misgaan tijdens het verrichten van onderhoud. Dan wil je zo snel mogelijk terug kunnen naar de oude situatie. Waardoor de website snel weer online is, klanten orders kunnen plaatsen en personeel verder kan werken. Toch maken veel ondernemers geen backup voordat ze onderhoud gaan plegen. Bij veel (kleine) bedrijven is het maken van een backup een ondergeschoven kindje, wat vaak onregelmatig wordt gedaan.
Met alle risico’s van dien. Door gebruik te maken van een WordPress plugin die gemaakt is voor het maken van een backup ben je ervan verzekerd dat je altijd weer terug kunt naar de oude situatie. Ook kun je zelf via de FTP of met behulp van je hostingpartij een backup maken. Het is niet zo dat jouw hostingpartij deze backup automatisch voor je maakt, dit moet je wel aangeven als je wilt dat dit gebeurt.
Je doet er verstandig aan om minimaal eenmaal in de maand een backup te draaien. Als je veel muteert op je website is eenmaal in de week verstandig. Verandert er dagelijks veel op je website? Kies er dan voor om dagelijks een backup te maken. Bewaar backups altijd op meerdere plaatsen. In het geval van brand heb je op externe plekken altijd nog een back up liggen.
Met de WordPress plugins UpdraftPlus en VaultPress kun je backups direct bewaren op een externe schijf en in de cloud zoals Google Drive en Dropbox. Jouw hostingpartij is een misschien wel de beste partij om de back up aan uit te besteden. Zij hebben de kennis in huis om dit professioneel te doen en hierdoor weet je dat het zeker altijd gebeurt.
Uitvoeren van WordPress updates
Het uitvoeren van updates aan de core, plugins en thema’s dient consequent te gebeuren. Als je op de laatste versie draait, ben je verzekerd van de software die de meeste functionaliteit biedt en het veiligste is. Hierdoor kun je het fijnste werken en loop je de minste risico’s. Controleer iedere maand of er nieuwe updates beschikbaar zijn.
Voer deze vervolgens uit. Controleer wel na afloop van het draaien van deze updates of er qua functionaliteit veranderingen zijn. Zijn er fouten opgetreden bij het updaten? Plaats dan de backup terug en ga naar de oude omgeving. Door de update gefaseerd uit te voeren, kun je onderzoeken in welke fase van de update de fout optreedt. Hierdoor kun je deze gemakkelijker vinden en oplossen.
Optimaliseer de WordPress database
In de WordPress database worden alle bestanden bewaard in een archief. Hierop zijn berichten te vinden, reviews, mediabestanden, downloads en nog veel meer. Al deze data zorgt ervoor dat je database steeds voller en onoverzichtelijker wordt. De prestaties van je database en je website zullen hierdoor achteruit gaan. Door je database regelmatig te optimaliseren kun je jouw database overzichtelijk en snel houden. Je kunt hiervoor de plugin WP-Optimize gebruiken. Ook kun je dit optimaliseren zelf doen via PHPMyAdmin.
Zorg voor goede beveiliging
Je hoort het steeds vaker; websites die worden gehackt. Vaak komen hackers binnen via (oude) thema’s of plugins die al langere tijd geen update hebben gehad. Hackers kunnen ongemerkt software toevoegen aan jouw database of reclame uitingen plaatsen op je site. Er zijn een aantal plugins beschikbaar die je kunt gebruiken om te zorgen voor een goede beveiliging.
Een populaire plugin op dit gebied is WordFence. Deze plugin kan het aantal inlogpogingen limiteren, je kunt gebruik maken van inloggen via 2FA en QR-codes en IP-adressen blacklisten. Als je een website hebt die vol zit met spam-pagina’s en verborgen fouten kan dit enorme schade opleveren. Je conversie wordt dramatisch en bezoekers haken massaal af. Door zelf regelmatig te controleren of er meldingen staan in Google Search Console kun je kijken of je getroffen bent door hackers. Ook kun je hiervoor de ‘Google Safe Browsing’ functie gebruiken.
Verhoog de prestaties en snelheid van je WordPress website
Thema’s en plugins zijn gemakkelijk in het gebruik. Je kunt ze snel installeren en je kunt er direct mee aan de slag. Het nadeel is echter dat ze ook voor beveiligingsrisico’s zorgen. Hackers kunnen binnendringen via thema’s en plugins, zeker als deze verouderd zijn of al geruime tijd geen update hebben gekregen.
Ook wordt je database onoverzichtelijk en traag van teveel thema’s en plugins. Verwijder dan ook regelmatig onnodige thema’s en plugins. Dit geldt overigens ook voor mediabestanden, blogs en andere content die je niet meer gebruikt. Hieronder nog een aantal tips om je snelheid van je database zo hoog mogelijk te houden:
- Gebruik Screaming Frog en crawl voordat de website deze live gaat. Je kunt hiermee controleren of er irrelevante pagina’s zijn of links die niet werken.
- Loop ook alle functionaliteiten na in het adminpanel van WordPress, waaronder tags, comments, contactformulieren, mediabestanden en berichten. Verwijder wat je kunt verwijderen. Een thema die vol staat met functies , CSS bronnen en Javascript moet je zoveel mogelijk vermijden. Het is namelijk erg lastig om deze in een later stadium te verwijderen.
Denk na bij iedere handeling
Als je onderhoud uitvoert aan je WordPress website zorg je ervoor dat deze snel, veilig en up-to-date functioneert. Het is belangrijk om alleen handelingen te verrichten waarbij je zeker weet wat je aan het doen bent. Verricht je handelingen op een verkeerde manier, dan kan dit namelijk leiden tot onnodig veel schade.
Je website kan er hierdoor langere tijd uit komen te liggen, klanten kunnen geen orders plaatsen en medewerkers kunnen niet verder werken. Dat moet je zien te voorkomen. Voer alleen onderhoudshandelingen uit, als je zeker weet wat je aan het doen bent. Schakel bij twijfel een professioneel bedrijf in die gespecialiseerd is in WordPress onderhoud. En als je zelf onderhoud gaat verrichten, maak dan altijd een back up. Zodat je altijd terug kunt vallen op de oude situatie.