De Jetpack door WordPress plugin is een van de meest complete alles-in-1 plugins van het moment. In plaats van 5 of zelfs 10 verschillende plugins te installeren, hoef je maar één plugin te installeren.
Het is een steeds populairder wordende plugin. Als je naar Google Trends kijkt, zie je dat er naar deze plugin de laatste tijd veel wordt gezocht.
Maar…
Niet iedereen gecharmeerd van de Jetpack door WordPress plugin.
Ik geef je in dit artikel de voordelen, maar ook de nadelen om deze plugin te gebruiken.
Niet meer volledig gratis
Jetpack bestaat al jaren en heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk had de plugin slechts een paar functies, maar gaandeweg zijn er steeds meer opties bijgekomen.
In het begin was de plugin ook helemaal gratis. Maar inmiddels is het een fremium plugin, dat betekent dat de plugin deels gratis is, maar dat je voor een aantal functies moet betalen.
Toch heeft de gratis versie nog heel wat mogelijkheden. Je krijgt de beschikking over tientallen functies:
- Statistieken en -analyses voor je website;
- Bescherming tegen hackers en aanvallen;
- Monitoring van de beschikbaarheid van de website;
- Beveiligd inloggen en tweestaps authenticatie;
- Gerelateerde berichten;
- Photon, een supersnel CDN voor je afbeeldingen. (CDN staat voor Content Delivery Network waar alle data van je website wordt ‘neergezet’, zodat de website sneller laadt);
- Afbeeldingen met carrousels, diavoorstellingen en galerijen;
- Makkelijk inloggen via Facebook, Twitter en Google om te reageren;
- Automatisch delen op Twitter, Facebook, LinkedIn en WhatsApp;
- Extra sidebar-widgets inclusief blogstatistieken, een kalender en auteurs-widgets;
- E-mailabonnementen;
- Contactformulieren die je zelf kunt aanpassen;
- En nog veel meer!
Om er een functie uit te lichten: Photon zorgt ervoor dat je afbeeldingen op je website sneller laden. Deze afbeeldingen worden namelijk ook op een andere (hele snelle) server geplaatst, waardoor je eigen website wat minder capaciteit nodig heeft.
Betaalde opties
Daarnaast zijn er ook een aantal betaalde opties. Je moet dan een abonnement nemen (per maand of per jaar) waardoor je deze betaalde opties erbij krijgt.
Dit zijn de belangrijkste:
- Zoekmachine optimalisatie voor Google, Bing, Twitter, Facebook en WordPress.com;
- Back-ups van je site, herstelopties en het verhuizen van je website naar een andere hostingpartij.
Vooral dat laatste is van belang. Je moet wel goede backups hebben van je website.
Nu heeft je hostingpartij vaak ook een mogelijkheid om backups te maken, maar daarnaast is het goed dat je ze zelf maakt, mocht er onverhoopt iets misgaan met de backup van de hostingpartij.
Wil je de gratis versie van Jetpack door WordPress gebruiken, moet je dus een andere plugin installeren voor de backups.
Installeren Jetpack door WordPress
Om de Jetpack plugin te gebruiken, heb je een account nodig van WordPress.com.
Dat is overigens ook een gratis dienst en die voldoet prima.
Daarna kun je de plugin via het dashboard van WordPress installeren en activeren.
Je krijgt daarna meldingen met de vraag of je Jetpack met je WordPress account wilt koppelen. Daarna zijn alle functies te gebruiken.
Maakt Jetpack je website traag?
Er wordt wel eens gezegd dat de WordPress Jetpack plugin een website traag maakt. Het is immers een ‘zware’ plugin met vele functies.
Dat valt erg mee. De plugin kan juist voor een snellere website zorgen in plaats van allemaal aparte plugins te installeren, die allemaal onafhankelijk van elkaar werken.
Jetpack is gemaakt door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Hier werken de beste ontwikkelaars ter wereld en reken er maar op dat zij voor een goed gecodeerde, optimaal functionerende plugin zorgen.
Volgens Automattic is de nieuwe versie van Jetpack voor WordPress weer een stuk sneller geworden. Je kunt de functies nu direct in- en uitschakelen en je hoeft niet meer de pagina te verversen. In de nieuwe zoekbalk vind je snel de functie die je zoekt.
Als je een functionaliteit uitschakelt, wordt er geen code geladen. Je hebt dus zelf invloed hoeveel opties je van de plugin gebruikt en welke impact dit op de snelheid van je website heeft.
Conclusie
De Jetpack door WordPress plugin is een goede optie voor gebruikers die nog niet zoveel ervaring hebben met WordPress. Je hoeft immers niet steeds nieuwe plugins te installeren en updaten.
Met het hup-klik-klaar systeem van Jetpack kun je de functies immers heel makkelijk in- of uitschakelen.
Wel is Jetpack minder flexibel dan andere premium plugins, die vaak meer mogelijkheden hebben. Je hebt te maken met de (beperkte) instellingen van Jetpack en daar kun je niet zoveel aan veranderen.
Maar je kunt naast deze alleskunner ook prima andere plugins gebruiken. Ben je een fan van de beveiligings plugin Wordfence, dan schakel je gewoon de Jetpack beveiligingsfunctie uit en kun je Wordfence gebruiken.
En wellicht kun je ze ook naast elkaar gebruiken, hoewel dat wel tot conflict situaties kan leiden.
Of de Jetpack door WordPress plugin alle problemen oplost voor jou? Nee, niet alle, dat moge duidelijk zijn, maar wel veel. Je hebt keuze uit wel dertig verschillende functies.
En dat is meer dan genoeg om je website een flinke boost te geven. 🙂