Ben je op zoek naar een nieuw WordPress website theme voor je verouderde website?
Als je naar ThemeForest gaat, een marktplaats voor website, word je vaak overweldigd door de hoeveelheid themes die je kunt kopen.
Het kiezen van een WordPress website theme is vaak een lastige klus.
ThemeForest (en ook andere aanbieders van WordPress themes) heeft honderden, zoniet enkele duizenden themes te koop waar je uit kunt kiezen.
De concurrentie is moordend; het ene theme is nog mooier, beter, veiliger, sneller en toegankelijker dan het andere.
Het kiezen van het juiste WordPress theme voor je website is echter heel belangrijk. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, zit je er voor enkele jaren aan vast.
Ik heb zelf inmiddels met enkele tientallen themes van Themeforest gewerkt. En hoewel de themes allemaal voor WordPress zijn gebouwd, zitten er in de themes enorme verschillen.
Waar moet je op letten als je een nieuw theme van ThemeForest koopt? In dit artikel geef ik je 9 tips, zodat je geen misstap maakt bij het kiezen van een WordPress theme. Maar wil je eerst weten wat WordPress is? Lees dan Wat is WordPress en nog 22 andere vragen.
1. Kijk bij de popular items van ThemeForest
Als ik op zoek ga naar het juiste WordPress theme voor een klant, start ik bijna altijd bij de popular items van ThemeForest. Het zijn de best verkopende themes van het moment. Als er veel vraag is naar een theme, komt dat vaak omdat gebruikers daar goede ervaringen mee hebben.
Het meest verkochte theme is nog steeds Avada, dat al jaren ‘op de eerste plaats’ staat. Avada is een veelzijdig theme met veel mogelijkheden. Toch doen de andere themes op deze pagina weinig onder voor Avada, want elk theme heeft z’n eigen pluspunten. Ook Betheme WordPress theme en The7 WordPress theme zijn veelzijdige themes waar je goed mee uit de voeten kunt.
Kijk dan ook goed op deze pagina wat je precies nodig hebt. Wil je een webshop beginnen, dan is Flatsome of Shopkeeper een van de beste themes. Eduma is de beste optie als je een e-learning platform wilt starten en voor een nieuwswebsite kies je het beste voor Newspaper. Op deze pagina staan ruim 50 themes waar je uit kunt kiezen, ieder met z’n eigen specialisme en functies.
2. Test de demo van het WordPress website theme
Veel websites op ThemeForest hebben een demo, waar je precies ziet wat de mogelijkheden en functies van het theme zijn. Als je bijvoorbeeld naar het BeTheme WordPress theme gaat, kun je op ‘Live preview’ klikken en krijg je een overzicht van alle demo’s van de website. Het zijn er honderden! Maar als je een wat specifieker theme wilt, zoals een restaurant theme, is de keuze alweer een stuk overzichtelijker.
De demo’s geven aan wat je kunt verwachten van de website, de functies en mogelijkheden. Bestudeer een demo eerst goed voordat je een keuze maakt voor het juiste WordPress theme.
3. Check de kwaliteit van de support
De kwaliteit van de support is heel belangrijk, zeker voor beginners die een WordPress theme bij ThemeForest kopen. Als je er zelf niet uitkomt met het bouwen van de site, heb je deskundige hulp nodig. Als beginner, maar ook ikzelf raadpleeg nog regelmatig support.
Natuurlijk checkt Envato, de eigenaar van ThemeForest, of de maker van het WordPress website theme een goede support heeft. Maar er bestaan flinke verschillen tussen de kwaliteit van de support. Je kunt goed aan de item ratings en ook de comments zien hoe het gesteld is met de support van een theme.
Vaak hebben de best verkopende themes een heel supportteam beschikbaar, die besteden veel aandacht aan jouw vragen en problemen. De wat minder goed verkopende themes hebben vaak wat minder tijd voor je. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ook de wat verouderde themes of themes die weinig updates krijgen, besteden vaak minder aandacht aan de support.
4. Wees niet te zuinig
Veel is gratis aan het bouwen van een WordPress website, maar ga er niet teveel op bezuinigen. Je kunt themes kopen voor 40 euro, maar ook voor 60 euro. Eigenlijk is dat laatste bedrag nog heel weinig geld voor een complete website. Dus als een iets duurder theme eigenlijk het beste is, hoef je het voor die paar tientjes verschil niet te laten.
Houd ook de aanbiedingen van ThemeForest in de gaten! Veel themes zijn regelmatig in de aanbieding, bijvoorbeeld voor de helft van de prijs. Vaak in december, tijdens Kerst of op Black Friday wordt er vaak gestunt met de prijzen.
5. Kijk wat je concurrenten doen
Als je een website gaat bouwen, kijk dan ook even naar de websites van je concurrenten. Dan zie je wat hun websites bevatten qua uitstraling, functies en mogelijkheden. Als je vervolgens zelf op zoek gaat naar een theme, weet je welke zaken je nodig hebt voor het bouwen van de website.
De themes van ThemeForest zijn heel flexibel. Je kunt een site vrijwel helemaal op maat maken. Echter, waar je vaak niet teveel aan kunt veranderen is de navigatiebalk. Vaak hebben themes de keuze uit meerdere headers, dat zijn de navigatiebalken met daarin de onderwerpen voor je website.
Hierboven zie je dat het BeTheme WordPress theme veel mogelijkheden heeft voor de header/navigatiebalk. De onderwerpen kunnen links uitgelijnd worden, rechts uitgelijnd, naast het logo, onder het logo, etc. Maar er zijn ook themes die deze mogelijkheid niet bieden. Als je bepaalde wensen hebt voor de navigatie, check dat dan eerst goed bij het theme dat je wilt kopen.
Je zit dus vast aan de navigatie van het WordPress website theme. Omdat deze navigatiebalk door de hele website zit verweven en ook moet kloppen voor mobiele apparaten, kun je de navigatiebalk ook niet zo gemakkelijk helemaal op maat maken. Een lijntje ergens toevoegen of een andere subtiele aanpassing aan de vormgeving: dat is niet zo gemakkelijk en daar heb je echt een developer voor nodig die verstand heeft van de code.
Maar goed, BeTheme heeft dus veel mogelijkheden!
6. Maak het jezelf niet te moeilijk
Als je een beginner bent is het verstandig om niet meteen het meest uitgebreide theme te kopen. Begin eenvoudig en kies een theme dat niet teveel functies en mogelijkheden heeft. Anders zie je door het bos de bomen niet meer.
Een theme dat ik kan aanbevelen is het Enfold theme, dat al jaren in de Top 10 van de popular items van ThemeForest staat. Het is een overzichtelijk en gebruikersvriendelijk theme. Het heeft bijvoorbeeld ook geen 300 demo’s waar je uit kunt kiezen. En mogelijk keuzestress van krijgt. Het is een fijn theme waarmee beginners goed mee kunnen starten.
7. Is het theme toekomstvast?
Als je iets opstart, wil je op een gegeven moment uitbreiden of groeien. Dat geldt ook voor je website. Je begint met een eenvoudige website, maar op een gegeven moment wil je meer functionaliteiten toevoegen. Een chat mogelijkheid of een webshop bijvoorbeeld.
Van tevoren moet je dus goed nadenken welk theme daarbij past. Kies dus een theme met mogelijkheden om uit te breiden. Nu hebben de meeste themes veel meer functies dat je in het begin nodig hebt, dus dat komt wel goed.
Op ThemeForest zijn dat vooral de zogenaamde creative multi purpose themes. Deze themes hebben veel mogelijkheden en je kunt er alle kanten mee uit. Kijk dus goed naar de beschrijving van de themes. Die zijn vaak ook heel uitgebreid! Je krijgt er een goed beeld van wat het theme allemaal kan en doet.
Conclusie
Het kiezen van een WordPress website theme gaat niet over een nacht ijs. Je moet er de tijd voor nemen, zodat je een juiste keuze kunt maken. Je zit namelijk voor jaren aan zo’n theme vast. Wat het is niet zo makkelijk om even snel te switchen van het ene naar het andere theme.
Als je bovenstaande punten in acht neemt, ben je al een heel eind op weg.