Hoe presteren de beste gratis WordPress website themes die in de Thema Directory van WordPress website zelf staan?
Daar ben ik – en wellicht ook jij – wel benieuwd naar.
WordPress biedt namelijk ook themes aan die je van hun website kunt downloaden. Onder het kopje Thema’s zie je een grote lijst van themes die je kunt gebruiken voor je website.
Maar wat is nu de beste keuze?
Onlangs had ik een mooie gelegenheid om de beste gratis WordPress website themes te testen. Twee klanten hadden geen groot budget voor het bouwen van een website. Zij hadden de keuze gemaakt voor een gratis theme uit de Thema directory van WordPress.
Gratis WordPress website themes
De themes van Hestia en Sydney staan hoog genoteerd in het lijstje van populaire themes. We laten Twenty Seventeen, Sixteen, Fifteen, etc, even buiten beschouwing. Deze themes zitten elk nieuw jaar standaard bij een nieuwe installatie van WordPress en hebben daardoor veel downloads. Maar zijn niet persé de beste.
Normaal gesproken maak ik veel gebruik van ThemeForest, een van de grootste aanbieders van themes. Maar ik ben erachter gekomen dat ook de Theme directory van WordPress hele goede themes aanbiedt. Themes als Hestia en Sydney zijn gratis te downloaden en te gebruiken.
Als je een niet al te lang wensenlijstje hebt met functionaliteiten aan de website, dan kun je hier prima mee uit de voeten. Het mooie is dat er naast de gratis versie ook een betaalde versie is die meer mogelijkheden geeft op het gebied van vormgeving en functies. Mijn klanten hadden overigens genoeg aan de gratis versie.
Hoe presteren deze gratis themes van WordPress? Ik heb er inmiddels ervaring mee en kan je dat precies vertellen. Dus als je met weinig budget een website wilt bouwen, lees dan onderstaande reviews.
WordPress thema Hestia
Hestia staat momenteel het hoogst genoteerd bij de populaire themes. Dat spreekt natuurlijk meteen tot de verbeelding. Dagelijks wordt het theme 1000 tot 2000 keer gedownload. Bovendien heeft het theme ook veel 5 sterren review scores.
Het is een professioneel en modern WordPress thema die voor heel veel branches geschikt is. Van ZZP’ers (coaches, klusjesmannen, boekhouders) tot kleine en grotere bedrijven. Op de website van de makers van het theme staat dat ook de bekende muzikant Jeremy Spencer van Fleetwood Mac het theme gebruikt. Je kunt het (op termijn) ook uitbreiden met een webshop.
Ik heb de website gebouwd voor een klusjesman.
Hestia is eenvoudig te downloaden uit de Thema directory van WordPress. Nadat je het theme hebt geïnstalleerd, moet je een paar plugins installeren die aanbevolen worden. Eentje is om de social media te regelen, eentje om het mooie contactformulier te activeren. Ook moet je de plugin van de pagina builder Elementor installeren.
Het Hestia theme heeft ook een uitgebreide documentatie.
Installatie
Nadat de demo (de voorbeeld website) is geïnstalleerd, kun je aan de slag met dit theme. Ik raad altijd aan om te beginnen met de voorbeeld website, want dan heb je al een uitgangspunt en kun je van daaruit je website verder aanpassen en uitbouwen.
De voorpagina van de website met je opbouwen met de customizer. Hier kun je vrij makkelijk zaken aanpassen.
Links zie je de blokken waaruit de voorpagina bestaat (grote titel selectie, features, over, etc) en rechts kun je op het potloodje klikken om teksten of andere zaken aan te passen. Je ziet geen code, maar kunt dus in feite in de website zelf zaken aanpassen. Prettig voor beginners dus.
De opmaak van de pagina’s verloopt iets anders. Hiervoor kun je (het hoeft niet…) gebruik maken van de Elementor page builder, een van de populaire pagina bouwers.
Als je een pagina opbouwt met Elementor, zie je aan de linkerkant allerlei blokken waarmee je de pagina kunt opbouwen. Als je een contactformulier wilt hebben op je pagina, kun je die makkelijk verslepen naar de pagina. Code is dus niet meer nodig.
Ook hier geldt weer dat je de website voor je ziet en in de blokken tekst aanpassingen kunt doen.
Al met al is een een zeer prettig theme, wat makkelijk is op te maken. Dit werken met page builders en in de live website werken is ook de toekomst van WordPress.
Mocht je meer functies aan de website kunnen toevoegen, kun je altijd later nog besluiten om de betaalde variant te kopen. De extra’s voor de betaalde variant zijn:
- Gebruik van een slider op de voorpagina:
- Meer functies bij de webshop met WooCommerce;
- Grotere keuze uit kleuren in het theme;
- Extra layouts in de opmaak van pagina’s:
- en nog veel meer.
Ga naar de downloadpagina van Hestia
WordPress thema Sydney
Een ander gratis WordPress website theme waarmee ik vaker heb gewerkt is het WordPress theme Sydney. Het is wat ouder dan Hestia, maar ook al meer dan 200.000 keer gedownload. Ook hier ongelooflijk veel goede reviews, dus dan moet het wel een goed theme zijn.
Sydney heeft gemiddeld 1500 (gratis) downloads per dag en is een mooi vormgegeven thema voor bedrijven of ZZP’ers. Je hebt veel mogelijkheden met het theme, zoals het gebruiken van alle Google lettertypes en veel kleuren en extra layout’s. Dit theme heeft standaard een grote slider op de voorpagina. Uiteraard is het theme responsive en laadt het relatief snel.
Laten we eens een kijkje nemen onder de motorkap.
De documentatie van Sydney is iets minder uitgebreid als Hestia, maar duidelijk genoeg om je website ermee te installeren en te bouwen.
Nadat je het theme hebt geïnstalleerd, kun je de demo content installeren en heb je vervolgens de voorbeeld website. Van daaruit ga je verder bouwen aan de site.
Het maakt gebruik van de zogenaamde Live Customizer, wat je in staat stelt om veranderingen te maken en te zien in je live website.
Page builder van SiteOrigin
Sydney is net even iets anders georganiseerd dan Hestia. Als je bijvoorbeeld Services, Medewerkers of Testimonials wilt toevoegen aan een pagina, moet je dat invullen in de betreffende sectie (zie plaatje hieronder).
Dit theme werkt met de Page builder van SiteOrigin, ook een populaire pagina bouwer waardoor het invoeren van code niet meer nodig is. Je kunt makkelijk met blokken elke pagina opbouwen.
Leuk extraatje is dat je naast SiteOrigin ook een flink aantal plugins er gratis bij krijgt. Waaronder sociale media knoppen, een call-to-action knop, contactformulier en Google Maps.
Ook Sydney heeft een betaalde versie en die heeft meer mogelijkheden:
- Meer keuze in de headers;
- Extra pagina templates;
- een tijdlijn plugin, laatste nieuws in een caroussel en een contact widget;
- een video header;
- en nog veel meer.
Conclusie
Heb je niet zoveel te besteden, dan kun je prima terecht voor een gratis WordPress website theme bij WordPress zelf. In de catalogus van WordPress staan honderden themes, zowel gratis al betaald.
Hestia en Sydney hebben zich bewezen en zijn een goede keuze om een website mee te bouwen. Het is altijd even afwachten of het theme precies aan jouw wensen (de functies die je wilt) voldoet, maar de basisfuncties zijn bij beide themes aanwezig.
En het zijn hele goede ontworpen themes, die regelmatig worden geupdated. Dus je kunt er jarenlang plezier van hebben.
Ik heb hele goede ervaringen met deze themes, mijn klanten zijn er blij mee. Mocht je nog andere goede gratis WordPress website themes weten, hoor ik het graag.