Online veiligheid is een groot goed. Je wilt niet dat iedereen alles van je weet. Maar hoe zorg je nu voor meer veiligheid? Het begint bij je bewust worden van welke sporen je achterlaat op het web: je digitale voetafdruk.
Wat is een digitale voetafdruk?
Een digitale voetafdruk is een spoor van gegevens van een persoon op het internet. Wanneer je websites bezoekt, apps gebruikt of bestanden deelt, laat je sporen van gegevens achter. Daarmee worden je online activiteiten getraceerd. Zo kunnen bedrijven en overheidsinstanties bijhouden wie je bent, wat je doet en interessant vindt. Je zoekgeschiedenis, browsergeschiedenis, berichten, opmerkingen, online aankopen en zelfs je foto’s worden allemaal bijgehouden en bekeken.
Je denkt misschien: ‘Ik heb niks te verbergen’, maar wil je echt dat grote bedrijven als Facebook en Google precies weten naar welke websites je hebt gesurfd? Dat ze precies weten welke producten jij koopt? En daar dan ook alle advertenties die je op het internet ziet op aanpassen? Vergelijk het met je veiligheid in huis: je wilt toch ook niet dat er de hele dag een man in een auto voor je raam zit, die constant met een verrekijker bekijkt wat jij doet?
Hoe laat je minder sporen achter?
Gelukkig kun je zelf iets doen om minder sporen achter te laten. Zo kun je oude accounts die je niet meer gebruikt kunt verwijderen. Ook is het belangrijk dat je je niet bij alle websites aanmeldt met een Facebook- of Google-account. Daarmee kunnen Facebook en Google namelijk precies zien wat je doet.
Wanneer je openbare wifi gebruikt, kunnen andere gebruikers op het netwerk zien wat je aan het doen bent. Dat kun je voorkomen door een gratis VPN uit Nederland te gebruiken. De VPN versleutelt dan je data, waardoor je niet meer te volgen bent op het openbare netwerk. Zouden hackers je verbinding proberen te kraken, dan zien ze alleen een brij aan code. Wel zo fijn, als je net je mail aan het checken bent.
Trackers stoppen: zo doe je dat
Wil je niet dat marketingbedrijven elke stap van jou op het internet kunnen volgen? Gebruik dan anti tracking software of een VPN. Trackers zorgen er namelijk voor dat bedrijven precies weten wie je bent en wat je doet. Anti tracking software houden deze trackers tegen.
Misschien heb je nog geen kennis gemaakt met het fenomeen ‘VPN’ en denk je nu: ‘Wat is een VPN?’: het is een versleutelde, omgeleide verbinding tussen jou en de buitenwereld. De omleiding gaat via een externe server, vaak via het buitenland. Daardoor verandert je IP-adres ook (tijdelijk). Dat is al een goede eerste stap om je minder goed te kunnen volgen. Dankzij de versleuteling kunnen hackers ook nog eens niets met de data die ze buit gemaakt hebben.