Ik word altijd blij als ik naar de WordPress plugin catalogus ga. De catalogus is een enorme database, een opslagplaats, waarin nu meer dan 40.000 plugins zijn opgenomen. Zoveel mensen, zoveel wensen.
WordPress plugins? Wel, dat zijn software programmaatjes die extra functies geven aan je website. WordPress is op zichzelf een kaal content management systeem.
Je hebt plugins nodig die ervoor zorgen dat de website veilig wordt, dat je site sneller laadt, een plugin die een kalender toevoegt of die er een webwinkel van maakt.
Met de WordPress plugins kun je bijna alles doen wat je je maar kunt voorstellen.
Dit stukje software, de plugin dus, kun je gratis downloaden en toevoegen aan je website. Iedere WordPress ontwikkelaar kan zo’n plugin maken en in de repository laten opnemen.
Ze ontwikkelen de mooiste plugins die je maar kunt bedenken. Er is zelfs een plugin om sneeuwvlokken aan je website toe te voegen. Toepasselijk toch, zo rond Kerst en de jaarwisseling?
Maar welke plugins maken mijn website beter? Moet je niet betalen voor een plugin? Is het wel veilig om ze te downloaden? Terechte vragen, hoor, want voor je het weet download je een stukje software waardoor kwaadwillenden je computer kunnen overnemen. En daar worden we toch regelmatig voor gewaarschuwd?
Geen paniek. Als je weet hoe je de WordPress repository moet gebruiken, is de kans erg klein dat er iets naars gebeurt. Ik zal je op weg helpen. Lees verder en ik geef je 11 zaken die je moet weten over WordPress plugins.
1. Hoe kom ik in de WordPress catalogus?
Da’s makkelijk. Ga maar eens kijken op de WordPress catalogus. Mooi he, dat openingszinnetje van de catalogus. Je ziet hoeveel plugins erin staan en hoe veel downloads er zijn. Meer dan 800 miljoen plugins gedownload!
Verder staan rechts de meest populairste plugins en je kunt natuurlijk ook zoeken in het zoekformulier. Probeer het maar eens. Het is de schatkamer van WordPress. Zo mooi, zo uitgebreid, zulke bijzondere plugins…
2. Plugins zijn gratis, of zit er een addertje onder het gras?
Ja, dat klopt helemaal. Ongelooflijk toch dat jij (en ik ook…) deze plugins allemaal gratis kunnen downloaden. Wat dat betreft is de WordPress community een hele bijzondere club. Veel ontwikkelaars houden van WordPress en vinden het een zo mooi en belangrijk systeem, dat ze gratis willen meewerken aan de verdere ontwikkeling ervan.
Er zitten soms honderden uren werk in om zo’n plugin te ontwikkelen. Maar moet dat niet worden beloond, vraag je je misschien af. Wel, dat gebeurt wel. Veel ontwikkelaars bieden naast de gratis plugins ook een betaalde versie aan, die meer functionaliteiten heeft. Bijvoorbeeld iThemes Security, een van de populairste beveiligings plugins, heeft een gratis en betaalde versie.
Let wel, de gratis versie beveiligt je website ook steengoed! Maar de betaalde heeft nog iets extra’s, de zogenaamde add-ons. Je kunt bijvoorbeeld met de betaalde versie van iThemes Security voorkomen dat bezoekers uit bepaalde landen je bezoeken.
Zoals Rusland, China, toch altijd landen waar veel hackers zitten. De betaalde versie van een plugin kost vaak een paar dollar en dat kan oplopen tot een paar tientjes per jaar. En het is soms echt de moeite waard om te kopen, al is het alleen maar om de ontwikkelaar te belonen voor zijn of haar werk.
En soms staat er een knop met ‘Donate’ bij om bij te dragen. Met de echt goede ontwikkelaars hoef je trouwens geen medelijden te hebben. Die vinden hun weg wel.
Zoals onze Nederlandse Joost die de WordPress SEO by Yoast plugin ontwikkelde. Deze plugin werd zijn handelsmerk en hij groeide uit tot dé SEO specialist op dit terrein, met tegenwoordig een bedrijf met tien medewerkers die grote bedrijven adviseert op het gebied van SEO. Zo kan het dus ook.
3. Plugins, plugins en nog meer plugins…
Toen ik voor het eerst in de repository kwam, duizelde het me een beetje. Zoveel plugins… Welke moest ik kiezen en waarom? Als je er nog nooit bent geweest, heb je dat gevoel misschien ook. Er zijn meer dan 40.000 plugins en dat worden er waarschijnlijk steeds meer.
Dagelijks komen er tientallen bij. Welke plugins moet je kiezen? Neem de tijd. Op internet is genoeg te lezen welke plugins goed zijn, welke veel gebruikt worden en welke je niet moet uitproberen. In de catalogus staan reviews van gebruikers, een prima indicatie om te zien of de plugin goed is. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je moet kijken naar hoe vaak een plugin is gedownloaded.
Hoe vaker een download, des te beter de plugin werkt. Zo is WordPress SEO by Yoast meer dan 14 miljoen keer gedownloaded en is momentel de beste plugin om de zoekoptimalisatie van jou website te verbeteren.
Ik gebruik ‘m zelf ook bij elke website die ik maak. Dus: veel gedownloaded = goed! Je kunt het ook zien aan wanneer de plugin voor het laatst is geupdated.
Als je een plugin ziet die twee jaar gleden voor het laatst is geupdated, is de kans aanwezig dat ie niet meer goed werkt.
4. Hoe weet ik dat ik een veilige plugin download?
In principe zijn de plugins in de catalogus veilig. Voordat een plugin erin komt, buigen deskundigen van de WordPress community zich erover en testen de plugin uitgebreid.
Het is een geruststellende gedachte dat het bedrijf dat WordPress heeft ontwikkeld, Automaticc, zich er nadrukkelijk mee bemoeit. De kans dat je een plugin met malware (kwaadaardige software) download, is dan ook uiterst klein.
Gevaarlijker zijn de plugins die buiten de repository worden aangeboden. Want die zijn er ook, ja. Deze stukjes software kunnen namelijk prima werken, maar ook onherstelbare schade aan je cms en zelfs je computer aanrichten, of dat criminelen bijvoorbeeld de controle krijgen over je computer. Even je website scannen op kwaadaardige malware kan geen kwaad. Lees ook het artikel Serieus, je moet je website nu echt beveiligen.
5. Commerciële plugins
Er worden de laatste jaren steeds vaker commerciële plugins aangeboden die niet in de repository staan die bedrijven hebben ontwikkeld. Zijn die onveilig?
Het antwoord is: nee. Vaak zijn dit juist hele goede plugins met een eigen supportafdeling, die vragen of problemen bij het installeren oplossen. Optin Monster bijvoorbeeld is een plugin die je niet in de repository kunt krijgen.
Deze popup kost een paar tientjes tot een paar honderd euro per jaar. Veel geld, zou je denken, maar het is een geweldige plugin om meer nieuwsbrieflezers te krijgen. En dat is ook wat waard.
6. Wees zuinigjes met plugins
Het is zo verleidelijk; hoe meer plugins je download, des te meer functies je je website kunt geven. Een mooie slider, een kalender, social media knoppen toevoegen, een reactieformulier.
Maar wees zuinig met het downloaden van plugins, want het kan je website trager maken. Elke plugin zorgt voor een klein stukje vertraging van het laden van je site.
Er is nog een ander gevaar: hoe meer plugins je toelaat op je website, des te groter de kans dat er een conflict met andere plugins kan ontstaan.
7. Werkt elke plugin met mijn website?
Nee, dus daar moet je wel voorzichtig mee zijn. Niet alle plugins werken bij elke website. Op Themeforest kun je prachtige templates kopen en vaak kun je bij de comments lezen welke plugins er gebruikt kunnen worden voor dat template.
Of je kunt het gewoon vragen aan hun supportafdeling. Wat ik zelf wel doe is dat ik de plugin eerst uitprobeer op een testwebsite. Een beetje omslachtig, maar ik heb op mijn computer een locale versie van mijn website waar ik allemaal zaken op kan testen.
Belangrijk hoor, want als een plugin niet compatible is, zoals dat zo mooi heet, kan de website kuren vertonen en in het ergste geval zelfs het white screen of death krijgen, het ergste wat je als WordPress gebruiker kan overkomen.
White screen of death betekent dat je website niet meer zichtbaar is en dat je een wit scherm krijgt. Tja… sowieso is het goed dat je, voordat je een plugin installeert, een backup maakt van je website. Want je website kan altijd crashen of kapot gaan.
8. Jetpack
Deze moeten we toch even bespreken, want Jetpack is een bijzondere plugin. Want… Jetpack is een plugin die liefst 33 (of nog meer…) extra functionaliteiten toevoegt aan je website.
Het voegt statistieken toe, een backup, een social media button, een programma waardoor je website sneller laadt. Kortom, te veel om op te noemen. Persoonlijk ben ik een beetje terughoudend met deze plugin, want je haalt ook veel functionaliteiten in huis die je niet echt nodig hebt.
En wat teveel is… daar hebben we het eerder over gehad. Toch kan dit voor gebruikers een goede overweging zijn om dit te gebruiken, ook omdat het door Automaticc is gebouwd, de ontwikkelaar van WordPress.
9. Ik heb geen zin om steeds mijn plugins te updaten
Je zult merken als je een eigen website hebt, dat je regelmatig de melding krijgt dat je een plugin moet updaten.
Altijd doen, want soms werkt een plugin niet meer perfect als er een nieuwe versie van WordPress is.
Maar ook om veiligheidsredenen is het belangrijk dat je plugins up to date houdt. Zo was er eerder dit jaar een zwakke plek ontdekt in de Revolution Slider, een van de populairste sliders van het moment.
Hackers hadden een zwakke plek in de plugin ontdekt waardoor ze bestanden via de plugin naar jou computer konden uploaden. Uiteraard werd deze zwakke plek snel opgelost met een update van de plugin. En dus moet je plugins zoveel mogelijk updaten, zeg ik nog maar eens.
10. Hoe moet je WordPress plugins installeren?
Het gemakkelijkst is om dat via het control panel van WordPress te doen. Ga in de linkerkolom naar ‘plugins’ en klik erop. Je krijgt een lijst met je bestaande plugins te zien.
WordPress geeft aan als er een plugin moet worden geupdated. Je kunt daarna op ‘nu bijwerken’ drukken en de plugin wordt bijgewerkt en daarna ook nog even wachten op ‘Plugin met succes opnieuw geactiveerd’. Je kunt het ook via ftp uploaden, maar dat is omslachtiger en vergt wat meer kennis.
11. Wat zijn nu goede plugins die je moet downloaden?
Laat ik uit eigen ervaring putten. Als ik een nieuwe website bouw, maak ik gebruik van een paar vaste plugin. Allereerst download ik WordPress SEO by Yoast.
Zo kan ik de website, en zelfs elke pagina, apart optimaliseren.
Verder gebruik ik een plugin om de website sneller te maken, meestal kies ik tussen WP Super Cache en W3 Total Cache, momenteel de twee meest gedownloade caching plugins.
Verder: een beveiligingsplugin zoals iThemes Security of Wordfence Security is ook een goede. Die laatste waarschuwt je ook als een ongenode gast je website probeert binnen te dringen. Want dat gebeurt regelmatig, daar heb je geen weet van!
Verder Akismet, Contact Form 7 (om een contactformulier te maken), Broken Link Checker (om dode links op te sporen), en BackUpWordPress, een plugin om backups te maken van je website. Er zijn echter meer backup plugins en deze keuze vind ik best lastig.
Ook Cookie Law Info gebruik ik als cookiemelding, die verplicht is. Veel templates hebben ook standaard al bepaalde functionaliteiten ingebouwd in hun website, zodat je daar geen aparte plugin hoeft voor te downloaden.
Er is een plugin van Google analictics om je statistieken te meten, maar vaak hebben templates al een invoerveld waar je de code kunt plaatsen. Zo, dat waren in het kort mijn favoriete plugins, maar er zijn er zoveel meer. Het is afhankelijk van wat je wilt en wat je nodig hebt. In een later artikel ga ik hier nog wel eens wat uitgebreider op in.
Conclusie
In de drie uur dat ik dit artikel schreef, staat de teller van de WordPress catalogus inmidels op 40.000+.
Er zijn dus in drie uur meer dan honderd plugins bijgekomen. Nou, waar wacht je op? Ga snel kijken in de schatkamer van WordPress, de WordPress catalogus