Of je nu een kleine onderneming hebt die net uit de startblokken is vertrokken, of dat je een groot gevestigd bedrijf runt: als je met facturen werkt, zijn de irritaties rond deze financieringsvorm je waarschijnlijk bekend.
Je moet maandelijks een hoop facturen opstellen en versturen, die vervolgens niet direct betaald worden en waar je de afgesproken betalingstermijn van moet afwachten. In sommige gevallen moet je zelfs achter betalingen aan, wat niet bepaald goed is voor de relaties met klanten. Gelukkig hebben we hier een oplossing voor: factoring.
Alternatieve financieringsvorm
Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij facturen worden verkocht aan een factoringmaatschappij. Bij deze verkoop neemt de factoringmaatschappij de inning van de debiteur over en wordt de factuur door de factoringmaatschappij binnen een dag betaald. Factoring zorgt dus voor een razendsnelle betaling van facturen en het overdragen van het debiteurenbeheer aan de factoringmaatschappij.
Dat betekent dat factoring ervoor zorgt dat je als ondernemer nooit langer dan een dag op een betaling hoeft te wachten. De afspraken omtrent betalingstermijnen hoeven geen speerpunt meer te zijn bij de communicatie met klanten en bovendien hoef je niet meer achter betalingen aan.
Het kostenplaatje
Factoring wordt bekostigd door middel van een factorfee. De factorfee wordt door de factoringmaatschappij berekend en hangt onder andere af van de afspraken die zijn gemaakt en het contract dat is gesloten. Over het algemeen geldt over de factoring kosten dat hoe meer facturen er verkocht worden, hoe lager de factorfee uitvalt.
In de meeste gevallen ligt de factorfee ergens tussen de 0,5% en de 5% van het totale bedrag van een factuur. De factofee wordt door de factoringmaatschappij ingehouden op de betaling van de factuur. Het kostenplaatje van factoring is dus vrij simpel: de vergoeding voor het overnemen van de inning van de debiteur en de betaling binnen 24 uur verloopt geheel automatisch en de hoogte van deze vergoeding hangt af van de hoeveelheid facturen die maandelijks worden verkocht en de omzet van het bedrijf.
Verschillende soorten factoring
Er bestaan verschillende soorten factoring, waardoor factoring voor verschillende groottes en soorten bedrijven interessant is. Factoring voor zzp of mkb wordt interessant in de vorm van American factoring. Bij American factoring mag een bedrijf namelijk zelf bepalen welke facturen en hoeveel facturen er worden verkocht aan de factoringmaatschappij. American factoring kent bij factoringmaatschappijen meestal een flexibel contract van een relatief korte duur, maar daar staat dan weer wel een relatief hoge factorfee per factuur tegenover.
Traditionele factoring is een factoring soort die vooral voor grote bedrijven interessant is. Dat heeft ermee te maken dat er bij traditionele factoring strenge voorwaarden gelden en langdurige contracten worden gesloten, omdat alle facturen aan de factoringmaatschappij worden verkocht tegenover een relatief lage factorfee.
Gecheckt met Originality.ai: