Rachel McCollin is een WordPress developer en ondernemer. Ze is al jaren heel actief in de WordPress community in Birmingham en heeft verschillende boeken geschreven. Wat denkt zij dat je als beginner moet weten over WordPress?
Moet je verstand hebben van techniek om de wat gecompliceerdere websites met WordPress te bouwen, of kan iedereen het doen door het juiste theme te kiezen?
“Het hangt ervan af in hoeverre je je website wilt aanpassen. Je kunt zelf al veel doen met een goed theme en krachtige plugins. Als je bijvoorbeeld een e-commerce website bouwt, is WooCommerce redelijk makkelijk te installeren en bovendien gratis. En je kunt er veel mee doen. Er zijn premium plugins die je kunt gebruiken, en zo kun je zelf een heel eind komen. De uitdaging zit in het vinden van een theme dat goed bij jou past en waar je goed mee uit de voeten kunt. Je moet er ook op letten dat je een theme downloadt van een betrouwbare bron met goede aanbevelingen. En soms kun je een developer inhuren om bepaalde zaken aan te passen. Dat kan prima samengaan.”
Werkt WordPress ook voor grotere organisaties, want er is nog koudwatervrees bij grote organisaties in het gebruik van WordPress.
“Er is nog steeds de gedachte dat WordPress een blogging platform is, en dat kan in de weg staan. Of organisaties horen dat het gratis is en denken dat het dan kwalitatief niet goed genoeg is. Maar we hebben natuurlijk een grote community met developers die het steeds verder ontwikkelen. Nu bekend wordt dat WordPress zoveel miljoenen websites aanjaagt, komt er steeds minder weerstand. Ook grote bedrijven gebruiken het, zoals NASA, The Telegraph en Google gebruikt het ook. En veel lokale overheden in Groot-Brittannië gebruiken inmiddels WordPress.”
Hoe krijg je een goede website van de grond en welk proces moet je doorlopen?
“Je moet eerst goed op een rijtje hebben waarom je een website nodig hebt. Welke doelen je hebt. Er zijn vaak verschillende doelen. Voordat je begint te bouwen, moet je weten wat je wilt bereiken. Als je dat weet, moet je erachter komen welke content je op de website wilt hebben. Daarna ga je kijken naar de theme’s die mogelijk geschikt zijn. Je kunt kiezen voor een gratis theme uit de WordPress repository, maar wellicht beter is om een premium theme te kopen bij een marktplaats voor websites, zoals Themeforest. Als je al weet wat voor content je wilt plaatsen, is het makkelijker om een geschikt theme erbij te zoeken. Je kijkt vervolgens welke plugins nodig zijn. Mijn advies is om hier met andere mensen over te praten, goed naar de reviews te kijken en nooit obscure plugins buiten de officiële kanalen te downloaden. Je kunt dan malware meekrijgen en je site kan worden gehackt.”
Je moet een concept in je hoofd hebben voordat je begint. Hoe kun je dat concept ontwikkelen?
“Je moet je de vraag stellen: Hoe past het binnen de andere marketing middelen die ik gebruik? Een website is ook een marketing middel. Hoe gaan ze bijvoorbeeld bezoekers naar je site trekken. SEO wordt steeds moeilijker en iedereen doet het. Je moet dus goed nadenken hoe je je publiek opbouwt en welke kanalen je daarvoor gebruikt. Je moet weten wie je doelgroep is, waar ze zich ophouden en hoe je ze moet benaderen. Niet alleen online maar ook offline.”
Je moet vooruit denken. Mensen bouwen een website en denken: dat is het. Een website is alleen succesvol als het wordt bijgehouden, wordt geupdated, het is een lange termijnplan. Je kunt best met een basic website beginnen, maar als je een meerjarenplan vasthoudt, kun je het verder uitbreiden en op een gegeven moment er bijvoorbeeld e-commerce functie aan koppelen. WordPress is heel flexibel om het verder uit te breiden.”
Hoe manage je je website nadat ie is gelanceerd?
Je kunt een schema maken, een content kalender, om berichten te plaatsen. Je kunt content schrijven en later plaatsen. Dat is ook mogelijk in WordPress en veel mensen weten dat niet. Discipline is ook belangrijk. In het begin ben je nog heel enthousiast aan het schrijven, maar na verloop van tijd heb je andere dingen te doen en komt de klad erin. Het is net als het volgen van een dieet, je begint goed, maar na een tijdje ga je zondigen. Dat vergt discipline. Je moet het goed inplannen en kunt daarvoor ook gratis planprogramma’s op internet gebruiken, zoals Trello. Om je content te delen, kun je de social media gebuiken.”
Wat is een goed theme dat je kunt aanschaffen?
“Een theme dat goed is aan te passen, de layout, lettertype, indeling. Alles moet responsive zijn, goed gecodeerd zodat het een snelle en toegankelijke website wordt. Soms zijn er ook theme’s die teveel bieden, met zaken die je niet nodig hebt. Vaak moet je dan nog veel aanpassen om het op maat te maken. Verder moet het een moderne interface hebben. Je moet goed naar de support kijken, die is belangrijk.”
Welke plugins moet je zeker gebruiken?
“Als je met reacties werkt, moet je zeker Akismet installeren. Heel effectief en gratis voor persoonlijk gebruik. Ik gebruik grafity forms, het is zo flexibel, responsive, je kunt het aanpassen. Verder zijn er natuurlijk de caching plugins zoals Super cache en W3 Total Cache. Je kunt een van de twee gebruiken, want beide plugins doen niet voor elkaar onder. Je kunt veel verbeteren in het verkleinen van foto’s. daar zijn ook speciale programma’s voor, zoals Smush it.” Kijk ook op De Top60 van topplugins.
Sommige websites hebben wel 25 tot 30 plugins. Worden ze dan traag?
“Dat hangt van de plugins af. Er wordt gezegd dat hoe meer plugins je installeert, des te trager je website. Maar als een plugin goed gecodeerd is, heeft dat bijna geen negatief effect op de laadtijd.
Je kunt overwegen om een locale hostingomgeving te maken van je website op je eigen pc. Het is niet makkelijk om een hele website te migreren, maar daar zijn programma’s voor (Xampp of Desktopserver) en ook tutorials op het internet kun je nalezen, zoals How to Set Up WordPress Locally in 5 Minutes with DesktopServer. Een locale omgeving is handig om je website en nieuwe functionaliteiten eerst te testen.”
Hoe houd je je statistieken bij?
“Je kunt niet al je tijd steken in SEO en het analyseren van je bezoekersstromen. Maar er zijn efficiënte middelen om bezoekers te traceren, zoals Google analytics. Je kunt zien op welke pagina’s de bezoekers komen en wat het bounce percentage is. Dat helpt mee om aanpassingen te doen, om call-to-actions te plaatsen, om je website te verbeteren.”
Moet je voor mobiel een andere content strategie volgen als voor je pc?
“De meeste websites hebben voor zowel mobiel als de pc dezelfde content. Want veel mensen gebruiken hun mobiel zoals ze hun pc gebruiken. Ik wil niet een andere beleving hebben op mobiel dan hoe ik mijn pc gebruik. Mobiel wordt steeds belangrijker, en het moet absoluut responsive zijn, want bij bepaalde klanten wordt al meer dan zestig procent via mobiel gekeken.”
Wat kun je zeggen over hosting?
“Als je echt een grote en zware website hebt, kun je overwegen om managed hosting te kopen. Maar een hostingpartij die specifiek WordPress hosting doet, zoals WP Engine, is goed voor de snelheid. Een website wordt dan gemiddeld 40 procent sneller.”
Hoe kun je zelf beginnen met het aanpassen en coderen van WordPress? Waar kun je het leren?
“Je moet er veel over lezen. Pak een WordPress boek, maar er zijn ook veel tutorials, zoals WPTutsPlus, of WPMU DEV. Bij die laatste krijg je toegang tot hun videotutorials. WPbeginner met allerlei artikelen is ook een goede bron. Verder de WordPress codex, maar het is zo uitgebreid dat je wellicht wordt overweldigd. Je hoeft niet perse de codering leren; het mooie van WordPress is dat het zo toegankelijk is dat je zonder codering een heel eind kunt komen. En iedereen in de WordPress wereld is bereid om met je te delen.”