Erger je je er ook wel eens aan? Dat een website heel traag laadt en pas na vijf seconden verschijnt? Het gebeurt in de praktijk nog te vaak.
Met een trage website zullen bezoekers sneller afhaken. Het is dus belangrijk dat je een website hebt die snel laadt. Maar hoe kun je de website snelheid testen?
Daar zijn een aantal goede tools voor. In dit artikel vertel ik je welke tools dat zijn, hoe ze werken en wat je daaruit kan afleiden.
Website snelheid testen
Er zijn verschillende oorzaken dat een website traag laadt:
- Je hebt een goedkoop hostingabonnement met weinig geheugen en capaciteit.
- Je hebt je website niet geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld de afbeeldingen zijn niet gecomprimeerd of je hebt geen cache plugin geïnstalleerd om pagina’s sneller te laden.
- Je hebt teveel plugins geïnstalleerd.
Als je een nieuwe website bouwt, moet je er niet van uitgaan dat die direct snel laadt. De themes die je koopt op ThemeForest of andere marktplaatsen zijn over het algemeen best ‘zwaar’. Deze themes zijn heel uitgebreid en professioneel, maar daardoor ook met veel functionaliteiten en mogelijkheden opgetuigd.
Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van de Revolution slider, zal de website al wat trager laden. En als je meerdere plugins gebruikt, gaat dat ten koste van de website snelheid.
Vaak moet je nog wel aanvullende maatregelen nemen om je website sneller te maken.
Met de volgende drie online tools – ze zijn gratis – kun je je website snelheid testen.
Google PageSpeed Insights
Een goed begin om de website snelheid te testen is Google PageSpeed Insights. Google is immers de belangrijkste zoekmachine en zal ook je website beoordelen of deze wel snel genoeg laadt.
En dus is het handig om te kijken hoe jouw website ervoor staat.
Google PageSpeed Insights werkt met een score die oploopt van 0 tot 100. Hoe hoger de score, des te sneller je website laadt.
Je kunt zowel de score van mobiel als van desktop uitrekenen. Het is heel simpel: je kunt de URL in het invoerveld kopiëren en vervolgens kun je de website snelheid testen.
Bij de tool van Google PageSpeed Insights kun je ook zien hoe je je website sneller kunt maken. Het geeft een overzicht van de oorzaken waardoor je website traag laadt.
LET WEL: Het is nog best lastig om een goede score te halen met een professioneel theme. De meeste websites halen een gemiddelde score (oranje kleur) en dat voldoet meestal wel. Wel je een ‘groene’ score, dan moet je vaak alles uit de kast halen om dit te bereiken. Vaak heb je dan een aanvullende service nodig. Zo kan WP Fixit je helpen om je website te versnellen. Zij kijken naar allerlei zaken hoe je je website kunt versnellen, zoals hoe de website door de browser wordt ingeladen.
Pingdom tools
Nobody likes a slow website. Dat staat prominent bij de speedtest van Pingdom tools en je kunt deze tool ook prima inzetten om de snelheid van je website te testen.
Pingdom is ook een gratis service waar je vanaf verschillende locaties kunt testen. Standaard staat deze op San Francisco, maar je kunt het beste de dichtstbijzijnde locatie, Frankfurt of Londen, kiezen. Daarna start je de test en krijg je de resultaten in een overzicht.
Soms moet je even wat langer wachten omdat je in een rij van wachtenden terecht komt. Als de test klaar is, krijg je onder andere een overzicht van in hoeveel seconden je website laadt, en het aantal keer dat je website is getest.
Daaronder staat een overzicht waar de knelpunten zitten. Het is best lastig om dat zelf op te lossen, vaak heb je een specialist nodig.
GTmetrix
Heel overzichtelijk is ook GTmetrix, de derde tool die ik wil noemen om je website snelheid te testen. Deze is vrij uitgebreid en geeft ook oplossingen hoe je je website sneller kunt maken en waar de problemen zich bevinden.
Enige nadeel is dat je met de gratis versie alleen vanuit een server uit Canada je website snelheid kunt meten. Handiger is dat dit in de buurt is, liefst in Nederland en omliggende landen.
Maar je krijgt wel een uitgebreide uitslag. Je kunt zelfs een pdf downloaden van de uitslag.
Conclusie
De website snelheid testen van je website is belangrijk. Als deze niet snel genoeg laadt, heb je kans dat je bezoekers eerder afhaken en dat is natuurlijk niet fijn. In Nederland is er helaas niet echt een goede tool die je snelheid kan meten, dus moet je ‘naar het buitenland’ voor een geschikte tool. GTmetrix, Pingdom tools en Google Pagespeed ontlopen elkaar niet veel.
Wel valt het me op dat de verschillen soms best groot zijn tussen de drie online tools. Een hele hoge score bij GTmetrix kan in Google Pagespeed een stuk lager liggen. Dat komt mede doordat de ene tool andere maatstaven gebruikt dan de andere tool.
Meet de snelheid van je website dan ook in alle drie tools, zodat je een betrouwbaar beeld krijgt van hoe rap je website is.
Wil je zelf je website sneller maken? Lees dan het artikel In 11 stappen van een slakkengang naar een supersnelle website.
Succes en op weg naar een VRROOOEEEMMM snelheid van jouw website!