Ben jij wel eens op zoek naar een WordPress handleiding? Wedden dat het niet altijd meevalt om een goede te vinden?
Er is een enorm aanbod van WordPress handleidingen. En de kwaliteit is niet altijd best.
Laat ik je op weg helpen.
Want ook ik ben door schade en schande wijzer geworden.
Het wordt steeds makkelijker om zelf een website te bouwen. En sterker nog: er is ook steeds meer behoefte om zelf websites te maken. ZZP’ers, beginnende bedrijven, of misschien jij wilt misschien wel uit kostenoverweging zelf een website bouwen.
Als je een beetje technisch bent ingesteld, zou ik het zeker overwegen. Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress, wil dat zoveel mogelijk mensen WordPress gebruiken. En daarom wordt het cms bij elke update gebruiksvriendelijker.
Op de website van WordPress staat dat je binnen vijf minuten een site werkend kunt krijgen. Dat klopt. Toch komt er nog heel wat bij kijken om een professionele website te maken.
Neem er de tijd voor om het te leren, heb geduld. Als je dat niet doet, kun je het vergeten. Want dat is me opgevallen in de afgelopen jaren dat ik met WordPress bezig was: je moet nauwkeurig zijn.
Kleine foutjes worden genadeloos afgestraft. Een kleine stukje code of zelfs ergens een komma vergeten en je website doet het gewoon niet. Het is techniek hé, dus het komt akelig nauw.
In de afgelopen jaren heb ik vele WordPress handleidingen geraadpleegd. Er is immers geen school die je opleidt tot een professionele WordPress ontwikkelaar. Vaak ben je op jezelf aangewezen en moet je het wiel zelf uitvinden. Maar waar start je met een goede WordPress handleiding?
Er zijn heel wat handleidingen beschikbaar, daar niet van. Maar wat is een goede?
Als je op WordPress handleidingen googled, kom je er er vele tegen. Websites die ‘WordPress’ en ‘handleiding’ in de domeinnaam hebben, scoren hoog in Google.
Maar worden soms ook al twee jaar niet meer bijgehouden. Hmmm… waarom staan deze sites zo hoog? Daar zou Google eens wat kritischer naar kunnen kijken.
1. Begin met Kickstart WordPress
Toen ik WordPress onder de knie wilde krijgen, ben ik gaan googelen en kwam ik bij het boek van Robbert Ravensbergen terecht, genaamd: Kickstart WordPress. Ik had geen idee of dit een goed boek was. Achteraf zeg ik: dit was de beste keuze die ik kon maken. Het is een fijn boek om mee te beginnen.
Eenvoudig geschreven, begrijpelijk en op een duidelijke manier legt Robbert stap voor stap uit hoe je een website maakt. Hoe je WordPress downloadt, hoe je de website opzet en naar een server upload, welke instellingen je moet verrichten, de veiligheid van de website.
Alles komt aan bod. En vast, er zijn meer goede boeken over WordPress, maar toevallig heb ik het met dit boek geleerd en raad dit aan iedereen aan.
Ik ben nu een professional, maar gebruik het boek van Robbert nog steeds omdat ik soms nog even moet nalezen ‘hoe het ook alweer moest’.
En misschien doe ik het een beetje uit sentiment, omdat dit boek de basis legde voor mijn kennismaking met dat fantastische WordPress.
2. Webtalis.nl
Zelf stelde ik eens een vraag op het weblog van Maikel van de Weerd, eigenaar van het blog Webtalis.nl. Ik had een probleem met de Twitter widget en vroeg via het reactieformulier of hij me kon helpen.
Helaas… het was toch iets dat ik bij Twitter zelf moest navragen en waar ik nog steeds geen passend antwoord op heb.
Maar Webtalis.nl is dus een prima informatiebron. Hij zet er regelmatig een nieuwe post op en geeft ook elke maand een Top 5 van plugins.
Daar zitten vaak leuke, nieuwe plugins bij die nog niet zo bekend zijn. En hij heeft een uitgebreide handleiding over de SEO-plugin van Yoast, die tot de standaarduitrusting van bijna elke website hoort.
3. WordPress handleidingen
Goede Nederlands WordPress handleidingen zijn op één hand te tellen. Vaak staat er in de domeinnaam ‘wp’ bij. Je mag het woord “WordPress’ niet in een domeinnaam noemen, omdat de makers van WordPress dit hebben geclaimd. Vandaar dat veel sites met ‘wp’ in de domeinnaam werken.
Laten we een paar noemen. De site van WP Lounge noemt zichzelf het Nederlandse platform voor WordPress. Het is actueel en geeft veel beginnerstips.
De website wordt gerund door Wouter Postma en Jelle van der Schoot, twee WordPress developers die ook hun diensten aanbieden via de site. Ze bieden ook een gratis handleiding aan, die je kunt downloaden als je je voor de nieuwsbrief inschrijft.
Er zijn ook betaalde handleidingen:
De website WP leren is van Bas van der Lans, die ook tips&trics geeft over WordPress. Bas doet zelf veel trainingen en heeft het boek ‘WordPress Handboek voor ondernemers’ uitgegeven. Ook een beetje commercieel ingericht dus, maar prima site dus.
Een commerciële website is WP handleiding waar je tegen betaling online WordPress handleidingen kunt downloaden.
Waar ik zelf veel van leer(de), zijn de filmpjes op (vooral) Youtube. Tik maar eens WordPress in en je komt honderden, zoniet duizenden uitlegfilmpjes tegen.
Via screen capture (dat is het opnemen van je beeldscherm) kun je zien hoe je WordPress installeert, een pagina maakt of hosting regelt. Handig! Maar je moet op Youtube heel gericht naar een filmpje zoeken, dus dat vergt wel enig uitzoekwerk. Er is ook een Nederlandse site die je met uitlegfilmpjes op weg helpt: WordPress WordPress Goeduitgelegd Deze is voor beginners. Maar de filmpjes zijn alweer een paar jaar oud en er wordt dus met een verouderde versie van WordPress gewerkt. Minpunt. Maar misschien heb je er iets aan. Ook hier is tegen betaling online WordPress handleiding te downloaden.
Verder zijn er nog WP sitebouw en WP helpdesk Bij die laatste kun je (tegen betaling) problemen waar je tegenaan loopt, door hun laten oplossen.
4. WordPress Codex
Ja, daar kunnen we natuurlijk niet omheen. De makers van WordPress hebben zelf een zeer uitgebreide handleiding, de http://codex.wordpress.org. Hier vind je alles op het gebied van (in het Engels) WordPress. Maar het is zo uitgebreid, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch adviseer ik om zeker even te gaan kijken.
Stuit je op problemen of kom je er niet uit met WordPress, ga dan zeker even naar
http://nl.forums.wordpress.org/ Dit is niet zozeer een handleiding, maar meer een vraagbaak. Op dit Nederlandse forum kun je een vragen stellen over WordPress. Van installatieproblemen tot nieuwe plugins, er is altijd wel iemand die je kan helpen. Echt een waardevolle bron.
5. Engelstalige tutorials
Ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig vaak Engelstalige WordPress handleidingen lees. Wat dat betreft nemen wij hier in Nederland (en België) nog een bescheiden rol in bij de ontwikkeling van WordPress.
In de Verenigde Staten, Engeland en ook Australië zijn ze veel verder en dat zie je terug in de goede website met WordPress handleidingen.
Toch wil ik er alvast een paar noemen. Waar ik echt baat bij gehad heb, is WP beginner. Deze site is heel toegankelijk en geeft de beginnende WordPress gebruiker allerlei handvatten om zijn website te verbeteren.
Hoe moet je Spam te lijf gaan, de tien belangrijkste zaken die je moet regelen nadat je WordPress hebt geïnstalleerd. Ga zo maar door. Stuk voor stuk superhandig om te weten. Als je je registreert, heb je ook toegang tot de uitleg van videofilmpjes die actueel zijn.
6. Alleen voor de gevorderde WordPresser…
Misschien niet voor beginners, maar ik wil het toch even mijn grote inspiratieblog noemen waar ik dagelijks naar kijk. ManageWP
Hier vind je elke dag een selectie van de beste WordPress artikelen en dit is voor mij een enorme inspiratiebron. Het laatste nieuws, maar ook nieuwe ontwikkelingen en discussies lees je op deze verzamelwebsite. Let op, deze schrijven ze niet zelf, maar ze verwijzen door naar andere bronnen.
Momenteel ben ik lid van WPMU dev, een Australisch platform waar je WordPress kunt leren en jezelf verder kunt ontwikkelen. Betaald, dat wel, maar je krijgt ook 24 uurs support als je op problemen stuit.
Ze kijken zelfs mee in het cms van je website om je te helpen. Daarnaast heb je de beschikking over tientallen gratis plugins. Hun blog is geweldig en bespreekt allerlei problemen en oplossingen waar een beginner mee te maken krijgt.
Ik leerde via WMPU dev bijvoorbeeld hoe je een locale server op je pc installeert. Kijk maar even naar How to install WordPress locally for pcwindows with Xampp
In een later artikel ga ik hier nog verder op in, want er is zoveel moois buiten onze landsgrenzen te vinden. Daar moeten jullie meer van weten.
Duizelt het je al een tijdje? Kan ik me voorstellen. Ik overspoel je nu met allerlei handleidingen en je wilt misschien alleen weten hoe je binnen een dag een werkende website kunt krijgen.
Maar gelukkig, die zijn er ook. Ik heb nog even wat gegoogled op Youtube en vond een beginnersguide om van begin tot eind en werkende website van WordPress te krijgen.
Ben je al wat meer ervaren met WordPress, kijk dan ook even naar 60 brilliant WordPress tutorials, een Engelstalig artikel die je op het spoor brengt van zestig belangrijke WordPress handleidingen. Scheelt veel zoekwerk.
Geloof me… het gaat hard met de ontwikkeling van WordPress. Honderden developers werken alleen al aan de ‘core’, het hart van WordPress zelf. Daaromheen zit nog eens een industrie van duizenden ontwikkelaars en bedrijven.
Maar met inzet en gevoel van techniek kom je zelf een heel eind!
Heb jij ook goede WordPress handleidingen die je graag raadpleegt? Laat het me weten.
Bedankt voor de vermelding Marcel, dit wordt gewaardeerd.
Nog een aanvulling op dit artikel voor de gevorderden WordPress gebruikers. Op Tutsplus heb je ook een categorie WordPress, hier komen regelmatig interessante handleidingen voorbij.
Verder is het ook leuk om te zien dat er weer een nieuwe Nederlandstalige WordPress website bij is gekomen en wil ik je veel succes wensen. Ik herken me overigens helemaal in het artikel “Waarom ik elke dag ThemeForest bekijk”. Ik kan het niet laten om te kijken wat voor moois er weer is bijgekomen.
Ha Maikel,
Dank voor je tip en leuk om te horen! Ik ben net begonnen (er is nog veel werk te doen…) met deze website. Insteek is om niet andere blogs te kopiëren, maar ik probeer mijn eigen draai eraan te geven zodat het iets toevoegt. Dat zoeken heeft ook nog even tijd nodig.
Jij ook succes en wellicht tot een volgende keer.
groet, Marcel