Een WordPress template kopen kan een hachelijke zaak zijn. Honderden, zoniet duizenden templates worden er aangeboden op de verschillende marktplaatsen voor websites. Er zijn heel wat aanbieders van WordPress templates. Zo kun je een theme kopen bij ThemeForest, Elegant themes of TemplateMonster.
Maar welke past het beste bij jou als je een template voor een nieuwe website wilt aanschaffen?
Drie tips die je helpen om de juiste keuze te maken.
1. Maak er een vast ritueel van
Als je besluit om een nieuwe website aan te schaffen, is het goed om elke dag even op Themeforest te kijken. Een andere aanbieder van websites mag ook, maar Themeforest is de grootste en biedt de meeste keuze.
In het begin zul je misschien overweldigd worden door de vele templates die worden aangeboden.
Wat ik doe is dat ik elke ochtend even kijk naar de nieuwe templates die op de voorpagina worden aangeboden. Mooi met het kopje ‘New’ aangegeven.
Meestal zijn dat er 20 tot 30 en daar staan niet alleen WordPress templates bij, maar ook van Joomla of Drupal.
Verder zijn het niet alleen websites, maar ook nieuwe e-mail templates, webwinkels, landingspagina’s en nog veel meer.
Wil je naar een specifieke website kijken (nieuws magazine, blog of iets anders), kun je via de navigatiebalk een wat specifiekere keuze maken.
Als je dit elke dag doet (in het weekeinde komen er geen nieuwe templates bij) dan krijg je wat routine in het zoeken en leer je Themeforest beter kennen. Binnen tien minuutjes heb je alle nieuwe templates meestal wel gescand.
TIP: Lees eerst Website jargon om je te verdiepen in de ’taal van websites’. Handig voor beginners!
2. Neem er de tijd voor
Weet dat je voor jaren vastzit aan een template website. Het is dan ook belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor een nieuw WordPress template.
Als ik een mooi of geschikt template zie, sla ik het op in mijn favorieten.
Een WordPress template kopen duurt bij mij soms wel een paar maanden. Ik laat het een tijdje op me inwerken. Een paar keer per week kijk ik ernaar, vergelijk het met andere templates, laat het een tijdje liggen, kijk er weer naar. En zo krijg je er vanzelf een goed gevoel bij. Of niet natuurlijk.
Als je langer de tijd neemt, kun je een betere en meer weloverwogen keuze maken. Maar… het verleidelijke van Themeforest is dat er elke dag nieuwe templates bij komen.
Elke dag denk ik; misschien komt er morgen een nog mooier en beter template bij. Dat is het gevaar. Wacht ook niet te lang, want besluiteloosheid is ook niet goed.
En mocht je een verkeerde keuze hebben gemaakt, geen nood. Een WordPress template kopen betekent dat je vaak niet meer dan 5 tot 60 euro eraan uitgeeft.
Dat valt mee, toch?
En wil je onverhoopt naar een andere template switchen, kun je alle artikelen, pagina’s, reacties en andere inhoud gemakkelijk van de oude naar de nieuwe website overzetten.
3. WordPress template kopen? Bestudeer het template goed
Als je eenmaal een template op het oog hebt, bestudeer het dan goed. Wil je bijvoorbeeld het WordPress template kopen van Newsmag, Kijk eerst bij de ‘Live preview’ die onder de foto van het template staat. Zo kun je zien hoe de website eruit ziet, welke mogelijkheden en functionaliteiten het heeft en of de vormgeving je bevalt.
Ze laten vaak de ‘full’-versie zien van de website, dus met alle mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld meerdere voorpagina’s bekijken. En ziet vaak een overzicht van alle functionaliteiten.
Boven het plaatje staan de ‘comments’ en ‘support’. Ook belangrijk. In de comments kun je reacties zien van andere gebruikers.
In principe zijn deze comments bedoeld voor potentiële kopers die vragen hebben over het template, maar in de praktijk zie je veel vragen, suggesties en opmerkingen van gebruikers die het template al gekocht hebben.
Als een template niet goed functioneert, zul je dat ongetwijfeld teruglezen in de comments.
kijk bij ‘Support’. Elk template moet over een eigen support-afdeling beschikken. Als er problemen met het template zijn, moet je kunnen terugvallen op de supportafdeling.
Veel hebben een eigen ’ticket’-systeem waarin je je vragen, problemen of suggesties kwijt kunt. Bij een goede support heb je vaak binnen één of twee dagen antwoord en eventueel bieden ze aan om in het cms de nodige correcties te verrichten.
Bedenk wel: het is en blijft support en ze gaan niet uitgebreide aanpassingen aan je template doen. Dat blijft je eigen verantwoordelijkheid.
Kijk ook even hoe populair een template is. In de rechterkolom staan een aantal gegevens over hoe vaak het template is verkocht, wanneer de laatste update is, de reviews en wanneer het template is gemaakt.
Dat zijn allemaal indicaties of het een goed template is. Is het veel verkocht? Dan is het vaak een kwalitatief goed template. Goede reviews? Idem.
En kijk ook zeker even naar ‘created’, want een template van drie of vier jaar oud is misschien niet wat je wilt. Hoewel sommige, oudere templates nog steeds goed zijn. Ook omdat ze nog regelmatig worden geupdated naar de laatste eisen en standaarden.
Tot slot nog de informatie onder het plaatje. Met een overzicht van de functionaliteiten, integratie van plugins, informatie over de documentatie van het template en over de updates die worden verricht.
Helemaal onderin de overzichtspagina zie je nog of de template ontwikkelaar meerdere websites heeft gemaakt. Ook een aardige indicatie dat je met een ervaren ontwikkelaar en dus kwalitatief goed template te maken hebt.
Deze tips gebruik ik zelf om een template uit te kiezen. Voor Newsmag nam ik pas na anderhalf tot twee maanden de beslissing om het te kopen.
Soms is het niet haalbaar om zo lang te kijken naar een template en wil je binnen een week een keuze maken. Selecteer dan drie templates die je bevallen en ga daar nog eens wat frequenter naar kijken. De beste blijft dan vanzelf over.
Heb ik nog iets gemist? Ik hoor graag jou tip die je helpt bij het maken van de juiste keuze.
Hallo,
Bedankt voor het interessante artikel. Ik heb al een website en nu wil ik een nieuwe template kopen. Daar wil ik eerst even aan werken voor ik de oude er af haal. Als ik een nieuwe koop waar en hoe kan ik die offline plaatsen en er in werken en hoe krijg ik die dan in plaats van de oude online. Misschien stel ik wel veel te veel vragen ? Ik ben een betrekkelijke leek. Ik kan eigenlijk alleen maar in een template werken.
Groet,
Johannes
Johannes, dat kan ik je zo niet even kort uitleggen, want dat vergt wel technische kennis. Maar… Ik kan je wel een beetje op weg helpen 🙂 er is bijvoorbeeld en mogelijkheid om een nieuwe website eerst op je eigen computer te bouwen en als ie klaar is, deze migreren naar jou webhost partij. Google even op ‘xampp’. Dat is software waarmee je een server op je computer kunt creëren, en dat is nodig om je website op je computer te laten werken. Maar is een oplossing voor gevorderde wordpress gebruiker.
Handiger voor jou is, denk ik, de volgende oplossing: bij jou hostingpartij een tijdelijk domein aanmaken en daarna kun je op die tijdelijke site de website bouwen. Vervolgens als de website klaar is, verhuis je je domeinnaam van de oude naar je nieuwe website.
Maar wat ik al aangaf, dat doe je niet zomaar eventjes. Ik kan je twee bronnen aangeven om jezelf bij te spijkeren: http://www.wpbeginner.com of een Nederlandse bron, http://www.webtalis.nl
Succes!
Hallo,
Ik heb inmiddels een webshop. Deze heb ik laten bouwen. Eenmaal gebouwd merk ik steeds meer nieuwe dingen op. Bijvoorbeeld het updaten. De boel verspringt omdat er in de php bestanden e.e.a. veranderd is. Helaas kan ik dit nog niet zelf aanpassen. Mijn kennis schiet te kort hierin. Ik blijf dan afhankelijk van anderen. Hier wil ik vanaf. Derhalve overweeg ik zelf een dergelijke website te bouwen, zodat ik zelf weet hoe het in elkaar zit. Mijn vraag is echter, koop ik een template, betekent dit dat ik jaarlijks moet betalen, of koop ik hem voor het leven ?
Alvast dank, alle tips en tops zijn welkom! Mvg, Lenka
Hoi Lenka, Je kunt inderdaad zelf een template kopen bij bijvoorbeeld Themeforest, maar er zijn nog veel meer aanbieders, zoals Elegant Themes. Ik werk zelf dus veel met Themeforest, zo’n beetje de grootste van allemaal en met hele geschikte en mooie templates, ook themes voor webwinkels. Je kunt via Paypal of credicard zo’n template kopen, meestal kost deze tussen de 50 en 60 euro. Deze koop je ‘voor het leven’. Je kunt dit theme voor 1 website gebruiken.
Vaak worden deze templates ook nog regelmatig geupdated, zeker de populaire die veel worden verkocht. Daarnaast is er bij de betere themes ook support, ik raad je aan om een template te kopen die een goede support heeft. Zo kun je na updates een deel van de problemen aan hun voorleggen. Voor een deel moet je je ook zelf erin verdiepen, maar met zelfstudie is dat zeker mogelijk. Met WordPress moet je blijven updaten, daar ontkom je niet aan.
Als je eenmaal goed bedreven bent in WordPress, kun je zelf je website uitbouwen, optimaliseren en verbeteren. Heerlijk is dat 🙂
Ik heb laatst een wordpress theme gekocht maar het lukt niet om hem te koppelen aan mijn wordpress hoe gaat dat?
Ik heb even naar je website gekeken en je hebt nu het standaardtheme van twenty-fifteen te staan. Ik kan het niet helemaal goed beoordelen van afstand, maar het theme dat je hebt gekocht, kun je in het cms van WordPress in de navigatiebalk links bij ‘weergave’ uploaden.
Ga eerst naar ‘nieuwe toevoegen’ en dan ‘Theme uploaden’. Daarna ‘bestand kiezen’ en kun je het theme van je computer installeren. Vervolgens staat het nieuwe theme in je cms (Bij ’themes’) De laatste stap die je moet doen is dat je het theme moet activeren. Dan ruilt als het ware het twenty-fifteen-theme met jou eigen theme en dat wordt actief.
Daarna zie je dat je website ook anders eruit ziet. Je kunt nu in je cms mee aan de slag om de website aan te passen naar je eigen wensen en smaken.
Let wel: dit is even in vogelvlucht, en er zijn op het internet (even googlen) gedetailleerdere handleidingen over het installeren van een nieuw theme. Succes!
Ciao, Marcel
Hi, wat een goede tips. Bedankt. Zijn er nog specifieke dingen waar je op moet letten als je een template aanschaft die je als website wilt gebruiken met geïntegreerd blog?
Ook zie ik, na wat googlen, dat populaire templates van Themforest ook gratis te downloaden zijn. Zijn daar risico’s aan verbonden?
Ha Karin, een aantal themes hebben een blog met verschillende styles, zoals grid (2, 3 of vier blokjes naast elkaar) of masonry (het blog laadt steeds nieuwe blogs als je naar beneden scrolt). Als je een style zat bent of je wilt flexibiliteit, kun je altijd nog makkelijk overschakelen naar een andere style. Het ene theme heeft veel verschillende styles, het andere niet. Dus daar kun je op letten.
Themeforest biedt inderdaad elke maand bv een gratis theme aan. Die is net zo betrouwbaar als de betaalde, want elk theme bij Themeforest wordt eerst gecheckt. Het zijn niet de beste, anders worden ze niet gratis aangeboden 🙂 , maar je kunt dat prima gebruiken.