Ik vraag me elke dag af (beetje rare eigenschap…) hoe ik meer bezoekers naar mijn website kan trekken.
Ik moet dus iets bieden waar mijn bezoekers behoefte aan hebben.
Onlangs kreeg ik een goede tip van internetgoeroe Neil Patel. Hij adviseerde om gebruik te maken van website scripts. Een website script is kort gezegd een serie instructies die door een programma uitgevoerd wordt. In feite is het een online tool waarmee je je bezoekers iets kunt aanbieden.
Op het internet vind je honderden online tools om je website te verbeteren. Een paar voorbeelden:
TinyPNG is een tool om je foto’s te comprimeren, zonder kwaliteitsverlies. Dat is handig als je veel foto’s op een pagina hebt en je wilt dat de pagina sneller laadt.
PageSpeed Insights meet hoe snel je website is. Je krijgt een score en om basis daarvan kun je besluiten of je maatregelen moet nemen om je website sneller te maken.
What WordPress theme is that is een online tool die precies aangeeft met welk WordPress theme een website is gebouwd. Handig als je een website mooi vindt en dat wilt weten.
En soms wil je weten wat je IP adres is. Ook daar is een tool voor om daar achter te komen.
Maar ook de Kieswijzer die miljoenen mensen invullen tijdens verkiezingen, is een online tool.
En zo zijn er nog veel meer online tools waar mensen graag gebruik van maken. Liefst wel gratis, want zo trek je de meeste mensen naar je website.
Online tool voor websites
Ik heb ook een script op mijn website toegevoegd. Ik heb eerst goed nagedacht of deze online tools meerwaarde bieden voor mijn missie, namelijk om websites beter en mooier te maken. Dit zijn ze:
- Avatar maken – Je kunt met deze online tool zelf avatars creëren en ook downloaden. Je kiest uit een jongen of meisje en daarna kun je de avatar zelf bewerken. De huidskleur, neus, oren, mond, haartype, kleding en achtergrond. Je kiest uit diverse soorten kleding en ook de achtergrond kun je zelf kiezen. Je kunt het helemaal zelf instellen.
Zelf ga ik bijvoorbeeld vaak naar de website van TinyPNG om foto’s te verkleinen. Soms kom ik er wel een paar keer per week om dit te doen. Het is dus een prima manier om meer bezoekers naar je website te trekken.
Vaak zijn bezoekers alleen geïnteresseerd in het comprimeren van foto’s. Maar zie het als een vorm van extra service. Op een gegeven moment kijken je bezoekers toch wat verder dan hun neus lang is en gaan ze ook de rest van je website bekijken. En zo kun je ze interesseren voor andere producten of diensten van jou.
Hoe kom ik aan een script?
Ik heb mij eerst eens verdiept in het aanbod van scripts voor websites. Maar hoe kom je aan een script? Daar zijn verschillende manieren voor:
-
- Google maar eens op ‘scripts for websites’ (in het Engels) en dan zie je vanzelf een aantal websites die scripts aanbieden. Bij PHPjabbers kun je gratis scripts voor je website downoaden. Uiteraard moet je wel een schript kiezen die aansluit bij je eigen branche.
- Ik heb zelf gekozen om via CodeCanyon twee scripts te kopen. Kost een paar tientjes. Ga maar eens naar CodeCanyon. Je krijgt een lijst met alle scripts en kiest daaruit eentje die bij je bedrijf past. In de lijst van scripts staan ook gewoon plugins die je kunt kopen. Maar het gaat erom dat je met dat script of plugin iets kunt aanbieden.
- Heb je meer budget voor scripts, dan kun je overwegen om een developer in te huren om een eigen script te ontwikkelen. Uiteraard is dit niet de snelste en gemakkelijkste weg, maar als je een goed idee hebt voor een online tool die nog niet eerder is gemaakt, heb je wellicht goud in handen. Bij een platform als Fiverr kun je een developer zoeken bij Programming & Tech. Neem gewoon eens contact met ze op en vraag of ze scripts maken. Van het een komt het ander en wie weet kom je samen op een fantastische online tool.
- Je kunt ook een bestaande online tool kopen! Vaak is dat wel de duurste optie, want zeker de succesvolle online tools zullen niet goedkoop van de toonbank gaan. Om even terug te komen op Neil Patel; hij kocht Ubersuggest, een gratis zoekwoordentool, voor 30.000 dollar. Hij investeerde er ook nog een paar ton in. Maar zag zijn bezoekersaantallen WEL verdubbelen van 800.000 naar 1,8 miljoen per jaar. Niet slecht, hé.
Hoe implementeren?
Er zijn scripts, zoals mijn avatar generator, die je met een plugin kunt installeren. Vrij makkelijk dus. Andere scripts zijn iets moeilijker te implementeren. De gratis iconen generator is een stukje code dat je in je website moet ‘plakken’. Dat is iets lastiger. Je moet vaak ook het script vertalen, want de meeste scripts zijn in het Engels.
Maar het allerbelangrijkste is dat je de pagina waar je de online tool presenteert, goed optimaliseert. Vier dagen na publicatie stond ik halverwege de tweede pagina van Google met het zoekwoord ‘Avatar maken’.
Een aardig begin, maar als je succes wilt hebben met de online tool MOET je op de eerste pagina verschijnen, en liefst in de top 3. Ik zag al dat inhoudelijk de concurrentie niet erg groot is, dus mijn streven is nu om de komende tijd deze pagina verder te optimaliseren.
Het is nu nog een vrij eenvoudige pagina met weinig tekst. Het is nu zaak dat ik reclame maak voor de tool, zodat er meer mensen komen. Verder kun je zo’n pagina uitbouwen tot een echte landingspagina.
Hoe je je pagina optimaliseert? Ik heb daar ook een artikel over geschreven: Maak je website beter vindbaar in Google met deze 11 tips
LET OP: wees voorzichtig met het script, want je voegt wel een stukje ‘vreemde’ code toe en daardoor kan je website kwetsbaar worden voor hackers. Dat kun je bijvoorbeeld oplossen door de directory, waarin het script is geplaatst, goed te beveiligen.
Conclusie
Website scripts bestaan al jaren, maar ik zo’n idee dat dit nog lang niet is uitontwikkeld. Elke dag nog komen er nieuwe online tools voor websites bij.
Wat zou het mooi zijn dat jij (en ook ik) een online tool zouden kunnen ontwikkelen die mega veel bezoekers trekt. Het ontwikkelen van een tool is binnen handbereik voor iedereen. Zo is de avatar generator een plugin die je zelf makkelijk kunt installeren.
Bekende online tools als TinyPNG krijgen honderdduizenden views per dag. En daar verdienen ze flink aan. Naast de gratis versie is er namelijk een premium versie met meer functies. Maar je kunt ook advertenties plaatsen op de website, waarmee je geld kunt verdienen.
Via de goedkope weg heb ik al een paar tools op mijn website toegevoegd, waarmee ik bezoekers iets te bieden heb om hun website mooier te maken.
Maar ik ga liefst een stapje verder en wil zelf een online voor websites ontwikkelen dat nog niet bestaat. Daar laat ik nu regelmatig mijn gedachten over gaan 🙂
Heb jij zelf een idee voor een online tool? Met bovenstaande handreikingen kun je aan de slag. En misschien kan ik je daarbij helpen.
Ik heb een vraagje. Jij hebt onderaan ieder bericht een sectie met een e-mailbox. Gebruik je daar een plugin voor? Ik zou iets soortgelijks graag ook op mijn website zetten.
Hallo Jeroen,
Ja, dat klopt, dat kan met een plugin. Ik gebruik hiervoor Hustle, de plugin van WPMU DEV. Je kunt de gratis versie downloaden op https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-popup/ Ik gebruik zelf de premium versie, want ik ben lid van WPMU DEV.
Mijn theme heeft de mogelijkheid om deze e-mailbox onder elk artikel te plaatsen. Dus dan hoef je dat niet handmatig te doen bij elk artikel. Je kunt dat in de theme options instellen. Maar niet elk theme heeft die mogelijkheid.
Success!