Sta jij voor de keuze om een nieuwe website te ontwikkelen? Je wilt misschien een bedrijf opstarten, je huidige website is zwaar verouderd, of je hebt – met het aantrekken van de economie – weer wat geld te besteden om te investeren in een betere website.
Vaak krijg ik de vraag waarom WordPress beter is dan een ander content management systeem. Is WordPress in 2015 echt de beste keuze om mee te starten?
Het is een lastige, maar belangrijke vraag. Je maakt immers een beslissing voor meerdere jaren, want je zit vaak drie of vier jaar vast aan een website.
En dus moet die keuze weloverwogen zijn.
Zelf werk ik al drie jaar met WordPress. Dagelijks ondervind ik de voordelen van dit cms.
WordPress is een doorslaggevende factor voor een succesvolle start of groei van je business.
Nu zijn websites vaak niet meer dan visitekaartjes, waar weinig gebeurt, die weinig rendement opleveren. Terwijl je met een website zoveel meer kunt bereiken. En daar kun jij zelf een actieve rol in spelen.
Terug naar de vraag waarom WordPress door zoveel mensen wordt gebruikt. In dit artikel ga ik in op de voordelen van WordPress.
Waarom het zo gebruikersvriendelijk is, waarom je er meer bezoekers door trekt en waarom het je het ultieme gevoel van vrijheid geeft.
Want met WordPress krijg je de regie in eigen handen (Hoe dat zit, vertel ik later in dit artikel).
Kies je voor WordPress, dan zit je de komende vijf jaar in de frontlinie. En wel hierom:
1. WordPress is populair
WordPress nadert een magische grens. Het duurt niet lang meer dat 25 procent van alle websites in de wereld is ontwikkeld met WordPress. In januari 2015 was het nog 23,3 procent, in juli 2015 steeg het aandeel naar 24,1 procent.
Deze studie van W3Techs bevestigt dat en geeft aan dat WordPress een niet te stuiten opgaande lijn meemaakt. Er zijn nu zo’n 80 miljoen WordPress websites. Founder Matt Mullenweg van WordPress heeft de ambitie om dit percentage te laten stijgen naar 50 procent. En reken er maar op dat dit gaat gebeuren.
2. Alles is mogelijk met WordPress
Ja, echt alles, ongelooflijk. Ooit is WordPress gestart als een blog om artikelen te schrijven, maar inmiddels is het een volwaardig content management systeem waarmee je websites, webshops, directory websites, communities, een helpdesk website, een volwaardig intranet, landingspagina’s, en nog veel meer kunt maken.
Lees ook dit artikel maar eens, met 23 WordPress voorbeelden.
Je kunt namelijk de basis, WordPress, uitbouwen met allerlei functionaliteiten. En dat kun je, na wat studie, zelf! Als je bijvoorbeeld een intranet voor je bedrijf wilt bouwen, heb je de plugin WordPress Access Control (ik gebruik deze zelf ook) waarmee je je website kunt afschermen voor het grote publiek.
3. Het is gratis
Dat weet iedereen, maar ik noem het toch even. Voor andere cms-en moet je soms licentiekosten van 500 euro per jaar betalen, maar niet voor WordPress. Het is gratis te downloaden op WordPress.org.
4. WordPress is makkelijk te installeren
Dit staat er op de website van WordPress.org:
- Vind een webhost die voldoet aan de gestelde eisen (PHP, MySQL)
- Download & installeer WordPress via onze beroemde 5-minuten installatie door het zipbestand op je webhost uit te pakken en je database-gegegevens in het configbestand te zeten.
- Bezoek het Nederlandse WordPress Forum en groei zelf uit tot een WordPress expert.
5. Je kunt WordPress zelf beheren
Dat is zeker waar. Als je eenmaal het werken met het cms onder de knie hebt, kun je zelf artikelen plaatsen, de voorpagina aanpassen of je eigen logo toevoegen.
Ook het updaten van de website kun je zelf doen. Het is een kwestie van op de knop drukken en je WordPress versie of plugins worden naar een nieuwe versie geupdated.
Hoewel, soms is het best tricky om een grote update te doen, want het kan soms voorkomen dat de website door de update niet meer optimaal werkt.
En dan moet er wel een deskundige aan te pas komen om het probleem op te lossen. Ik heb zelf wel eens het ‘white screen of death’ gekregen, zodat er een akelig wit scherm verscheen. Weg website!
Maar dat is bijvoorbeeld op te lossen door via ftp de betreffende plugin directory te verwijderen. En dat is wel een iets ingewikkelder handeling. Sowieso moet je altijd je website eerst backuppen voordat je gaat updaten. Maar over het algemeen geldt dat WordPress erg gebruikersvriendelijk is en prima te beheren.
6. Er is veel keuze in WordPress themes
Ik las ergens dat er van Drupal, een concurrerend cms, wereldwijd slechts een dikke 500 themes beschikbaar zijn die je kunt kopen. WordPress heeft er vele tienduizenden, zowel betaalde als gratis themes. Op ThemeForest staan alleen al bijna 20.000 templates te koop. Maar er zijn nog meer aanbieders, zoals Templatemonster of Elegant Themes dat naast themes ook plugins aanbiedt.
7. De industrie richt zich op WordPress
Vooral de laatste jaren is er een enorme industrie rond WordPress ontstaan. En dat geeft wel aan dat het gewoon een heel goed cms is.
Er zijn hosting bedrijven die zich specifiek op WordPress richten, bedrijven die plugins bouwen, of cursussen in WordPress aanbieden, of support geven, bedrijven die zich specialiseren in beveiliging van WordPress websites. Er zijn duizenden bedrijven waarbij WordPress hun core-business is. Als je bijvoorbeeld meerdere websites in beheer hebt, kun je bij ManageWP dat goed beheren.
Je kunt bijvoorbeeld met 1 druk op de knop al je plugins van al je websites updaten. Of je kunt vanuit het dashboard van al je websites een backup maken.
8. Het is SEO vriendelijk
Het cms is opgebouwd uit schone, simpele codes en dat betekent dat het voor zoekmachines makkelijk te vinden is. SEO is heel makkelijk in WordPress in te bouwen. Er zijn plugins voor, zoals SEO by Yoast, waardoor je elke pagina kunt optimaliseren en voor elke pagina specifieke zoekwoorden of meta tags kunt instellen. En ik weet dat lang niet elk cms die mogelijkheid biedt. Op WPjournalist scoren bepaalde artikelen heel goed omdat ik ze goed hebt geoptimaliseerd. Kortom: search engines love WordPress sites.
9. Waarom WordPress voor elke branche geschikt is
Van de aannemerij tot universiteiten; met dit cms kun je websites bouwen voor elke branche. Op Themeforest heb je de mogelijkheid om specifieke themes voor bouwbedrijven te kopen, of een theme met een echte universiteits uitstraling.
Of websites voor medische bedrijven. Maar ook met plugins kun je een website geschikt maken voor een branche.
Als je in de coaching zit en je wilt online cursussen aanbieden, kun je met een e-learning plugin een online cursus bouwen en aanbieden.
Geïnteresseerden hebben in een afgeschermde omgeving toegang tot de online cursus en kunnen via Paypal of Ideal betalen. Veel coaches doen dat nog niet, ook omdat ze afschrikken van de technische obstakels. Maar met WordPress is dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te realiseren.
10. Het schedulen van artikelen is handig
Hé, schedulen? Ik bedoel inplannen. WordPress biedt de mogelijkheid om artikelen in te plannen. Als ik bijvoorbeeld een weekje op vakantie ben, kan ik toch de dagen dat ik er niet ben, artikelen inplannen. Je kunt bijvoorbeeld overmorgen of over vier dagen een artikel inplannen.
11. Overal en altijd inloggen
Je kunt bij WordPress inloggen op elk moment, vanaf elke computer, overal ter wereld. Je hebt geen aanvullende software nodig en hoeft geen rekening te houden met firewalls. Wel is het slim om zorgvuldig met wachtwoorden om te gaan, dus nooit opslaan op een vreemde computer.
12. No limits…
Er is geen limiet aan het aantal pagina’s of berichten dat je kunt publiceren. Heb je 30 of 3000 artikelen; WordPress kan het makkelijk aan. Uiteraard moet je soms wel meer capaciteit of serverruimte inkopen, zodat de artikelen sneller laden. Maar er is dus geen limiet aan het aantal artikelen.
13. Verschillende rollen aan gebruikers geven
Je kunt heel makkelijk anderen toegang geven tot je website. WordPress maakt gebruik van zogenaamde beheerdersrollen. De beheerder heeft de meeste toegangsrechten, maar je kunt het ook zo instellen dat een andere gebruiker alleen artikelen mag schrijven. Daarna kan het artikel worden geredigeerd en vervolgens worden gepubliceerd.
14. WordPress als webshop
WordPress is een volwaardige webshop. Een van de populairste plugins is WooCommerce, dat onlangs werd gekocht door Automattic, waar Matt Mullenweg CEO van is. Omdat er nu zo’n groot bedrijf achter zit, zal de komende tijd de webshop functie nog beter, mooier, effectiever worden. Kun jij nog meer verkopen…
15. WordPress is veilig
Zeker, heel veilig, als je je aan een aantal zaken houdt. Je moet je site namelijk regelmatig updaten. De plugins, maar ook WordPress zelf. Als je dat doet, is de kans dat je site wordt gehackt klein. Ik zeg het vaker tegen de mensen waarvoor ik websites bouw: discipline is belangrijk.
Lees ook: STOP, deze 12 zaken moet je eerst doen voordat je een website lanceert.
Dus sterke wachtwoorden en niet te pas en te onpas je wachtwoorden naar anderen mailen. Als je de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt, hoef je je niet constant zorgen te maken.
Het is net als met het beveiligen van je huis. Elke avond even de fietsen in het hok zetten en de achterdeur op de klem. Bij WordPress doe ik vaak tweewekelijks updates van de website. Kwestie van een paar minuten tijd erin steken.
16. WordPress houdt van social media
Het integreert je blog posts automatisch met social media zoals Facebook, Twitter en Instagram. Met een simpele druk op de social media button krijg je bijvoorbeeld een tweet in beeld en kun je via je eigen account van Twitter de tweet delen.
17. Wordress is heel compatible met Youtube
In een van de laatste versies van WordPress verschijnen video’s automatisch als je alleen de link invoert. Een embedcode is niet meer nodig.
18. WordPress is een prima tekstverwerker
WordPress heeft sinds enige tijd een afleidingsvrije modus. Je kunt dit instellen en alle overbodige zaken (header, sidebar, etc) verdwijnen. Het is dan net een tekstverwerkingsprogramma als Word. Heel prettig voor schrijvers.
19. Je vindt makkelijk oplossingen voor problemen
Heb je een vraag of probleem, dan zijn er vele bronnen om die vraag te beantwoorden. WordPress heeft een actieve community die je zeker wilt helpen. Nu nog gelukkig niet commercieel en heel deskundig.
Een belangrijke bron is het forum van WordPress, in het Nederlands dus. Andere WordPress gebruikers zijn vaak heel bereidwillig om je te helpen. Ik ben ook lid van de linkedin groep WordPress CMS en Weblog Professionals Nederland. Ook daar zijn mensen bereid om je te helpen.
Echt heel fijn en ik heb er al een paar keer gebruik van gemaakt. Wat ik ook doe: ik google mijn probleem en je komt gegarandeerd op een website waar je een oplossing vindt. Omdat er zoveel over WordPress wordt geschreven, is er vrijwel altijd een antwoord beschikbaar.
Er zijn daarnaast ongelooflijk veel blogs over WordPress. In Nederland zijn de goede op een hand te tellen, maar internationaal is er een enorm aanbod. Ik ben er nieuwsbrief lid van verschillende, zoals WPMU DEV en ook het blog van ManageWP. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van WordPress en kun je daar je business mee uitbouwen. Een van de websites die hele toegankelijke tips geeft, is WPbeginner.com.
20. WordPress heeft een handige database voor plugins
In de WordPress repository vind je een overzicht van alle plugins die je – vaak gratis – kunt gebruiken om je website extra functionaliteiten te geven.
Een heel handige database, waar je ook kunt zoeken op functionaliteiten die je nodig hebt. En er is een enorme keuze aan plugins. Wil je niet de standaardoplossing van WordPress voor het afbeelden van foto’s, dan zijn er tien andere manieren om fotogalerijen te tonen op je website.
21. WordPress groeit met je mee
Het is heel flexibel en schaalbaar. Als je business groeit, kun je je website laten meegroeien. Je wilt bijvoorbeeld op termijn een webshop aan je website toevoegen, of je wilt met een nieuwsbrief beginnen. Je kunt dan makkelijk er een nieuwsbriefmodule aan toevoegen.
22. De prullebak wordt pas na 30 dagen geleegd…
Als je per ongeluk een pagina hebt weggegooid, zit deze nog 30 dagen in de prullenbak. Met één druk op ‘herstellen’ kun je het betreffende artikel weer terugplaatsen.
23. Exporteren en importeren, zo fijn!
Als je besluit om over te schakelen naar een nieuwe website met WordPress als cms, kun je alle artikelen, foto’s en berichten eerst exporteren van de oude site en vervolgens weer importeren naar de nieuwe website.
Deze artikelen hoeven dus niet met knippen en plakken allemaal 1 voor 1 worden overgezet. Een geweldige oplossing voor websites met honderden artikelen. Ook alle artikelen van Blogger (waarmee bloggers vaak beginnen) en Tumblr websites kun je met deze functie makkelijk overzetten naar WordPress.
24. Hostingpartijen omarmen WordPress
Veel hostingpartijen hebben standaard een optie om WordPress automatisch te installeren. Je hoeft het dan niet van de officiële website te downloaden, en geen aanpassingen te doen om bijvoorbeeld de veiligheid van de website te verhogen.
Want als je het handmatig doet, moet je bijvoorbeeld de prefix aanpassen en een salt code (dat leg ik je nog wel een keer uit…) toevoegen. Omdat WordPress zo populair is, maken de hostingpartijen het jou wat makkelijker door dit te automatiseren.
25. Je hoeft geen whiskid te zijn
Je hoeft geen code developer te zijn om een WordPress website te runnen! Met andere woorden, je hoeft geen html of php code te kennen om een website te beheren of zelfs te bouwen. Enige technische kennis is wel handig, maar niet per se noodzakelijk.
Je kunt immers bij ThemeForest bijvoorbeeld kant-en-klare themes kopen en die vervolgens met drag&drop (het heen-en-weer slepen van de inhoud) aanpassen naar je eigen smaak en voorkeuren. Het is dus een kwestie van installeren, activeren, aanpassen in de admin panel. No coding required.
26. Het heeft een ingebouwde RSS feed
WordPress heeft een ingebouwde RSS feed waarmee je artikelen direct kunt delen met andere websites.
27. WordPress is beschikbaar in meer dan 70 talen
Je kunt je WordPress website naast het Nederlands makkelijk in andere talen omzetten. Verder zijn er speciale plug-ins waardoor je bezoekers makkelijk van de ene naar de andere taal kunnen switchen.
28. Je kunt oudere versies terughalen
Een functionaliteit die ik zelf regelmatig gebruik. Als je een fout hebt gemaakt met een aanpassing op je website, kan het gebeuren dat de pagina foutmeldingen geeft. Je hebt dus iets verkeerd gedaan.
Met de revisieknop kun je een vorige versie van de pagina terughalen. Achter elke revisie staat precies het tijdstip dat je iets aangepast hebt. Als je weet dat je pagina vijf minuten geleden er nog zonder fouten uitzag, schakel je terug naar die vorige revisie. Dit is een hele fijne functie.
29. WordPress is een perfect intranet
Je kunt met plug-ins een deel van je website afschermen voor het grote publiek. Ideaal dus om een intranet te maken. WordPress wordt door bedrijven nog niet zoveel ingezet als intranet, terwijl het daar heel geschikt voor is. Als je hele vertrouwelijke informatie hebt, moet je misschien extra veiligheidsmaatregelen nemen, maar een basis intranet is prima te bouwen met WordPress.
30. Je kunt je website ook op je computer zettenEr zijn programma’s (Wamp, Xampp) waarmee je een website locaal (dus helemaal afgeschermd voor de buitenwereld) op je computer kunt zetten. Als je bijvoorbeeld eerst zaken wilt testen, kun je dat beter doen op je eigen computer. Met Xampp bouw je als het ware een server op je computer en zo kun je je eigen website hosten op je computer.
31. WordPress is mobiel vriendelijk
Bijna alle nieuwe themes worden tegenwoordig responsive aangeleverd, dus goed toonbaar op pc, tablet of smartphone. Erg belangrijk, want Google waardeert mobiel vriendelijke websites beter in de zoekresultaten.
32. Je bent in goed gezelschap
Je zit bij een vertrouwde club, want steeds meer bedrijven gebruiken WordPress als cms. Van de BBC tot de site van Starwars, van Sony Music tot printerfabrikant Xerox. Kijk voor een lijst op 40+ Most Notable Big Name Brands that are Using WordPress. Ook steeds meer Nederlandse bedrijven schakelen over naar WordPress, zoals Jantje Beton en Werken bij PostNL.
33. WordPress wordt elke dag een beetje beter…
Nog steeds werkt er een enorme community aan de verbetering van WordPress. Naast een team van WordPress eigenaar Automattic zijn er honderden (vaak freelance) developers die een bijdrage leveren aan de verbeteren van WordPress. Beter, veiliger, sneller, mooier, effectiever. Geen cms ontwikkelt zich zo snel als WordPress en is zo volwassen geworden.
34. Je hebt zelf de regie in handen
Het is zo fijn om niet meer volledig afhankelijk te zijn van websiteontwikkelaars die vaak pittige tarieven rekenen of vaak na vijf dagen tijd hebben (de goede uitgezonderd natuurlijk…) om iets te fixen. Het geeft een enorme vrijheid om zelf aan je website te werken. Om het uit te bouwen, te verbeteren, mooier of effectiever te maken. Die vrijheid in doen en laten is misschien wel het grootste voordeel: met WordPress heb je zelf de regie in handen. Dat geeft echt een kick.
Conclusie
Ik werk nu bijna drie jaar dagelijks met WordPress. Ik heb WordPress niet met andere systemen vergeleken, maar ik vertel je alleen waarom WordPress zo fijn is om mee te werken.
Wat ik al aangaf: een website met WordPress kan echt het verschil zijn voor een succesvolle groei van je business. Niet alleen voor zzp’ers en kleine bedrijven en coaches, maar ook voor grotere organisaties is het een prima cms. Dat zie je wel aan het groeiende aantal topbedrijven die WordPress gebruikt.
Ik ben ook benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het vooral even weten.
En heb je hulp nodig bij de start van een nieuwe website of het verbeteren ervan, stuur me even een mailtje
Hallo,
> Ik heb mijn in WordPress zelfgebouwde website (trots!) getest op jullie website en Google ziet mijn website wel goed op een mobiele telefoon, terwijl ik hem zelf op diverse mobiele telefoons niet goed weergegeven krijg. De gehele lay-out wordt in een smalle strook aan de linkerkant van het scherm getoond. Ik heb speciaal een responsive theme gekozen (Impero Free). Op een tablet wordt de site ook prima weergegeven. Wat doe ik verkeerd? Of kan ik nog toevoegen? Ik zou heel blij zijn met een oplossing van dit probleem. Ik heb echt maanden aan de site gewerkt… En als net startend ondernemer heb ik niet de middelen op dit moment om een (volgens Google overigens prima mobiele site) te laten ombouwen.
> Heel hartelijk dank vast voor uw antwoord..
> Vriendelijke groet,
> Lana van Donk
Hallo Lana, ik zie inderdaad op mijn iPhone hetzelfde probleem; de artikelen worden in een smalle strook op jou website Queen of Art weergegeven. Terwijl het in de demo van Ythemes, waar je het template hebt aangeschaft, het wel goed wordt getoond.
Vaak kun je in de theme options van het cms aangeven of een website wel of niet responsive moet zijn. Of goed zichtbaar op mobiel. Maar dat heb je vast goed uitgezocht en ingesteld. Het kan zijn het je een plugin hebt geïnstalleerd die een conflict geeft met de responsive website. Als het probleem pas later is ontstaan kun je wellicht ’terugrekenen’ wanneer je iets aan je site hebt veranderd. En zo erachter komen wat er niet klopt. Of er is met een update iets mis gegaan. Van het theme, of van WordPress; ook dan kan er soms iets veranderen in de opmaak.
De beste tip die ik je kan geven is om ythemes te benaderen of zij weten wat er aan de hand is. Zij kennen het template het beste en weten wellicht een oplossing. En kijk ook bij andere gebruikers van Impero free of zij hetzelfde probleem hebben. Succes!
Greetz, Marcel
Dank voor je antwoord. Het klinkt vrij ingewikkeld allemaal, ik ga kijken of ik hier verder wat mee kan. Groet, Lana