Onlangs was ik op een WordPress Meetup, een bijeenkomst waar gebruikers van WordPress elkaar ontmoeten en kennis met elkaar uitwisselen. Een WordPress Meetup is een lokale bijeenkomst voor WordPress liefhebbers die eens in de zoveel tijd wordt gehouden.
Het was voor de eerste keer dat de WordPress Meetup in Leiden werd gehouden. En het was meteen een flink succes, want meer dan 50 WordPress liefhebbers meldden zich aan.
Aanvankelijk was de bijeenkomst in een huiskamer in de wijk Stevenshof gepland, maar door de grote belangstelling weken organisatoren Monique Dubbelman en Rian Rietveld uit naar De Plek, een sfeervolle werkomgeving voor ondernemers en ZZP’ers in Leiden.
En de deelnemers kwamen niet alleen uit Leiden, maar ook uit Den Haag, Amsterdam en zelfs uit Utrecht.
Een stukje historie…
WordPress heeft sinds het begin van haar bestaan (2003) een grote schare volgelingen opgebouwd. Het content management systeem is gratis en iedereen kan meehelpen om het te verbeteren. Zo is er in de loop der jaren een grote community ontstaan, en groeide ook de behoefte om kennis met elkaar uit te wisselen.
In 2004 startte de oprichter van WordPress, Matt Mullenweg, zijn eerste meetup:
Sindsdien zijn er honderden meetups gehouden over de hele wereld. Van Albuquerque in de Verenigde Staten tot Udaipur in India. In de loop der tijd zijn er wereldwijd zo’n 800 meetups gehouden. Een WordPress meetup wordt aangekondigd via de community van WordPress. Je vindt daar een overzicht van alle steden waar meetups plaatsvinden en je kunt je daar vervolgens inschrijven.
De inhoud van een meetup verschilt nogal. De ene keer worden er enkele sprekers uitgenodigd om iets over hun vakgebied te vertellen.
Maar er zijn ook meetups met een workshop, een vragenuurtje of waar een nieuwe ontwikkeling binnen WordPress (bijvoorbeeld Gutenberg) wordt besproken of getest. De deelnemers nemen dan hun laptopje mee en gaan gedurende de bijeenkomst aan de slag met testen, experimenteren, etc.
WordPress Meetup Leiden
In Leiden waren twee sprekers uitgenodigd. Eva Westerhoff vertelde over hoe je websites toegankelijker kunt maken. Ze is doof en weet als geen ander dat mensen zoals zij problemen kunnen ondervinden met het bezoeken van websites. Bijvoorbeeld dat je geen filmpjes kan beluisteren.
Eva vertelde tijdens de bijeenkomst waar je als websitebouwer op moet letten om deze doelgroep beter te kunnen bedienen. Ze gaf tips & trics die ook goed zijn voor je SEO. Zoals het ondertitelen van je video’s of het juiste kleurgebruik in je website.
Juriste Janneke Boerman, oprichter van MetRechtHelder.nl, vertelde over de privacywetgeving, en hoe dat website eigenaren en webbouwers raakt. Vanaf 25 mei 2018 moeten ondernemers aan de nieuwe privacyregels voldoen, die in de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming staan.
Websitebouwers en website eigenaren moeten gegevens van klanten zorgvuldig opslaan. Anneke vertelde hoe de aanwezigen dit het beste kunnen aanpakken en gaf goede tips.
Na de presentaties was er gelegenheid om in een ongedwongen sfeer met elkaar te praten tijdens de borrel. Als je bijvoorbeeld nog aanvullende vragen hebt aan de sprekers, is dit een mooie gelegenheid.
Hoe aanmelden?
De datums en steden waar WordPress meetups worden gehouden, staat op de officiële WordPress website in een overzicht. Je maakt eerst een account aan en vervolgens kun je je aanmelden voor de meetup.
Je ziet ook wie zich er zich nog meer hebben aangemeld en wat hun profiel is. Wees er op tijd bij, want zo’n meetup kan zomaar ‘vol’ zitten.
Daarnaast worden de aankomende (lokale) WordCamps en Meetups nu ook vermeld in het WordPress dashboard in WP-admin.
WordCamps
Naast de vele lokale meetups zijn er ook grotere evenementen over WordPress, de WordCamps. Dit is een meerdaagse bijeenkomst waarbij honderden WordPressers uit de hele wereld een keer per jaar bijeen komen.
Tientallen sprekers dan geven presentaties over hun vakgebied, van beveiliging tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van webdevelopment. Tijdens die wereldwijde WordCamp is ook oprichter Matt Mullenweg van de partij, die daar zijn jaarlijkse ‘State of the Word’ vertelt. In deze speech deelt Matt zijn gedachten en ideeën over wat er met WordPress is bereikt en waar het heengaat in de toekomst.
Ik ben zelf naar deWordCamp Europe geweest, die in 2013 in Leiden, werd gehouden. Twee dagen lang waren er vele lezingen en presentaties over WordPress en al haar facetten. Je ontmoette daar de crème de la crème van de WordPress community, waaronder organisaties en bedrijven die iets met WordPress doen.
En die industrie is groot geworden. Volgens Matt Mullenweg zijn er inmiddels meer dan 20.000 mensen die hun brood verdienen met WordPress.
Deze WordCamps zijn over het algemeen voor de meer ervaren WordPress gebruiker. Tijdens deze dagen zijn er ook bijeenkomsten, waarin developers met elkaar aan de slag gaan, de zogenaamde hackatons.
‘Maar de WordCamps zijn ook voor onervaren bezoekers’, zegt Monique Dubbelman. ‘We zien juist een toename in deelnemers van allerlei pluimage, van blogger tot developer. Er is meestal voldoende aanbod voor alle niveaus.’
Conclusie
WordPress bestaat nog maar 15 jaar, maar is in die tijd tot het belangrijkste cms ter wereld uitgegroeid. En groeit nog steeds. Want een steeds grotere groep gaat werken met WordPress in plaats van soortgelijke systemen als Joomla of Drupal.
De populariteit is mede te danken aan de WordPress Community; de mensen die zich (vaak belangeloos) inzetten voor het verbeteren en de verspreiden van WordPress. Op de meetups en WordCamps komen zij bij elkaar. Dat moeten we blijven koesteren.