Laat ik me eens verdiepen in de wereld van BuddyPress, de WordPress plugin waarmee je een sociaal netwerk of een community kunt bouwen. Het bestaat al sinds 2008, maar echt voorbeelden van succesvolle Nederlandse communities die met BuddyPress zijn gebouwd, zijn er niet.
Er is ook nog niet zoveel over bekend en er zijn niet veel Nederlandse artikelen over dit fenomeen verschenen. De hoogste tijd om me er wat meer in te verdiepen. Want wat zijn goede voorbeelden van BuddyPress communities? Waar vind je de beste themes? Welke praktische tips zijn er om een community te bouwen? En waarom is het misschien wel een slapende reus is die binnenkort zal ontwaken? Ik probeer voor jou de antwoorden te vinden in dit artikel.
BuddyPress als community
BuddyPress heeft flink wat concurrentie te duchten. Facebook en – in mindere mate – de ‘groups’ van LinkedIn waarin we vragen aan de community kunnen stellen. Ander voorbeeld is Yammer dat veel bedrijven gebruiken. Stuk voor stuk sociale netwerken om informatie en interesses met elkaar te delen.
Ook met BuddyPress kun je je eigen community bouwen. Het is een gratis WordPress plugin die je kunt downloaden. Je kunt lid worden van de community, een profiel aanmaken, in een groep chatten en discussiëren met anderen. Er is ook een activity stream die registreert wat er allemaal in de community gebeurt. Ook kun je leden een eigen blog laten aanmaken, iets dat altijd goed wordt gewaardeerd.
Waarom zou je de voorkeur geven aan Buddypress in plaats van gebruik te maken van de bestaande sociale netwerken? Wel, omdat je helemaal zelf de baas bent over deze community. Je kunt het helemaal inrichten en bouwen zoals je zelf wilt, je hebt geen ‘big brother’ gevoel dat er iemand controle heeft over je gegevens. En je hoeft je niet te storen aan de reclames, die je steeds meer ziet bij Facebook en Yammer.
Mijn zoektocht om meer te weten te komen over BuddyPress begint met het afstruinen van het internet. Voor dit artikel heb ik enkele weken op internet gespeurd naar succesvolle voorbeelden van communities die gemaakt zijn met deze plugin.
En geloof me, dat was niet makkelijk. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds op zoek naar succesvolle Nederlandse voorbeelden.
BuddyPress voorbeelden
Toch zijn er ook mooie voorbeelden van communities. Dat zijn vooral buitenlandse websites.
Eentje daarvan is Shift.ms, een community voor mensen met MS (Multiple Sclerose). Een florerende community, waarin lotgenoten elkaar vinden, steun aan elkaar hebben en leren om te gaan met deze ziekte.
Een hele actieve is een gamecommunity rond Tamriel Foundry, met duizenden leden die ook heel actief posten. Prachtig om te zien hoe goed het werkt. Elk uur komen er nieuwe reacties binnen.
Steeds meer universiteiten hebben ook hun eigen community. De The CUNY Academic Commons heeft een community voor studenten The Academic Commons of The City University of New York om een netwerk op te bouwen om het gebruik van technologie in lesgeven en leren te stimuleren. Beetje vaag, maar kijk maar eens op hun community. Mooi voorbeeld en hij bestaat al een paar jaar.
Eigen ervaringen BuddyPress
Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met BuddyPress. Aan de ene kant ben ik enthousiast over de mogelijkheden van deze WordPress plugin waarmee je een eigen community kunt bouwen. Aan de andere kant is het nog best lastig om er een actieve en florerende community ermee op te zetten.
Wat mijn eigen ervaringen zijn? Ik vind het nog best een kunst om een goede community op te zetten. Het vergt bijvoorbeeld heel wat energie en tijd om zo’n community op te zetten en te onderhouden. Zowel inhoudelijk als technisch.
Ik heb zelf enkele communities gebouwd, met een template van Themeforest. Het bouwen zelf ging aanvankelijk soepel, maar toen kreeg ik problemen met het aanmelden en registreren. Op het moment dat iemand zich registreerde, kwam de bevestigingsmail die standaard wordt gestuurd, in de spambak terecht.
Het was heel wat uitzoekwerk om dit probleem te verhelpen. Wekenlang heb ik forums bezocht op zoek naar een oplossing. Die kwam er uiteindelijk, maar het geeft wel aan dat je enig doorzettingsvermogen moet hebben om er uit te komen. Gelukkig is er nu een makkelijkere manier om je aan te melden, want je kunt je nu ook met Facebook aanmelden. Daar is een speciale plugin voor.
Een community bouwen is meer werk dan een doorsnee website. Je moet extra zaken regelen, zoals je wapenen in de strijd tegen spammers en sploggers. Daar is niet een makkelijke oplossing voor, maar met een combinatie van maatregelen kun je de meeste lastpakken buiten de deur houden. Naast Akismet kun je denken aan Antispam-Bee, een plugin die helpt om spammers eruit te filteren.
Inhoudelijk is het ook een uitdaging om een community op te zetten en draaiende te houden. Je moet een publiek opbouwen, mensen enthousiasmeren, omgaan met meningsverschillen en ruzies in de community. Tegenwoordig zijn er speciale opleidingen voor community managers die je leert hoe je daarmee omgaat.
In een later artikel zal ik daar nog wat dieper ingaan. Ik kan je alvast wel twee boeken aanbevelen. The Art of Community van Jono Bacon waarvan er ook een gratis downloadable exemplaar is en Buzzing Communities van Richard Millington. met ook een gratis download.
Integreren in eigen website of apart theme?
Er zijn twee mogelijkheden om een community te bouwen. Je kunt een community inbouwen in je bestaande website. Dat is relatief makkelijk. Download de plugin gratis in de WordPress repository en daarna kun je de plugin installeren.
Kijk wel eerst of het theme geschikt is voor BuddyPress. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Vaak staat het wel bij de functionaliteiten van het theme of je kunt ook aan de ontwikkelaars een mailtje sturen.
Een tweede punt waar je even op moet letten is of er een BuddyPress vormgeving in het theme is ingebouwd. Gebeurt ook niet altijd. Dan krijg je de basisvormgeving en dat ziet er niet echt mooi uit.
Er zijn ook speciale themes voor buddyPress. Ik heb daar zelf goede ervaringen mee want je hoeft het dan niet helemaal zelf te bouwen en hebt eigenlijk al een kant-en-klare community die er ook nog eens mooi uitziet. Kijk hier bij Themeforest BuddyPress voor de verschillende themes.
Een bedrijf dat een goed theme aanbiedt is BuddyBoss, die zich in communities heeft gespecialiseerd en ook themes aanbiedt.
#Nomads community
Terug naar de ontwikkeling die BuddyPress doormaakt. Misschien hebben we te maken met een slapende reus. Ik heb zo’n voorgevoel.
Het is een hele krachtige en mooie plugin. En is de laatste tijd volop in ontwikkeling.Technisch wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling ervan.
Regelmatig komen er nu updates uit en er is een stevige ploeg developers die aan verbeteringen werkt. Sinds buddyPress 2.0 wordt het tempo van verbeteringen opgeschroefd. En de community is actiever dan ooit op BuddyPress.org.
Nog een goede ontwikkeling: John James Jacobi gaat BuddyPress meer op de kaart zetten en deed een crowdfunding actie. Hij haalde meer dan 50.000 euro op om zich – een jaar lang – fulltime te kunnen storten op de verdere ontwikkeling van BuddyPress en z’n kleine broertje bbPress, waarmee je een forum kunt installeren en dat vaak ook onderdeel is van een BuddyPress community.
Een voorbeeld is #Nomads, ook een community die met BuddyPress is opgezet. Het is een community voor mensen die reizen en werken met elkaar willen combineren. Gewapend met met smartphone en laptop trekken ze voor een tijdje naar een strand op Bali, een stad in Colombia of naar de heuvels van Umbrië.
De mensen die op deze manier leven en werken combineren, groeit. Zij hebben behoefte aan een eigen ontmoetingsplek. Hier kunnen ze inspiratie delen en hun talenten en kwaliteiten aan anderen aanbieden. Meer dan 2500 members hebben zich nu bij #Nomads aangesloten. Het is een niche, een kleine groep gelijkgestemden die iets met elkaar wil delen of die hun passie aan elkaar willen vertellen.
Niches, daar is BuddyPress heel geschikt voor.
Werkende reizigers, maar ook postzegelverzamelaars, gamers, ziekenhuisartsen, academische studenten of misschien zelfs een familie kan een eigen community bouwen. Ik verwacht dat er steeds meer van deze stammen of ’tribes’ van gelijkdenkenden zullen ontstaan.
De komende tijd volg ik met belangstelling de ontwikkelingen van BuddyPress. Het wordt een mooie opdracht aan de ontwikkelaars om nieuwe, handige en bruikbare functionaliteiten toe te voegen aan dit sociale netwerk van WordPress.
Intussen ben ik op zoek naar nog meer mooie voorbeelden van communities die gebouwd zijn met BuddyPress. Misschien weet jij er eentje? Laat dat nog even weten. Ik ben heel benieuwd…
Bedankt, voor deze bruikbare informatie.
Marcel ik kwam deze oudere post toevallig tegen: leuk stuk, weerspiegelt het beeld wat ik zelf vorig jaar heb gekregen.
Begin dit jaar heb ik voor ons bedrijf een intranetje opgezet o.b.v. BP voor interne filesharing, groepen, chat, interne support & newsfeed.
Draait als een zonnetje en is redelijk goed beheerbaar: probleem is met name nog het ontbreken van ondersteuning binnen BP zelf van écht robuuste en bruikbare storage, goeie 1-op-1 communicatie, schaalbaarheid, logging & mobiele apps. Hiervoor ben je nog 100% afhankelijk van – vaak crappy – plugins.
BP geeft je extreem veel flexibiliteit, maar is daardoor weer moeilijker up-to-date te houden zonder technische partner.
Ik vermoed dat het wachten is op een slimme commerciële partij die hier aan gaat trekken en b.v. een out-of-the-box hosted, open-source netwerkproduct met mobiele apps van maakt, wat minder afhankelijk is van plugins voor essentiële functionaliteit. Pas dan kan het internationaal imho écht tractie gaan krijgen onder overheden, bedrijven & communities. Anders zal het helaas toch in de marge blijven zweven de komende jaren…
Ha Simon, heel herkenbaar! Eerder dit jaar was er een survey van Buddypress om te inventariseren wat gebruikers willen en daar worden wellicht dit soort zaken die beter kunnen, opgepakt. Dit jaar, in juni, zijn er overigens twee veelbelovende themes bij Themeforest bij gekomen, specifiek om een intranet te bouwen. Het theme van Woffice is al bijna 1000 keer verkocht! Daar is dus veel behoefte aan, zo’n kant en klaar theme. Hoef je het met BuddyPress dus niet meer allemaal zelf in elkaar te ‘knutselen’. BuddyPress is in dit theme geïntegreerd. Een tweede theme is onlangs verschenen: Alliance. Ook Mooi! Dit zijn themes die voor kleinere bedrijven (tot 500 medewerkers) perfect zijn om voor hun interne communicatie te gebruiken. Er zit ook nog een stuk project management in, dus multifunctioneel.
Misschien een ouder artikel, maar kom hem nu pas tegen en ik herken mij ook in dat verhaal. Voor mij is er één voordeel aan Buddypress en dat is dat het gratis is. Heb al verschillende plugins geprobeerd en elke keer viel het tegen, zelfs betalende, maar ben nu op PeepSo gestoten en moet zeggen, sinds ik dat heb draaien loopt alles wel vlotter (stabielere code) en integreert veel mooier dan BuddyPress ook …
Er ontbreken wel nog paar belangrijke functies maar daar wordt ondertussen aan gewerkt ook. Misschien kan dat een goede tip zijn voor mensen die nog twijfelen en zeker qua support ook. De basis is ook gratis maar voor bepaalde functies kan je tegen betaling addons kopen. Naargelang wat je nodig hebt.
Dus misschien die ook eens checken indien dat nog niet is gebeurd 😉 Beschouw het gewoon als een hint van iemand die ook al een dikke 2 jaar op zoek was naar voor en nadelen tussen al die “social network” plugins 🙂
Ps: de reden dat ik hier kom reageren op ouder artikel is omdat ik het toevallig tegen kwam bovenaan in de Google resultaten dus knap werk qua SEO van jullie 😉 haha
Ha Peter, goede tip! Ik kende deze plugin nog niet, en het is zeker een goede aanvulling voor de lezers. Thx en succes met je website en community. Wat SEO betreft, vorig jaar stond dit artikel nog op de tweede pagina van Google. Nu op positie 4 van de eerste pagina. We zijn gestegen!
Top artikel,
Ik vin juist bbpress te matig en zit te denken om naar buddypress te switchen of terug maar phpbb3 voor mn WP-site. Misschien maar eens testen om een lokale server.
Bedankt voor je artikel. Vraag: als ik een database inricht met privacygevoelige informatie: hoe is deze dan beschermd?
Waar bevindt fysiek de database van Buddypress zich?
Dank
Hallo Jan,
Geen dank!
Wat je vraag betreft: BuddyPress is een plugin, dus alle gegevens worden opgeslagen in de database van je website, net als met de gegevens van andere plugins gebeurt. Je moet er dus voor zorgen dat je database goed beschermd is. Een hostingpartij moet daar voor zorgen, kies dus een goede uit, maar je moet zelf ook sterke wachtwoorden maken voor de toegang van de database en inloggegevens van je hostingomgeving.
Er zijn al hostingpartijen die two-factor authentication hebben, zoals bij Siteground waar ikzelf ook bij zit. Daardoor zijn je gegevens extra beschermd. Je kunt ook een verwerkersovereenkomst vragen van je hostingpartij, waar in staat hoe ze jouw gegevens beschermen.
Ik heb even de discussies bij Buddypress bekeken, maar ze zijn nu bezig om de plugin privacy proof te maken. Over een maand zal dat gereed zijn. Nu al is er een plugin op de markt BuddyPress GDPR. Ik heb geen ervaring met deze plugin, maar het is van een gerenommeerde partij, Buddyboss, die communities bouwt. Dus die zou je kunnen gebruiken totdat GDPR in BuddyPress zelf is geïntegreerd.
BuddyPress kan ook worden uitgebreid met allerlei extra functionaliteiten, dan werk je met derde partijen en de vraag is of je daar ook apart verwerkersovereenkomsten mee moet sluiten. Dat is nog niet geheel duidelijk/overzichtelijk.
Kortom, nog even geduld, het is een overgangssituatie, maar reken er maar op dat het goedkomt met de privacy van BuddyPress, want de ontwikkelaars zijn er mee bezig en het is een belangrijke plugin binnen de WordPress community.
Groet. Succes!
Toevallig heb ik net mijn website voorzien van BuddyPress. We zijn nog bezig met het gladstrijken van wat kleine dingetjes en willen na de vakantie pas meer leden gaan trekken.
Hartstikke leuk, John! Ik heb even gekeken, maar jullie site Aqua info ziet er veelbelovend uit en volgens mij is BuddyPress ook heel geschikt om de community op te bouwen. Met BuddyPress heb je alles in eigen beheer (en ben je niet afhankelijk van de grillen van een sociale media kanaal) en het onderwerp leent zich ook heel goed om hier een community van op te bouwen. Succes!
groet, Marcel
Zelf ben ik beheerder van het Nederlandse en Belgische Opel-forum
https://opel-forum.nl/
Dit forum draait nu al sinds 2016 succesvol op bbpress icm buddypress
Hallo Ed,
Dank voor je tip met een mooi voorbeeld waarin BuddyPress succesvol wordt toegepast. Je hebt een veelbezochte community, leuk hoor!
groet, Marcel
Ik heb er recent 1 online gezet die nog moet gaan lopen… Ik maak ook gebruik van rtMedia zodat mensen media kunnen delen. Er zijn tegenwoordig hele leuke plug-ins voor beschikbaar! Mocht je interesse hebben dan is hier mijn site: https://mijnsociality.nl
Hey! Interessant artikel heb je geschreven! Inmiddels is het 2021 :).
Momenteel ben ik aan het onderzoeken om zelf een website te gaan bouwen. Nu ben ik Buddypress tegen gekomen. Ik kan eigenlijk nergens vinden of het ook mogelijk is om betaalfuncties toe te kunnen voegen middels een plug in. Eigenlijk wil ik een website maken waarin mensen hun diensten/cursus kunnen aanbieden binnen een gepersonaliseerd profiel en daar geld voor kunnen vragen. Zou buddypress hier geschikt voor zijn? Alvast bedankt voor een reactie en keep up the good work!!
Hoi Tirza,
Er zijn inderdaad wel plugins die een betaaloptie kunnen toevoegen aan BuddyPress, zoals Paid Membership Pro. Maar of die jou wensen ondersteunt, weet ik niet. TIP: even goed googlen en kijken naar de mogelijkheden. Er zijn wel (Engelse) artikelen over geschreven. Je kunt de supportafdeling ook benaderen van de pluginmakers. Als je een plugin koopt, kijk dan even goed of ze iDeal gebruiken. Niet alle plugins hebben die mogelijkheid, en bieden naast Paypal en creditcard alleen buitenlandse betaalsystemen. Da’s niet handig voor een Nederlandse doelgroep.
groet, Marcel