Moet je gedeactiveerde WordPress plugins verwijderen? Die vraag krijg ik wel eens.
Zelf heb ik op verschillende websites ook wel een paar plugins die ik soms even ‘uitzet’, zonder ze te verwijderen. Maar is dat verstandig? In dit artikel vertel ik je de ins en outs voor het wel of niet verwijderen van inactieve plugins..
Wat zijn inactieve WordPress plugins?
Zoals je weet kun je allerlei plugins installeren om extra functies te geven aan je website. Als je een plugin installeert, dan zie je dat deze nog moet worden geactiveerd.
Pas daarna wordt de plugin actief en treden de functies in werking.
Er zijn verschillende redenen om een plugin niet te activeren.
Het kan zijn dat je erachter komt dat de plugin niet goed werkt en dan deactiveer je deze weer. Ik had zelf bijvoorbeeld problemen met Thirsty Affiliates, die in bovenstaand plaatje staat. De plugin werkte niet goed en de site begon kuren te vertonen, zodat ik de plugin snel weer heb gedeactiveerd. Vervolgens neem je contact op met hun supportafdeling om te kijken wat het probleem is.
Maar in de tussentijd wilde ik niet de plugin helemaal verwijderen, want dan verwijder je ook alle instellingen. Ik had al een aantal instellingen aangepast en die wilde ik behouden.
Dus de stelregel is:
Als je de plugin deactiveert, blijven de instellingen behouden.
Als je de plugin verwijdert, verwijder je ook de instellingen.
Nadelige invloed
Terugkomend op de vraag of gedeactiveerde WordPress plugins invloed of nadelige effecten hebben om de prestaties of het functioneren van je website? Nee, dat is niet het geval.
Het is een wat technisch verhaal waar ik je verder niet teveel mee zal belasten, maar elke keer als je website opstart, begint WordPress je plugins op te laden. Maar dat gebeurt alleen met de actieve plugins. De gedeactiveerde plugins hebben totaal geen invloed op dat laadproces en blijven ongemoeid.
Dat houdt in dat je website ook niet trager wordt door gedeactiveerde WordPress plugins, zoals wel eens wordt gedacht. Kijk ook even naar het artikel In 11 stappen van slakkengang naar supersnelle website.
Dus of je nu 1 of 10 gedeactiveerde plugins op je website hebt staan, maak niet uit voor de prestaties van je website.
Maar maakt het dan helemaal niet uit of ik ze laat staan of niet? Nou, dat maakt wel uit.
Ikzelf geef het advies om gedeactiveerde plugins op termijn wel te verwijderen. Weliswaar hebben gedeactiveerde plugins geen invloed op de prestaties van je website, maar het is wel mogelijk dat verouderde plugins kwetsbaar worden voor hackers. Het kan zijn dat een hacker via een verouderde plugin, die niet voldoende beschermd is, toegang krijgt tot je website.
Gedeactiveerde WordPress plugins verwijderen
En dus moet je inactieve plugins niet te lang laten staan op je website.
Wat je wel kunt doen is dat WordPress tegenwoordig ook de mogelijkheid biedt om gedeactiveerde plugins te updaten.
Je kunt dus de gedeactiveerde plugin zonder problemen updaten, zonder dat deze in werking wordt gesteld.
Wel, duidelijk zo? Het is toch een kwestie van gezond verstand gebruiken met het activeren en deactiveren van plugins. Natuurlijk kan het geen kwaad om even een tijdje een plugin te deactiveren, maar als je die al een paar maanden niet hebt gebruikt, moet je ‘m verwijderen.