Al eens gedacht om een educatieve website te starten? Voor je personeel, voor een levendige community met eenzelfde passie, of voor je (webshop)klanten.
Het online leren is enorm in opkomst. Steeds meer mensen gaan via online portals aan de slag om hun skills aan te vullen.
Een van de belangrijkste zaken van online leren is dat je goede en vooral ook gevarieerde lesstof aanbiedt. Dus geen saaie teksten, maar afgewisseld met video’s, een leuke quiz, een live chat met de docent, reviews van de cursussen en natuurlijk na afloop een certificaat.
Tegenwoordig kun je deze online platforms relatief makkelijk zelf met WordPress bouwen. Deze zijn geschikt voor bedrijven die werknemers opleiden, trainingcenters, coaches, scholen, universiteiten en de populaire MOOCS. Dat zijn online cursussen voor studenten, verspreid over de hele wereld.
Educatieve website themes
Deze zogenaamde WordPress learning management systemen bieden ongelooflijk veel mogelijkheden. Je creëert een online omgeving voor mensen waar ze van alles kunnen leren. Thuis of in de trein, op elk gewenst ogenblik en je kunt je eigen tempo bepalen.
Wat kun je met deze educatieve website themes allemaal doen? Veel, kan ik je wel vertellen.
- De installatie is makkelijk; de meeste educatieve website themes hebben een demo die je makkelijk kunt integreren. Zo heb je direct een voorbeeld website die je vervolgens zelf kunt aanpassen aan je wensen.
- Je kunt de cursussen geven aan je personeel, klanten, maar ook cursussen verkopen met de ingebouwde shop mogelijkheid. Vaak is een lidmaatschap ook mogelijk.
- Na afloop van de cursus kun je een certificaat uitdelen.
- Cursus reviews, reactie- en discussie mogelijkheid.
- Dashboard voor studenten en statistieken.
- Quizen en asignments.
- Je kunt ook een community inbouwen, zodat studenten en docenten van een specifieke cursus met elkaar kunnen overleggen, chatten of discussiëren.
- Uitgebreide zoekfunctie.
- en nog veel meer…
De toekomst…
Heel ingenieus allemaal en het geeft unieke kansen om iets moois met een educatieve website te doen. Voorbeeld: Waar je nu bijvoorbeeld alleen nog maar producten aanbiedt in je shop, kun je in de toekomst ook cursussen aanbieden om je producten te ondersteunen. Want de beste education themes hebben ook de mogelijkheid van een webshop.
Denk aan een webshop in knutselartikelen die z’n doelgroep bedient met leuke cursussen om iets te knutselen. Eenvoudige cursussen die je zelf kunt ontwikkelen met dit learning management systeem.
Zo zullen de webshops met deze unieke content zich kunnen onderscheiden van de concurrentie. Deze ontwikkeling van het leveren van extra toegevoegde waarde zal alleen maar toenemen.
Bouwen educatieve website
Nu denk je misschien dat het heel gecompliceerd is om zo’n website te bouwen. Natuurlijk is het iets ingewikkelder dan een gemiddelde doorsnee website. Maar een website bouwer die goed ingewijd is in het populaire WordPress, kan zelf een educatieve website bouwen. En ook op maat maken, zodat het aan alle eisen voldoet die jij wenst.
Ik heb zelf al met de bouw van educatie websites geëxperimenteerd. En ik moet zeggen, ik was onder de indruk van de vele opties.
Maar wat zijn goede educatieve website themes? Ik vertel je mijn ervaringen.
1. WP Education
Dit is een van mijn favoriete educatieve website themes. Ik heb hier redelijk veel ervaring mee en ik vind het een heel fijn theme. Heel uitgebreid, met veel mogelijkheden om gevarieerde content aan te bieden.
Je hebt alleen al meer dan twaalf demo’s, zodat je veel keuze hebt hoe je je website wilt inrichten.
Daarnaast maakt WP Education gebruik van de Visual Composor, zodat je makkelijk pagina’s kunt opmaken en aanpassen.
Ook is een lidmaatschap mogelijk en kun je cursussen verkopen. Leuk is ook dat je je kunt abonneren op de nieuwsbrief van de makers van het theme, waarin ze tips geven om je e-learning website verder uit te bouwen.
Het theme is nog niet zo oud, en heeft in relatief korte tijd veel kopers aangetrokken. Meer dan 12.000 zijn er inmiddels van verkocht, dus dat zegt wel iets over de populariteit van dit theme voor online leren.
Bekijk het theme: Education WordPress Theme – Eduma
2. Course builder
Dit is het kleine broertje van WP Education, maar maakt ook een flinke groeisprint door. Dit education theme is door dezelfde makers gebouwd, maar is nieuwer.
Alle best practises zijn meegenomen, alleen het grote verschil is dat het een andere vormgeving heeft. Ook een belangrijk onderscheid is dat de cursussen in dit theme niet in tabs zijn verdeeld, zoals bij WP Education.
Bij de Course builder staan alle onderdelen van de cursus (de beschrijving, de inhoud van de lessen, informatie over de docent en de reviews) overzichtelijk op een pagina. Je scrolt dan wel wat langer door naar de onderzijde van de pagina.
Dit theme heeft ook een evenementen kalender, zodat je ook mensen kunt uitnodigen voor een webinar of een live chat.
Ook heeft Course builder een eigen shop, zodat je allerlei producten kunt aanbieden.
Bekijk het theme: Corporate Training WordPress Theme
WPLMS
WPLMS is het meest verkochte theme van ThemeForest. En terecht, want het is een juweeltje. Maar het theme is ook al wat ouder (van februari 2014) en qua vormgeving niet het allermooist. Maar het heeft ongelooflijk veel functies en kan bouwen op veel ervaring vanuit het verleden
Het theme wordt regelmatig met updates versterkt en kan zo toch nog nog jaren mee. WPMLS heeft veel demo’s en ook aanvullende plugins, die je er gratis bij krijgt. Denk aan de Slider Revolution, Layerslider, Events Calender, de Visual Composer en nog veel meer.
Het theme laadt ook redelijk snel, en dat is wel iets om rekening mee te houden. Want deze themes zijn redelijk ‘zwaar’ omdat ze veel functies hebben en draaien op veel plugins. Een goede hostingpartij is dus noodzaak.
Nieuw zijn de dynamische quizen, die ervoor zorgen dat je cursisten de nodige variatie geven in het lesaanbod.
Kortom, WPMLS is een geweldige education platform om online leren in gang te zetten.
Bekijk het theme: WPLMS WordPress theme
University
Dit theme is iets eenvoudiger en dus ook wat makkelijker om zelf te bouwen. Uiteraard moet je nog wel van goede huize komen om dit allemaal goed te installeren en in te stellen. Dat geven de makers zelf aan: This education WordPress theme is feature-rich but very easy to use.
Uiteraard hier ook inclusief de belangrijkste functies, zoals uitgebreide cursussen, een evenement manager en een webshop mogelijkheid. Je kunt er ook een forum aan toevoegen.
Het theme wordt hoog gewaardeerd en heeft al meer dan 4000 kopers, gratis support en een uitgebreide online documentatie. Mooi.
Bekijk het theme: University WordPress theme
DotLife
DotLife is een veel verkocht theme dat we ook nog even noemen. Het heeft een een volwaardig e-Learning systeem, waarmee je online leren heel toegankelijk maakt. Het heeft ook uitgebreide mogelijkheden met gebruikers.
Ze kunnen zich registreren, inloggen, een eigen avatar uploaden en hun voortgang van de cursussen in de gaten houden. Ik maak er al gebruik van bij enkele klanten. Het heeft namelijk een prachtig design en is prima geschikt voor coaches.
Bekijk het theme: DotLife Coach Online Courses WordPress
Conclusie
Online leren is nu nog eigenlijk in het beginstadium. De online cursussen die worden aangeboden, zijn nog relatief eenvoudig en eentonig. Door mooie technologische oplossingen te gebruiken, zoals een e-learning platform website, krijg je toegang tot prachtige oplossingen. ThemeForest biedt al verschillende van deze educatieve website themes aan.
Ik verwacht dan ook dat deze steeds populairder worden. Online leren neemt nu een vlucht.
Het bouwen van deze ingewikkelde websites was vaak een obstakel om daadwerkelijk een e-learning platform te ontwikkelen. Maar tegenwoordig mag dat geen probleem meer zijn. Zoek een goede WordPress bouwer of je kunt eventueel zelf zo’n platform bouwen. Het is niet meer alleen weggelegd voor grotere bedrijven.
Ik ben heel benieuwd of er al mensen zijn die hun eigen e-learning platform hebben gebouwd. Laat het me weten! Of misschien heb je een voorbeeld gezien van een mooi online platform voor online leren.