Wat zijn nu ECHT de beste WordPress plugins?
Welke moet jij ZEKER gebruiken om meer rendement uit jouw website te halen?
Een ding is zeker; zonder slimme en handige WordPress plugins kun je je website niet gebruiken om je business verder uit te bouwen.
Ik ben zelf een beetje verslaafd geraakt aan de Plugin catalogus. Dit is de plek waar alle WordPress plugins zijn verzameld. Duizenden zijn het er. ER ZITTEN PRACHTIGE JUWEELTJES TUSSEN!
Je moet het zo zien; WordPress plugins zijn als de accessoires van je auto. De autoradio, spoilers, navigatiesysteem. Ze geven jou website extra functionaliteiten.
Een goede website staat en valt met goede plugins.
Zonder een goede SEO plugin is je website niet goed vindbaar.
Er zijn beveiligings plugins die je zo kunt instellen dat hackers uit China of Rusland geen toegang tot je website krijgen.
Ja, er is zelfs een WordPress plugin die sneeuwvlokken laat verschijnen op je website. Leuk voor een website in kerstsferen.
In dit artikel lees je alles over de Top 60 van WordPress plugins die in de Plugin Directory staan.
Wat zijn de populairste, welke worden het meest gedownloaded, met welke plugins moet je oppassen?
Toen ik met dit Top 60 onderzoek begon, kwam ik verschillende plugins tegen die ik nog niet eerder had gebruikt. Zelfs enkele waarvan ik nog nooit eerder had gehoord.
Maar wat zijn ze handig. En goed. Ze staan niet voor niets in de top 60 van meest gedownloade plugins.
Plugin Directory
Eerst nog even iets over de Plugin Directory. Voorheen werd dit de WordPress repository genoemd.
De plugin directory bevat meer dan 40.000 WordPress plugins, met onlangs een mijlpaal, want de grens van 1 miljard keer downloads werd dit jaar overschreden.
Er is de laatste twee jaar veel verbeterd aan de Plugin Directory.
- Ontwikkelaars kunnen nu hun eigen WordPress plugin logo in de directory zetten.
- Je kon altijd al zien hoeveel downloads er zijn van plugins. Er is nu een kleurenbalk toegevoegd waarin je ziet hoeveel er van elke versie zijn gedownloaded.
- Het design is verbeterd, veel overzichtelijker.
- Er is een BETA TESTING toegevoegd; dat zijn plugins die nog getest moeten worden om toegelaten te worden tot de Plugin Directory.
In dit ultieme overzicht heb ik de beste 60 WordPress plugins beschreven. Sommige zijn geweldig om mee te werken. Ik vertel je ook over plugins met ‘verborgen gebreken’, waardoor je site minder snel kan worden.
Wil je weten hoe je een plugin installeert? Kijk even op het artikel WordPress plugin installeren op je website.
Er zijn ook nog andere plekkjen waar je plugins kunt downloaden of kopen. Lees er meer over in dit artikel over de Codecanyon WordPress plugins.
Enkele heb ik niet behandeld, zoals de Multibyte functionality enhancement. Dat is een plugin om Japanse tekens te tonen, dus niet echt interessant voor jou, maar hoort wel bij de Top 60 met 1,8 miljoen downloads.
En Hello Dolly, een van de eerste WordPress plugins die gemaakt werd door Matt Mullenweg, co-founder van WordPress. Je kunt er niks mee, maar hij zit standaard in de plugin directory als je WordPress installeert. De meesten verwijderen deze plugin meteen, maar weet wel:
“This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong: Hello, Dolly.
okay, hou je vast, we gaan van start!
Top 60 WordPress plugins
1. Akismet
De absolute nummer 1 van de plugin directory, Akismet. Met meer dan 50 miljoen downloads en elke dag ruim 100.000 keer gedownloaded. Ga er maar aanstaan! Dit is de plugin waarmee je spam kunt tegenhouden, een noodzakelijk kwaad dus. Deze plugin moet op iedere website worden geïnstalleerd.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/akismet/
2. Contact Form 7
Je kunt hiermee een inschrijfformulier toevoegen aan je website. Je kunt verschillende invoervelden toevoegen, zoals e-mail adres, de naam, maar ook kun je iets laten aanvinken. Heel populair, meer dan 30 miljoen downloads. En er is een Nederlandse vertaling. Ik gebruik deze vrijwel voor al mijn websites.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7
3. All In One SEO Pack
Dit is de concurrent van Yoast SEO, en heeft toch een paar miljoen meer downloads. All in One SEO Pack is een SEO plugin die je website automatisch kan optimaliseren voor zoekmachines. Persoonlijk houd ik het liever bij de Nederlandse plugin, want een beetje chauvinistisch ben ik natuurlijk ook wel weer. Maar deze plugin doet niet veel onder die van Joost.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/
4. Yoast SEO
Dit is een plugin waarmee je elk artikel op je blog of website kunt optimaliseren. Als je Yoast SEO installeert, komt onder elk artikel een blok te staan met allerlei indicatoren. Komt het sleutel zoekwoord vaak genoeg voor, staat het in de kop, is het artikel lang genoeg? Voldoe je aan deze indicatoren, krijg je een groen lampje. Teveel oranje en rode lampjes wil zeggen dat je artikel nog niet goed genoeg is geoptimaliseerd. Een heel overzichtelijk systeem. Optimaliseren is hierdoor een koud kunstje. Ik gebruik voor al mijn websites, en die van klanten, de plugin. Ook omdat je er zo makkelijk mee kunt werken. Meestal heb je binnen 5 tot 10 minuten jou artikel SEO-proof.
Er is ook een premium versie, deze maakt de website bijvoorbeeld nog sneller. Maar de gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden voor de gemiddelde website eigenaar.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
5. Jetpack
Jetpack is zo populair, omdat het in feite een verzameling van plugins is. Het heeft meerdere functies, zoals het beveiligen van de website, statistieken bijhouden, caching om de site sneller te maken en nog veel meer. In totaal zijn er meer dan dertig functies. Dat is veel handiger dan allemaal aparte plugins te installeren. Aanvankelijk was Jetpack alleen beschikbaar voor WordPress.com websites, maar inmiddels is de plugin ook voor WordPress.org te gebruiken. Fijn!
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/jetpack/
6. Google XML sitemaps
Deze plugin maakt een XML map van je website, waardoor zoekmachines zoals Google, maar ook Bing en Yahoo jou website beter kunnen indexeren. Het maakt als het ware een structuur van je website. Dit is de best beoordeelde plugin van de hele WordPress repository met meer dan 1200 5 sterren reviews. Toch neemt het aantal downloads de laatste tijd af. Reden daarvan is dat deze XML map ook door een plugin als Yoast SEO zit ingebouwd. Als je die plugin al hebt, hoeft je eigenlijk Google XML sitemaps niet meer te gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/
7. Nextgen Gallery
Dit is met meer dan dertien miljoen downloads de meest gebruikte foto plugin van het moment. Hiermee kun je mooie foto gallerijen op je website plaatsen, die je met een slideshow kunt laten zien of met tumbnails (kleine fotootjes).
Het is een hele mooie tool, maar je moet je er wel even in verdiepen hoe het werkt. Er is ook een premium versie met meer mogelijkheden.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/nextgen-gallery/
8. WordPress importer
Dit is een plugin die door WordPress.org zelf is ontwkkeld en heb je nodig als je een website gaat vernieuwen. Deze plugin verhuist alle oude berichten, pagina’s, categorieën, etc van de oude naar de nieuwe website. In plaats van dat je elk bericht moet knippen en plakken in de nieuwe site, kun je dit geautomatiseerd doen. Je download (exporteert) het xml bestand van je oude pagina en opload (importeert) het naar je nieuwe website. En hup, alle berichten zijn binnen een paar minuten overgezet.
Deze plugin zou eigenlijk standaard tot de core download van wordPress moeten horen, want deze wordt veel gebruikt.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-importer/
9. Woocommerce
Een van de bekenste plugins om een webshop te bouwen, is WooCommerce. Je kunt er van alles mee verkopen, en er zijn al meer dan 10 miljoen downloads. WooCommerce is in 2015 overgenomen door Automattic, voor pakweg dertig miljoen euro. Dat zegt we liets over het potentieel van deze plugin. Automattic gaat de komende tijd de webshop module verder ontwikkelen. Ook zijn er inmiddels vele extensies ontwikkeld, dat zijn aanvullende functies die nog meer mogelijkheden geven aan je webshop. Niet alle templates zijn compatible met WooCommerce, dus kijk eerst of dat het geval is.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/woocommerce/
10. WordFence Security
Dit is de absolute winnaar van de beveiligings plugins. Beveiliging van je website is een topprioriteit en met deze plugin ben je goed beveiligd tegen hacks en andere gevaren. De premium versie is het overwegen waard als je een grote site hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook inlogpogingen en aanvallen uit bepaalde (obscure) landen blokkeren. Deze plugin heeft echt veel goede recensies, een indicatie dat het een fijne plugin is om mee te werken. Ook is WordFence Security wat makkelijker te configureren dan de concurrent iThemes Security. En begint bijvoorbeeld direct met het scannen naar malware op je site. Maar welke nu de beste is, dat is lastig te zeggen. Ik gebruik beide, ook om niet alleen van één beveiligingsplugin afhankelijk te zijn. Stel dat er een lek in je beveiligingsplugin komt, worden niet meteen al je websites bedreigd.
Nog een voordeel: de plugin heeft een soort van cache functie in zich die je site een stuk sneller kan maken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordfence/
11. Google Analytics MonsterInsights
De Google Analytics Monsterinsights is in korte tijd enorm populair geworden en staat hoog in de Plugin Catalogus. Je kunt met deze plugin je eigen WordPress website monitoren met alle meetgegevens van Google Analytics. En deze staan live in je cms, dus je hoeft niet steeds te switchen tussen je website en de website van Google Analytics. Er is ook een premium versie met extra functionaliteiten.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/
12. WP Super Cache
Sinds Automattic, de eigenaar van WordPress, deze plugin onder haar hoede heeft genomen, is het aantal downloads flink gestegen. Aanvankelijk was WP Super cache namelijk even populair als W3 Total Cache. Maar Automattic is een krachtige partij die veel vertrouwen uitstraalt. En dat heeft zijn weerslag op het aantal downloads. WP Super cache is ook minder lastig om te configureren. Je installeert de plugin en vinkt de caching aan – en klaar.
LET OP: mocht je besluiten om Super Cache te verwijderen (voor een andere cache plugin) dan voldoet het deactiveren en verwijderen alleen niet afdoende. Je moet via ftp nog een aantal andere bestanden verwijderen. Daar zijn op het internet wel gedetailleerde beschrijvingen van.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-super-cache/
13. WPtouch Mobile
Ongelooflijk, wat een aantal gebruikers! En terecht, want dit is een plugin die van je website een mobiel vriendelijke versie maakt. Hoewel misschien niet elke website er even mooi uitziet na gebruik van deze plguin, is het wel een van de beste opties als je niet het budget hebt om een hele nieuwe mobiel vriendelijke website te bouwen. WPtouch wordt ook aanbevolen door Google zelf!
Heb je hulp nodig, ga dan voor de betaalde versie, want dan zit er goede support bij.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wptouch/
14. WP Pagenavi
Vaak zie je op websites onderaan een blog een verwijzing naar oudere berichten. WP Pagenavi is een geavanceerde pagina navigatie en kan een gedetailleerdere pagina navigatie tonen. Een simpele oplossing, maar toch meer dan 6 miljoen keer gedownloaded.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-pagenavi/
15. Gutenberg plugin
Deze plugin is de nieuwe editor van WordPress, die in 2018 is geïntroduceerd. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan het editen van je artikelen in WordPress. Je kunt Gutenberg apart downloaden, maar de plugin is in 5.0 toegevoegd aan de ‘core’ van WordPress. Meer over deze plugin lees je in Belangrijke vragen over de Gutenberg WordPress plugin.
Link: https://wordpress.org/plugins/gutenberg/
16. W3 Total Cache
Dit is de andere grote caching plugin, die ervoor zorgt dat je website sneller wordt. Kenmerkend voor W3 Total Cache is dat het enorm veel mogelijkheden heeft om de plugin in te stellen. Dus als je je erin verdiept, kun je meer uit deze plugin halen. Maar als beginner kun je ook gerust de plugin gebruiken. Je kunt in principe de standaard instellingen gebruiken en dan is er niets loos.
LET OP: mocht je besluiten om W3 Total Cache te verwijderen (voor een andere cache plugin) dan voldoet het deactiveren en verwijderen alleen niet afdoende. Je moet via ftp nog een aantal andere bestanden verwijderen. Daar zijn op het internet wel gedetailleerde beschrijvingen van.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/w3-total-cache/
17. MailPoet Newsletter
Hiermee kun je een email programma nieuwsbrief opzetten binnen WordPress zelf.
De meeste mailprogramma’s, zoals Mailchimp, worden afgehandeld buiten jou eigen site. Je moet daarvoor bij Mailchimp zelf inloggen om statistieken te raadplegen of een nieuwe nieuwsbrief op te zetten. Bij MailPoet Newsletter kun je dat allemaal in het cms van je website monitoren en opzetten.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wysija-newsletters/stats/
18. Advanced custom fields
Deze plugin wordt veel gebruikt door websitebouwers. Het cms van WordPress heeft een vast aantal invoervoelden, zoals voor de kop, de tekst, de uitgelichte afbeelding. Je kunt met Advanced Custom Fields extra velden in je cms toevoegen om meer functies aan je bericht of pagina te geven. Zoals extra tekst, een emailadres, een subkop, een fotogallerij, paginalink, radiobuttons, noem maar op. Je moet wel even je weg vinden om deze plugin goed te leren gebruiken. Maar… er is een premium versie en hier kun je allerlei tutorials raadplegen hoe het werkt en hoe je custom field toevoegt.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/advanced-custom-fields/
19. Google Analyticator
Op eenvoudige wijze laat deze plugin je jou Google Analytics en real-time statistieken in het cms van WordPress zien. Je kunt ook makkelijk je eigen tracking code van Google Analytics invoegen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/google-analyticator/stats/
20. Broken Links Checker
Het is een probleem dat in de loop der jaren ontstaat, links die niet meer werken op je websites. Veel websites houden bijvoorbeeld op te bestaan en dus werkt de link dan niet meer. Daar is een simpele oplossing voor: de broken Link Checker. Deze spoort ‘broken’ links op en zet ze op een rijtje. Op het moment dat er een link niet meer werkt, geeft de plugin daar een melding van. Je kunt ook makkelijk de broken link aanpassen, want er wordt een overzicht gegeven van alle pagina’s die broken links hebben en je kunt er direct naar doorklikken om het te herstellen.
Dat geldt niet alleen voor links, maar – en dat probleem had ik onlangs bij een site – ook foto’s/beelden die niet worden getoond, kunnen worden getraceerd.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/broken-link-checker/
21. Google Analytics for WordPress
Om Google Analytics rechtsstreeks in je cms van WordPress te tonen, heeft Google ook een eigen plugin ontwikkeld. Hier kun je allemaal rapportages bekijken van je eigen website.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/google-analytics-dashboard-for-wp/
22. Really Simple Captcha
Dit is een plugin om spam in je reacties te voorkomen. Er zijn zogenaamde spambots actief, die geautomatiseerd reacties kunnen toevoegen aan je reactieformulier. Really Simple Captcha voorkomt dat. Je moet namelijk een extra cijfers of letters invullen om te bewijzen dat je een ‘mens’ bent. Een spambot kan datn niet zien. Je moet bijvoorbeeld een rekensommetje maken of een aantal moeilijk zichtbare letters invullen. Het is een effectieve manier om spam op je website te vookomen. Maar: helemaal spamvrij te geraken lukt niet. Wellicht is deze plugin dan te combineren met andere spam voorkomende plugins.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/really-simple-captcha/
23. Yet Another Related Posts Plugin
De meeste website templates hebben standaard wel blokjes met gerelateerde artikelen onder elk artikel staan. Vaak met onderwerpen die gerelateerd zijn aan het artikel. Maar als je het in een andere vormgeving wilt hebben, kun je gebruik maken van de YARPP, die meer mogelijkheden biedt. Het is met afstand de meest populaire plugin voor gerelateerde artikelen.
De plugin biedt ook de mogelijkheid om gesponsorde content te tonen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/yet-another-related-posts-plugin/
24. BuddyPress
De community plugin van WordPress. Er zit een apart team op die deze plugin verder ontwikkeld, dus je mag verwachten dat het voldoet aan de laatste standaarden. Je kunt hiermee een community maken, waarin je bezoekers berichten kunnen plaatsen, reageren op anderen en een groep aanmaken voor een specifiek onderwerp. Er zijn allemaal add-ons, functionaliteiten om er nog meer uit te halen, zoals een chatfunctie. Meer lees je erover in een ander artikel, BuddyPress de slapende reus die ontwaakt.
Persoonlijk geef ik de voorkeur om een template te kopen met BuddyPress al ingebouwd. De plugin is namelijk best lastig in te bouwen en lang niet alle theme’s zijn compatible met BuddyPress. Je kunt de plugin dan wel installeren, maar de look-and-feel van de community heeft dan bijvoorbeeld niet dezelfde vormgeving als de website. En dat ziet er soms wat knullig uit.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/buddypress/
25. Contact Form by BestWebSoft
Hiermee kun je een contactformulier creëren op je website. Je kunt meerdere velden toevoegen en ook shortcodes gebruiken om het contactformulier in een pagina of bericht te zetten.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-plugin/
26. UpdraftPlus Backup and Restoration
Een van de populairste backup plugins is UpdraftPlus, waarmee je backups kunt maken van je website. Super belangrijk natuurlijk, want mocht er iets mis met je site gaan (en dat gebeurt geheid een keer) dan moet je over een goede backup mogelijkheid beschikken. Deze plugin is populair omdat het ook, nadat de site is gecrasht bijvoorbeeld, een website kan repareren. De plugin zorgt ervoor dat een oudere backup wordt teruggezet, zodat je website weer netjes verschijnt.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/updraftplus/stats/
27. All-in-one migration
Wil je een website verplaatsen van de ene naar de andere lokatie? Deze plugin exporteert je website met de database, media bestanden, plugins en thema’s van server naar server. Je hebt hiervoor geen technische kennis nodig! In de gratis versie kun je echter een beperkt aantal bestanden verplaatsen, er zijn allemaal betaalde extensies om hele grote websites te migreren. Maar het is een van de beste migratie plugins van het moment.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/all-in-one-wp-migration/
28. Redirection
Deze plugin gebruik ik bijna op elke website. Er zijn meerdere plugins voor het doorlinken van pagina’s of berichten, maar deze is wel de meest gedownloade. Standaard kun je het gebruiken als je bijvoorbeeld bij het bouwen van een nieuwe site al je weblinks verandert. Je voert zowel je oude als nieuwe webadres in en de plugin redirect de link automatisch naar de nieuwe pagina. Ook zoekmachines weten al snel dat de oude link niet meer goed en zullen deze niet meer indexeren.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/redirection/
29. Meta slider
Dit is de populairste gratis slider in de Plugin Directory. Met de Meta Slider kun je met meerdere foto’s een slider maken (beelden die bewegen) en op je website zetten.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/ml-slider/
30. AddThis Sharing Buttons
Een van de populairste tools om social media buttons aan je websites toe te voegen. Hij toont er standaard een paar, met een verwijzing naar nog tientallen social media platformen. Je ziet AddThis heel veel bij websites, het is de meest gebruikte van allemaal.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/addthis/
31. Page Builder by SiteOrigin
Dit is de meest populaire ‘page builder’, letterlijk vertaald paginabouwer in de WordPress repository. Er zijn er meer, maar dat zijn commerciële pagebuilders waar je voor moet betalen. Persoonlijk vind ik die betaalde plugins beter.
Voor veel premium themes zie je uitgerust met pagebuilders. Je kunt zo makkelijk de pagina’s en berichten van je website opmaken. Je hoeft niet meer met code te werken, maar je sleept een blok met content naar het deel van de pagina waar je het wilt hebben.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/siteorigin-panels/
32. Black Studio TinyMCE Widget
In het cms van WordPress kun je met de visual editor je tekst opmaken. Bijvoorbeeld een kop in rood zetten of groter maken, de tekst in een andere lettertype. Zwak punt van WordPress – vind ik – is dat dit niet in je sidebar kan. Je moet vaak zelf de code opzoeken en in je sidebar plakken om deze mooi op te maken. De Black Studio TinyMCE Widget biedt de oplossing. Hiermee kun je je tekst mooi opmaken, net zoals dat met de visual editor van je berichten kan. De plugin heeft sinds begin januari 2015 een stijgende lijn in het aantal downloads.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/black-studio-tinymce-widget/
33. WP-DB-Backup
Handige plugin om een database backup van je website te maken. Let op: deze backup maakt niet van al je bestanden een backup, maar alleen van je database.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-db-backup/
34. bbPress
Wil je een forumn op je website, kun je de plugin bbPress installeren. Forums zijn nog steeds populair middel om interactie te bevorderen en om vragen te beantwoorden op je website. In het forum kunnen ook andere gebruikers toegang krijgen en vragen beantwoorden van andere leden.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/bbpress/
35. Breadcrumb NavXT
Een plugin die zogenaamde breadcrumbs toevoegt, dat is de navigatiestructuur die je vaak bovenin de pagina ziet, zodat de bezoekers kunnen zien waar ze zich bevinden. Ook Google waardeert websites met deze breadcrumbs beter. Het is dus wel aan te bevelen om breadcrumbs te gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/breadcrumb-navxt/
36. Regenerate Thumbnails
Regenerate Thumbnails maakt het mogelijk om de thumbnials, de kleine foto’s die je overal op je website ziet. Naast de uitgelichte foto bij het artikel zelf komt er bijvoorbeeld op de pagina met alle blogs onder elkaar, een kleinere foto te staan. Als deze worden veranderd (via Settings -> Media) of zijn veranderd door een theme, krijg je andere formaten. De Regenerate Thumbnails zorgen dat het de juiste, passende formaten krijgt die bij het theme horen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/regenerate-thumbnails/
37. Really simple SSL
Websites moeten tegenwoordig met een SSL certificaat worden beveiligd. Deze plugin zorgt ervoor dat alle links van http naar het beveiligde https gaan.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/
87. Mailchimp for WordPress
De Nederlander Danny van Kooten stond aan de wieg van deze populaire plugin, die het mail porgramma Mailchimp koppelt aan je website. Ik gebruik deze plugin voor alle websites die een nieuwsbrief hebben. Mailchimp is overigens een fijn mailprogramma met tot 2000 inschrijvers en 12000 nieuwsbrieven per maand helemaal gratis te gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/mailchimp-for-wp/
39. The Events Calender
Wil je evenementen op je website tonen, is The Events Calender een goede optie. Veel mogelijkheden om evenementen te tonen en er is ook een premium versie.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/the-events-calendar/
40. User Role Editor
Ook net over de 2 miljoen downloads is de User Role Editor, waarmee je makkelijk een andere rol kan geven aan een gebruiker van je website. Als je wilt dat een gebruiker bijvoorbeeld beperkte rechten krijgt voor het inloggen in het cms.
WordPress heeft dat standaard ook in zich om rollen te geven aan gebruikers, maar User Role Editor is wat gebruikersvriendelijker en kan bijvoorbeeld ook gebruikers verbieden om bepaalde widgets te gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/user-role-editor/
41. Duplicator
Een handige plugin om je website te kopiëren van de ene naar de andere plek. Ideaal om bijvoorbeeld je website te verhuizen naar een andere hostingpartij. Want dat is nogal een onderneming. Je moet enerzijds de database verhuizen, anderzijds alle bestanden. Handmatig moet je allerlei zaken aanpassen, maar de Duplicator automatiseert dat.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/duplicator/
42. BackUpWordPress
Nog een prima backup mogelijkheid voor je website, die zowel database als bestanden kan backuppen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/backupwordpress/
43. Disable comments
WordPress heeft standaard de mogelijkheid om reacties uit te zetten. Je kunt dat met een vinkje bij de instellingen doen. Ook kun je bij elk bericht apart bepalen of je wel nog niet reacties wilt tonen. Deze plugin zorgt ervoor dat alle reacties kunnen worden uigezet, zonder dat ze worden overruled door individuele berichten. Het geeft dus iets meer mogelijkheden om je reacties te managen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/disable-comments/
44. Elementor page builder
Een van de populairste gratis page builders van het moment is de Elementor page builder. Je kunt hierdoor de elementen in je pagina’s makkelijk vormgeven en te slepen van de ene naar de andere plek. Page builders zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de moderne websites.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/elementor/
45. BackWPup
BackWPup is een plugin om een – de naam zegt het al – backup van je website te maken, zowel van je database als je bestanden. Een betrouwbare plugin en hoort bij de Top5 van backup plugins. Je kunt de backups ook automatisch plaatsen op externe clouds, zoals Dropbox of Google Drive.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/backwpup/
46. WP-Optimize
Een goede manier om je database schoon te houden. Na verloop van tijd raakt je database namelijk ‘vervuild’ met zaken die je beter kunt verwijderen, zoals reacties die in de spam zijn terechtgekomen, maar ook revisies van berichten. Als je dat niet doet, kan de website op den duur trager worden.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-optimize/
47. WP Polls
Met deze plugin maak je in een handomdraai een poll op je website. Dat kan in de sidebar, maar ook in het blog zelf. Je maakt een poll aan en daarna kun je met een zogenaamde shortcode de poll overal plaatsen waar je maar wilt.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-polls/
48. Shortcodes Ultimate
Met deze plugin kun je binnen een handomdraai allerlei zaken toevoegen aan je websites, zoals een knop, tabs, een slider, gekleurde boxen, responsive video’s, etc. Deze extra functies kun je met een korte shortcode in de pagina of bericht zetten en dan verschijnt deze. Er is ook een premium versie met extra shortcodes.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/shortcodes-ultimate/
49. WP Smush
Deze gebruik ik voor vrijwel al mijn websites en die van klanten. Je kunt met WP Smush het fotobestand automatisch minder groot maken, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Daardoor wordt de foto lichter en wordt de pagina sneller geladen. Vooral de laatste tijd zeer populair en veel gedownload.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-smushit/
50. Shareaholic
Shareaholic is plugin met vele functies om je berichten te promoten. Het kan een social media bar tonen, waarin genummerd staat hoevaak een bericht op Twitter of Facebook is gedeeld. Verder kun je onder het artikel enkel gerelateerde berichten plaatsen. Er is ook een mogelijkheid tot affiliate linkings, dus dat de kliks op een link worden geregistreerd. Het is een all-in-one plugin met vele functies dus, en kan ingezet worden om je pagina te laten groeien, de content onder de aandacht te brengen bij anderen en je kunt ook monitoren hoeveel verkeer dat oplevert.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/shareaholic/stats/
51. WP Maintenance Mode
Als je een nieuwe website bouwt en alvast een voorproefje wilt tonen, kun je deze plugin goed gebruiken. Het geeft aan dat je site nog ‘under construction’ is en binnenkort wordt gelanceerd.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-maintenance-mode/
52. Page Links To
Deze plugin maakt het mogelijk om een WordPress pagina of berichten link naar een andere link door te sturen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/page-links-to/
53. ManageWP Worker
Net als InfiniteWP een dashboard om al je websites bij te houden. Met 1 klik kun je al je websites en plugins updaten, de database optimaliseren van je websites. Ik gebruik deze ook, heb de betaalde versie, want ik heb meer dan 5 websites en dan zijn er abonnementen. Voordeel is wel dat ik dan ook backups kan maken van alle websites.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/worker/
54. Image Widget
Deze Image Widget voegt makkelijk een foto toe aan je sidebar. Je hoeft niet een code erin te plakken, maar de widget doet dat voor je. En Image Widget is gekoppeld met de media bibliotheek. Dus van daaruit zijn de foto’s in je sidebar te plaatsen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/image-widget/
55. Google analytics
Om je website en Google Analytics te koppelen, moet je in je website een web property ID (UA-0000000-0) plaatsen. Bij Settings > Google Analytics in het cms kun je dit ID plaatsen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/googleanalytics/installation/
56. InfiniteWP
Met InfiniteWP kun je 1 of meerdere websites vanaf 1 dashboard beheren en updaten. Ik gebruik zelf ManageWP, maar deze is nog iets populairder. Als je bijvoorbeeld tien websites hebt draaien, dan kost het best veel tijd en moeite om deze up-to-date te houden. Je moet plugins, themes updaten en dat moet allemaal handmatig. Met InfiniteWP heb je overzicht van al je websites. Met een druk op de knop kun je alle websites in een keer updaten. Voor de gratis versie kun je onbeperkt websites toevoegen, maar er zijn geen extra functionaliteiten, zoals het maken van een backup. Dat kan in de premium versie, waar je heel veel functionaliteiten erbij krijgt, zoals de backups, veiligheidsscan, een beveiligingsprogramma, etc. In totaal kun je meer dan 20 functies toevoegen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/iwp-client/
57. Post Types
Hiermee kun je portfolio items makkelijk verschuiven op je website. Beetje moeilijk uit te leggen, maar het onderstaande filmpje verduidelijkt veel.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/post-types-order/
58. Duplicate post
Soms wil je – om wat voor reden ook – een kopie maken van een bericht. Deze plugin maakt het mogelijk. Wordt toch nog veel gedownloaded.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/duplicate-post/
59. WordPress Popular Posts
Wat je veel ziet op websites is een overzicht van de meest populaire berichten. Daar is natuurlijk ook een plugin voor: WordPress Popular Posts. Je kunt de populaire berichten in je sidebar plaatsen of in je footer onderin. Bezoekers zijn altijd nieuwsgierig naar de best gelezen artikelen. En jij als eigenaar van de site waarschijnlijk ook.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-popular-posts/
60. WP Mail SMTP
Beetje technische plugin, maar deze kun je gebruiken om je inkomende mail te configureren. Ik heb deze plugin eens gebruikt toen ik een probleem had met een community website. Bezoekers die zich registreerden, kregen geen bevestiging en deze plugin zorgde ervoor dat dit wel lukte. Beetje technisch verhaal, maar je moet maar even Googlen hoe het precies werkt. Het heeft met de instellingen van je mailaccount te maken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-mail-smtp/
Bonus WordPress plugins
Dit zijn nog drie bonustips voor goede plugins die ik zelf gebruik maar niet in het overzicht zijn opgenomen.
WP User Avatar
WordPress heeft de mogelijkheid om standaard avatars (kleine fotootjes die bij de auteurs staan) toe te voegen. Er zijn verschillende thema’s, zoals ‘monsters’ of ‘retro’, maar die vindt niet iedereen mooi. Met WP User Avatar kun je makkelijk je eigen foto uploaden. En dus zelf bepalen welke avatar je als auteur wilt gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wp-user-avatar/
Custom Facebook Feed
Er is een standaard feedbox van Facebook, maar met de Custom Facebook Feed kun je er je eigen draai aangeven. Je hebt veel mogelijkheden om je eigen feed te maken, qua opmaak en inhoud. Leuk!
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/custom-facebook-feed/
Complianz GDPR
Websites moeten tegnwwoordig voorzien zijn van een privacy verklaring. Een van de meest uitgebreide plugins om dit te realiseren is de Complianz GDPR. Je wordt via een stappenplan door het menu geloodst en de plugin genereert daarna een privacy verklaring, disclaimer en cookie pagina. Heel handig. De betaalde versie kun je datalekken registreren. De plugin is ontwikkeld door een Nederlander, Rogier Lankhorst en samenwerking met een juridisch bureau. Een goede basis om je website helemaal tot in orde te krijgen.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/complianz-gdpr/
Conclusie
Zonder WordPress plugins is je website een leeg kaskas, dat is wel duidelijk. Plugins geven je allerlei functies om ‘m beter te laten presteren.
Eigenlijk zou je elke week even een kwartiertje in de WordPress plugin directory moeten rondneuzen. Zijn er weer nieuwe bij gekomen, is er een wisseling van de wacht bij de meest populaire plugins?
LET WEL: pas altijd op met het installeren van WordPress plugins, want er kan altijd iets fout gaan. Dat geldt zeker voor de onbekende en minder populaire plugins.
Eigenlijk zou je eerst op een testsite de plugins moeten uitproberen die onbekend zijn. Vaak geven de templatebouwers wel aan welke plugins goed werken met hun theme.
Ook kleine bedrijven of startups leveren steeds vaker mooie WordPress plugins. Maar ook de grote jongens als Google hebben verschillende plugins in de Plugin Directory, de schatkamer van wordPress.
PS. Vergeet niet om dit artikel te delen met je vrienden die ook met WordPress werken en meer willen weten over WordPress plugins.
Bedankt voor de duidelijke tips.
Kun je mij uitleggen hoe ik de plugin-bestanden gebruik? Het stikt van de websites die uitleggen hoe je plugins moet uploaded, installeren en activeren, maar dan? Moet ik alle bestanden dan via een ftp-programma ergens plaatsen of kan dat gewoon in het dashboard?
Groet,
R. van Domburg
Hallo R. 🙂 Op het moment dat je plugin hebt geüploaded, geïnstalleerd en geactiveerd, staat de plugin al in je cms! Dus daarna hoef je niets meer te doen en kun je gebruik maken van de functies.
Ik denk dat je hebt gelezen dat je ook via FTP plugins kunt uploaden. Maar dat is een aparte, handmatige manier om plugins up te loaden.
Het installeren van plugins is eigenlijk heel makkelijk, maar het levert altijd toch nog weer vragen op, want ik hoor het vaker. Reden om zelf op WPjournalist toch ook nog een artikel te plaatsen: https://wpjournalist.nl/wordpress-plugin-installeren/
eindelijk iemand die de echte pareltjes benoemd. De meeste heb ik inderdaad ook in gebruik, anderen ga ik nog eens even bekijken.dankjewel!
Ik mis eigenlijk een en dat is wp rocket , zelfs de klantenservice van Google adviseert deze plugin om van verschillende meldingen bij insights af te komen en dus je ranking te verbeteren.