Wist je dat meer dan 90 % van de mensen WordPress gebruiken voor het maken van blogs en gewone websites?
Maar er zijn zoveel meer WordPress voorbeelden. Zoals:
- een community bouwen,
- een membership website met pagina’s die alleen toegankelijk zijn voor leden,
- een directory website met pointers en een wereldkaart…
De mogelijkheden zijn onbegrensd.
Toen WordPress in 2003 startte, was het vooral bedoeld voor het maken van blogs. Maar het platform is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig en betrouwbaar content management systeem en biedt enorm veel mogelijkheden.
Vooral de laatste jaren zijn er zoveel nieuwe WordPress voorbeelden van specifieke website templates gekomen.
Dat is vooral te danken aan de vele plugins die beschikbaar zijn in de WordPress repository. Hiermee kun je je bestaande website veranderen in een intranet, community of webshop.
Maar je kunt ook een heel nieuw website template kopen die al helemaal is ingericht als helpdesk website of crowdfunding website.
23 WordPress voorbeelden
Ik geef je een lijst met 23 verschillende toepassingen van WordPress. Interessant, want er zitten vast ideeën bij waar je nog niet eerder van gehoord hebt. En die je bedrijf of organisatie een flinke boost kan geven.
Dit is een van mijn favoriete templates, een directory theme. Er heb er al verschillende gebouwd. Maar je kunt soms ook een deel van de website inrichten als directory site, zoals bij de wereldreispagina van Reis om de Wereld.
Het is niet veel moeilijker dan het bouwen van een doorsnee website. Een directory website is een soort van database met een zoekstructuur. Vaak zie je een groot zoekveld waar je snel bij de gevraagde informatie komt.
Ook hebben de directory websites vaak een prominente (wereld)kaart waarop je icoontjes kunt plaatsen en zo doorklikt naar de gewenste info. Ik heb dat wel eens voorgesteld aan een ondernemersvereniging van een leuke stadswijk met veel winkels. Ze wilden bezoekers trekken en zochten een geschikte website, die hun winkels in kaart bracht op een interactieve kaart.
Nog een paar WordPress voorbeelden waarmee je een directory website kunt gebruiken: om banen aan te bieden, evenementen aan te kondigen, auto’s verkopen, huisdieren oppascentrale, noem maar op.
2. Blog of persoonlijke website
Ooit begon WordPress hiermee en het is nog steeds populair om een persoonlijk blog met WordPress te maken. Vaak zien deze blogs er simpel uit en als je je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk wilt maken, dan kun je de site het beste hosten bij via WordPress.com.
Binnen vijf minuten is je site online met je eigen blog. Je blogt over je dagelijkse bezigheden, je bedrijf, een passie, alles kan. Blogs zijn namelijk nog ontzettend populair en veel zzp’ers gebruiken een blog om zichzelf op de kaart te zetten en bezoekers (en klanten…) naar zich toe te trekken.
3. Community
Je kunt WordPress gebruiken als community. Er is een hele mooie plugin, genaamd BuddyPress, die je helpt om een interactieve website te maken waar je met anderen kunt discussiëren, chatten, gegevens uitwisselen en nog veel meer. Ik heb eerder een artikel over geschreven met de naam BuddyPress, de slapende reus die ontwaakt.
Community websites zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor universiteiten of hogescholen, waar de studenten met elkaar in contact komen of speciale groepen kunnen vormen waarin ze over en specifiek onderwerp van gedachten kunnen wisselen. Maar ook een kooksite, zoals hieronder, is prima als community in te richten.
WordPress staat nog niet zo bekend als dat je er een Intranet van kunt maken, bijvoorbeeld voor bedrijven (tussen de 100 en 500 medewerkers) die hun interne communicatie naar een hoger plan willen tillen.
Met de plugin WordPress Access Control kun je de website makkelijk achter een beveiligde omgeving zetten, zodat alleen je medewerkers er toegang tot hebben. Maar beter is: een specifiek intranet template. Die zijn er nog niet veel, maar daar komt nu verandering in en afgelopen jaar ontdekte ik twee hele fijne intranet templates.
Zo heb ik zelf eentje gezien waar ik enorm enthousiast van werd, zie hier onder het voorbeeld van Alliance intranet. Je kunt er nieuwsberichten in plaatsen, medewerkers kunnen er projecten aanmaken om zaken in dat project met elkaar te delen, er is een Wiki, een agenda en nog veel meer. Prachtig!
5. Fotografie theme
Voor fotografen zijn er de speciale fotografie websites. Alles is erop gericht om de foto’s – hun portfolio – zo goed mogelijk naar voren te brengen. Vaak zijn het stijlvolle websites zonder al te veel tekst. Want daar houden fotografen niet van… Maar ozo mooi.
Er zijn tegenwoordig ook mooie vergelijkings websites, waarin je producten met elkaar kunt vergelijken op een aantal zaken, zoals prijs, merk, ratings en andere categorieën. Als je het goed doet, kun je veel geld verdienen met het vergelijken van producten.
7. Webshop website
Het is tegenwoordig niet moeilijk meer om een webshop met WordPress. Er zijn verschillende plugins, zoals WooCommerce en Marketpress, waarmee je in WordPress een webshop kunt maken. Maar beter nog is om een kant-en-klaar template te kopen van een webshop.
Honderden zijn er alleen al te koop op ThemeForest.
Dan hoef je vaak alleen de demo content te installeren en dan heb je een goed uitgeruste webshop. Uiteraard moet ie nog wel worden gevuld met producten en dat is vaak nog wel een flinke klus. En ook moet je eerst nog een betaalomgeving creëren met je eigen account van bijvoorbeeld Paypal. Maar ook dat is niet moeilijk. Niet voor niets zijn er al duizenden webshops en vele, vele daarvan zijn gemaakt met WordPress.
8. CouponXL website
Ah! Coupon websites zijn in opkomst: door een code in te vullen kun je korting krijgen op een product of dienst. Er zijn succesvolle voorbeelden van, zoals Kortingscode.nl die maandelijks flinke omzetten maakt. Een aantal van deze websites heeft een aftelsysteem: de aanbieding is maar een beperkte tijd geldig en dat is voor potentiële kopers vaak een extra stimulans om te gaan kopen. Belangrijk is dat je een niche zoekt waar behoefte aan is.
9. E-learning website
Heb je een groot aantal cursussen in de aanbieding of ben je een opleidingsinstituut dat online cursussen wil aanbieden, dan moet je zeker een Education WordPress theme e-learning website overwegen.
Je kunt online cursussen aanbieden, geïnteresseerden kunnen zich online via de website aanmelden en betalen voor een cursus, mensen kunnen reviews geven op de cursussen, je kunt zelfs een quizje organiseren voor bezoekers, teveel om op te noemen.
Toch zie je dat deze e-learning websites nog niet veel worden gebruikt. Jammer, want het is heel fijn om mee te werken en je onderscheid je van de concurrentie.
10. Reviews website
Deze reviews website zijn heel geschikt voor mensen die reviews verzamelen voor bijvoorbeeld games of films. Je kunt op deze site recensies schrijven over films of games die dan mooi met sterren of cijfers, wat je maar wilt, kunnen worden beoordeeld.
Er zitten hele mooie WordPress voorbeelden met templates bij, zoals deze hieronder, het Total WordPress theme.
11. Multi purpose website
Soms wil je meerdere zaken met elkaar combineren, dus een directory website met een webshop, een community en een e-learning module. En dat kan met een zogenaamde multi purpose website.
Die herbergt verschillende functies ineen en da’s wel heel handig! Op ThemeForest zijn deze multipurpose websites ook heel populair. Soms zijn er tienduizenden van verkocht. Vooral ook omdat je er zoveel verschillende dingen mee kunt doen. Een van de bekendste is het Avada WordPress theme.
12. Magazine
Wil je een tijdschrift of online magazine beginnen, dan is een bijpassende magazine website aan te bevelen.
Dit zijn templates die je website een tijdschrift-achtige uitstraling geven, met nieuws, verschillende categorieën en nog veel meer. Sommige hebben bijvoorbeeld ook een news ticker, dat is een balk bovenin de pagina waarin het actuele nieuws van links naar rechts schuift.
Dat ziet er dan heel newsie uit!
Zelf gebruik ik onderstaande theme, heel fijn om mee te werken. En ik wilde een website met een magazine achtige uitstraling, zoals het Newspaper WordPress theme.
13. Landingpage website
Wil je een specifieke product of dienst aanbevelen? Dan is misschien een landingspage iets voor jou. Dat is een website die helemaal gericht is op het verkopen van één product of dienst. Geen afleidende sidebars, footers of headers; nee, helemaal op dat ene product gefocust.
14. Wiki website
Vaak is het voor bedrijven lastig om de kennis binnen het bedrijf vast te houden. Online kan dat prima in een wiki website of knowledge database website worden vastgelegd. Net zoals de echte Wikipedia kunnen allerlei informatie en documenten op deze website worden getoond. Met een zoekfunctie en een bijpassende navigatie is deze informatie weer makkelijk terug te vinden. Zo’n website kan door meerdere mensen worden bijgehouden en iedereen kan zelf ook informatie toevoegen.
15. Business of corporate website
Voor bedrijven zijn er vele speciale templates voor die vertellen wat je doet, wat je verkoopt en wat je klanten van je vinden. Vaak kan er een webshop aan worden toegevoegd om je producten ook online te kunnen verkopen.
16. Question & answer website
Er zijn aparte websites om vragen van lezers of gebruikers te beantwoorden. Deze FAQ’s (Frequent Asked Questions) kun je bijvoorbeeld inzetten bij een lastig bewonersproject of voor een helpdesk voor een product dat je aanbiedt. Heel erg toegespitst op het beantwoorden van problemen en vragen van je bezoekers.
17. Multisite website
Een multisite website is een verzameling van meerdere WordPress websites met dezelfde installatie van WordPress. Op deze manier kun je bijvoorbeeld meerdere websites maken over een onderwerp of bedrijf, maar in verschillende landen met ieder z’n eigen kenmerken. Het voordeel van multisite websites is dat je alles makkelijker kunt beheren in één cms.
18. Video website
Er zijn mooie templates die specifiek gericht zijn op video. Met deze templates kun je een eigen video kanaal beginnen, waar je video’s voor een specifieke doelgroep kunt aanbieden.
Je bent dan niet gebonden aan de regels van YouTube of Vimeo, waar je immers ook video’s kunt uploaden.
Je kunt de video’s op verschillende manieren tonen: op populariteit, trending video’s, gerelateerde video’s, maar ook van de topbijdragers of de meest gelikedte.
Onderstaande video website template heeft ook een Social Locker Plugin (gebruikers kunnen eerst de video delen via social media voordat ze de video kunnen zien) en een Video Ads Plugin.
Er wordt dan eerst een advertentie afgespeeld voordat je de video kunt zien. Net zoals vaak bij YouTube gebeurt. Voor meer video templates lees ook: Steel deze 5 video website templates.
19. Membership website
Een membership website biedt de mogelijkheid om de site deels af te schermen voor jou leden. Je wilt bijvoorbeeld online cursussen aanbieden. Mensen die zich registreren en tien euro betalen, krijgen toegang tot deze afgeschermde omgeving. Prima manier om geld te verdienen.
20. Crowdfunding website
Crowdfunding is hot en er zijn speciale crowdfunding websites die dat faciliteren. Mensen kunnen aan een project bijdragen door een bedrag te storten. Dat wordt allemaal keurig bijgehouden door de site.
Het is nog wel een klus om zo’n website up and running te krijgen. Je moet bijvoorbeeld ook – en dat heeft niks met het bouwen van de website te maken – toestemming krijgen van de Autoriteit Financiële Markten om een crowdfunding website te runnen.
21. Veilingswebsite
Websites als vakantieveilingen zijn op het moment erg succesvol, maar je zou dat zelf ook kunnen bouwen. Er zijn veilingswebsites waar je kunt bieden op allerlei producten. De hoogste bieder krijgt vervolgens het product dat je aanbiedt en je kunt er ook een maximum datum aan koppelen.
22. Donatie & charitatieve websites
In het verlengde van de crowdfunding websites kun je ook een website maken voor een charitatieve of kerkelijke organisatie. Met deze donatie website kunnen leden van je kerk of bezoekers een donatie geven aan jou NGO-organisatie. Er zijn prachtige templates te kopen via Themeforest.
23. Helpdesk website
Heb je een bedrijf in witgoed en wil je de mogelijkheid bieden dat klanten online support krijgen? Dan is een helpdesk website iets voor jou. Deze helpdesk heeft meerdere functies ineen, zoals een forum waar klanten elkaars vragen kunnen beantwoorden, een wiki database om informatie op te slaan, maar je kunt bijvoorbeeld ook een live chat programma er aan toevoegen.
Conclusie
Vaak wordt nog voor de veilige weg gekozen: een ‘gewone’, standaard website. Maar deze WordPress voorbeelden bieden jou zoveel meer om uit te kiezen.
Er is dus meer tussen hemel en aarde!
Het overwegen waard om voor een ‘bijzondere’ website template te kiezen met specifieke functies. Want zo kun je je onderscheiden van je concurrentie die voor ‘save’ gaat.
Je kunt er bijvoorbeeld ook een tijdje mee experimenteren door – naast je eigen website – een tweede website op te starten met zo’n specifieke functie.
PS.
Nog een paar tips:
Er zijn veel factoren om te komen tot een keuze van een website template. Neem er de tijd voor om te bepalen welk template het beste bij jou past. Jou beslissing is ook afhankelijk van het type bezoekers dat je krijgt. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat is het doel wat je met je website wilt bereiken? Als je mensen bij elkaar wilt brengen, is een community site het beste. Wil je horloges verkopen, kies je voor een webshop.
- Welke doelgroep wil je bereiken? Het is belangrijk dat je een beeld krijgt van je klanten en wat ze interesseert. Je website moet er op gericht zijn om je bezoekers te verleiden en vast te houden.