WordPress of Wix? Veel mensen die een website willen starten staan voor deze keuze.
Je hoort dat velen gebruik maken van WordPress, maar anderen bevelen Wix.com aan, een content management waar je een gratis websites kunt maken, zonder te programmeren.
Voor de duidelijkheid: het gaat hier om de WordPress.org versie. WordPress.com is vergelijkbaar met Wix. Voor meer details hierover lees je het artikel WordPress.com of WordPress.org, de ultieme gids.
We zetten voor jou de pluspunten (en minpunten…) van zowel WordPress als Wix op een rij.
WordPress of Wix
Of je voor WordPress of Wix kiest, hangt er helemaal vanaf wat je met je website wilt bereiken.
Laten we aan de hand van verschillende criteria bekijken wat het verschil is tussen beide. Daarna kun je wellicht een goede keuze maken om je website te bouwen.
Prijs
Beide content management systemen van zowel WordPress als Wix kun je gratis gebruiken. WordPress kun je gratis downloaden en daarna bij je hostingpartij installeren.
Bij Wix kun je je ook gratis op Wix aanmelden. Maar het nadeel is dat je dan een website krijgt met reclame. Zowel boven als onderin de website staat een button naar Wix.com. Als je bijvoorbeeld een eigen huisstijl wilt, dan is dat niet aan te bevelen.
Wil je geen reclame, dan moet je switchen naar een betaalde variant. Afhankelijk van de functies die je wilt, betaal je 5 tot 25 euro per maand.
Zo heeft de goedkoopste variant geen eigen domeinnaam en een beperkte ruimte voor opslag.
WordPress is ook gratis en hiermee kun je veel meer functies toevoegen. Wel moet je bij WordPress nog een abonnement aanschaffen bij een hostingprovider. Vaak kun je voor een paar euro per maand al een goedkope hosting regelen.
Gebruikersvriendelijkheid
Meteen een groot pluspunt voor Wix: het is toch wel gebruikersvriendelijker dan WordPress.
He wordt als het ware door een menu geloodst om een website te bouwen. In een paar minuten tijd! Ik heb dat zelf even getest. Zo werkt het:
1. Aanmelden op Wix
Je vult je e-mail en wachtwoord in en hebt toegang.
2. Kiezen voor website.
Je krijgt een overzicht welke website je wilt bouwen.
3. Template kiezen
Je kunt kiezen uit verschillende templates voor je website. Met 1 klik op de knop stel je deze in.
4. Editor gebruiken
Vervolgens kun je de website naar je eigen wensen invullen met de editor van wix.
5. Publiceren
Tot slot kun je website publiceren.
Fluitje van een cent dus. Ik moet zeggen dat het heel gebruikersvriendelijk is. De meeste tijd gaat nog zitten in het toevoegen van de foto’s en teksten.
Ook de editor van Wix is prima toegankelijk. Je kunt makkelijk teksten aanpassen in de bestaande opmaak of foto’s verwijderen en weer toevoegen.
WordPress is wat lastiger om te installeren. Je moet het eerst downloaden, daarna installeren en vervolgens allerlei plugins eraan toevoegen.
Tegenwoordig wordt het installeren van WordPress wel steeds makkelijker.
Veel hostingpartijen hebben een aparte WordPress hosting. Je kunt dan ook WordPress automatisch met een klik installeren en hebt dan al toegang tot de website.
WordPress wil voor iedereen toegankelijk zijn en heeft als missie om steeds gebruikersvriendelijker te worden. Ook voor digibeten.
Een van de ontwikkelingen is de Gutenberg editor, een nieuwe editor die in 2018 in WordPress wordt verwerkt.
Flexibel
WordPress is veel flexibeler dan Wix, dat is een ding wat zeker is. Met WordPress kun je bijna elke website bouwen dit je wilt. Van een directory website tot een community.
Het grote voordeel van WordPress is dat je zelf onbeperkt plugins kunt toevoegen om meer functies aan de website toe te voegen.
Om een idee te geven: dit zijn de beste zestig plugins van het moment. Maar er zijn duizenden plugins waar je alles mee kunt bouwen.
Als je zelf aanleert om een WordPress website te bouwen, gaat er een wereld voor je open. Zoveel mogelijkheden!
Maar je kunt het natuurlijk ook overlaten aan een echte websitebouwer, die de website voor je bouwt.
Opmaak
Wix heeft honderden vaste templates waar je uit kunt kiezen. Er zit er altijd wel eentje bij die je aanspreekt.
Maar… je kunt met Wix geen op maat gemaakte website maken. Je bent altijd gebonden aan de opties die zij je bieden. De mogelijkheden tot aanpassingen van de opmaak zijn beperkt
Met WordPress kan dat wel. Ook WordPress heeft templates waar je uit kunt kiezen, zoals op ThemeForest. Deze templates hebben meer flexibiliteit en kunt je naar hartenlust aanpassen. Maar je kunt ook een website vanaf nul opbouwen en helemaal aanpassen in je eigen opmaak en uitstraling.
SEO
WordPress wordt door zoekmachines als Google hoog gewaardeerd als content management systeem.
Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de vindbaarheid in de zoekresultaten (SEO) te verbeteren. Zo is er de plugin SEO Yoast waarmee je de hele website, maar ook elke individuele pagina of bericht handmatig kunt optimaliseren.
Wix websites kun je ook optimaliseren, maar in beperkte mate. Daarmee win je het nooit van een goed geoptimaliseerde website die met WordPress is gebouwd.
Er gaat ook het gerucht dat Wix pagina’s minder hoog in de zoekresultaten wordt getoond. Maar dat is een gerucht, hé…
Veiligheid
Een belangrijk onderdeel van een website is de veiligheid. WordPress kun je op allerlei manieren beveiligen.
Maar dat moet je wel allemaal zelf doen. Je zult daarvoor plugins moeten installeren en de opties instellen.
Ook de themes en plugins van WordPress zijn soms gevoelig voor een hack, waardoor kwaadwillenden je website kunnen binnendringen of zelfs overnemen.
Maar als je de juiste voorzorgmaatregelen neemt, is de kans dat je WordPress website wordt gehackt, gering.
Wix heeft een gesloten systeem en standaard al een beveiligingslaag om je website heen gelegd. Het is niet makkelijk om deze beveiliging te doorbreken.
Je hoort ook bijna nooit dat een Wix site is gehackt. Wat dat betreft heeft Wix een streepje op WordPress voor.
Conclusie
Wil je een op maat gemaakt website, dan is de keuze makkelijk en kies je voor WordPress. Lees ook het artikel Wat is WordPress wat je allemaal met dit contentmanagement systeem kunt.
Maar wil je niet teveel gedoe, en heb je geen hoge eisen aan vindbaarheid, dan is Wix de beste optie.
Kiezen voor WordPress of Wix, het is wel een belangrijk moment om er even bij stil te staan. Je zit – waarschijnlijk – enkele jaren vast aan de website en is het dus zaak om goed na te denken over je keuze.
Het is ook niet zo makkelijk om even snel van Wix naar WordPress (of omgekeerd) te switchen; vaak moet je weer vanaf nul je website opbouwen.
Ik hoop dat ik je het wat duidelijker heb kunnen maken in je keuze tussen WordPress of Wix.
Zelf heb een voorkeur – maar dat wist je al 🙂 – voor WordPress. Het biedt gewoon meer mogelijkheden als je op het persoonlijke vlak of met je bedrijf verder wilt groeien.
Dan wil je ook een website waarmee je verder kunt groeien.