Heb jij ook last van spam op je website?
Het is een veelvoorkomend probleem voor veel website eigenaren. Zelf heb ik er niet zoveel last van, maar ik heb ook afdoende bescherming op mijn websites ingesteld.
Maar ik heb eens een klant geholpen die dagelijks 10 tot 20 spam mailtjes in de mailbox kreeg. Heel vervelend als je niet precies weet waar het vandaan komt. Ik heb toen verschillende maatregelen moeten nemen om de spam bij haar te verminderen. En uiteindelijk had dit succes.
Spam op je website
Spam op je website is nooit helemaal te voorkomen. Iedereen krijgt wel eens een spammailtje via z’n website binnen. Zeker als je website groeit en populair wordt, weten spammers je steeds vaker te vinden. Het enige wat je dan kan doen is direct het mailtje als spam aan te merken, waarna de reactie wordt verwijderd. WordPress weet dan ook voor de volgende keer dat dit een spam bericht is en zal het meteen in de spambak zetten.
Maar als de spam structureel wordt, is het wellicht nodig om forsere maatregelen te nemen. En er zijn voldoende plugins om spam op je website te voorkomen. Ik geef je 3 plugins om spam te voorkomen.
1. Akismet
Een van de bekendste plugins op spam te voorkomen is Akismet. Deze is gemaakt door Automattic, de maker van WordPress en is een simpele manier om spam tegen te houden. Weliswaar is er een betaalde variant, maar als je een niet-commerciële website hebt, kun je hier gratis gebruik van maken.
Nadat je de plugin hebt geactiveerd, zie je bovenin je cms het volgende:
Druk op ‘Configureer je Akismet account’ en dan krijg je het volgende scherm:
Als je nog geen API sleutel hebt, kun je die via akismet.com aanvragen door een e-mailadres en wachtwoord in te vullen. Het wijst zich vanzelf hoe je dat doet.
Als je de API sleutel hebt gekregen, kun je deze bovenin invullen. Kijk ook even goed naar de vinkjes. Zo raad ik aan om stilletjes de ergste spam te laten verwijderen en vink ook de privacy melding aan. Want als iemand een reactie geeft, moet deze op de hoogte zijn van de privacy verklaring.
Wel, daarna de wijzigingen opslaan en je bent goed beschermd!
2. Antispam Bee
Antispam Bee is een van de beste plugins in de markt. om spam te voorkomen Met meer dan 300.000 downloads is deze gratis plugin een meester om spammers buiten de deur te houden. Als eerste moet je de plugin installeren. Ik heb hier ook een artikel over geschreven: een WordPress plugin installeren op je website.
Daarna ga je naar de instellingen van Antispam Bee:
Je ziet meteen dat er enorm veel instellingen zijn, waarmee je spam kunt beperken. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om spam uit bepaalde landen/taal te bannen. Let er wel op dat je niet te strikt bent in de instellingen, anders heb je kans dat er helemaal geen reacties meer binnenkomen.
Het fijne van deze plugin is ook dat alles in het Nederlands is.
Een derde plugin die goede bescherming biedt is CleanTalk. Deze is al meer dan 100.000 keer gedownload en heeft ook veel goede reviews. Naast het tegenhouden van spam bij de reacties houdt deze plugin ook namaak registraties en bestellingen tegen van bijvoorbeeld WooCommerce. CleanTalk is te gebruiken voor vele andere integraties, zoals het e-mail marketing programma MailChimp, Contact Form 7 en BuddyPress.
Conclusie
De meeste spam reacties worden veroorzaakt door zogenaamde bots. Die plaatsen automatisch een bericht op een WordPress website. Maar bovenstaande plugins herkennen deze bots en kunnen voorkomen dat ze massaal spamberichten op je website plaatsen.
Hoewel Spam niet helemaal is uit te bannen, kun je er veel aan doen om het te verminderen. Vaak is een combinatie van verschillende maatregelen het beste. Probeer dus meerdere plugins uit.
Je zult soms zien dat de ene plugin wel resultaat hebt en de andere niet.
Succes!